Jelenlegi hely

„Ti még mindig egyben vagytok?!”

Mi történik, ha betöltöd a 40. hetet?

Ha a jól kiszámolt SZVI ( szülés várható időpontja) - lásd az előző cikkemet - mellett a baba nem indul el a betöltött 40. héten, az teljesen normális, hiszen a 42. hétig nem beszélünk túlhordásról, csakis terminus túllépésről. Otthonszülés esetén 41 hét+6 napig lehet várni, kórházi szülést tervezve az adott intézmény protokolljától függ, hogy a 40. és 41. hét között mikor indítják meg a szülést. Ennél tovább nagyon ritkán várnak.

Mivel a várandósság szokásos ideje lejárt és nem tudjuk, hogy a szülés meg nem indulása mögött nincs vagy van valami probléma, ezért a baba és a lepény rendszeres ellenőrzése szükséges. A naponta vagy 2 naponta (adott szakember döntése szerint) végzett NST vizsgálat - lásd előző cikk - és a Flowmetria (amely a köldökzsinórban mérhető áramlás alapján ad eredményt) eredménye alapján várhatjuk a szülés spontán beindulását, vagy mesterséges szülésindítás szükséges.

Többféle praktika létezik a szülés „házi” indítására. Ezek a módszerek akkor hatásosak, ha csak egy kis „pöcc” hiányzik - pl.lelki ok, túl sok elfoglaltság miatt gátlódik a folyamat. Ha azonban nincs itt az idő, nem lesz különösebb hatásuk.

  • Amit bárki boldogan kipróbálhat, ha jól esik aktuálisan, az a szeretkezés. Az ondóváladék pont olyan anyagot tartalmaz, mint amit az orvos szülésindítás céljából a méhszájra helyez. Azon túl, hogy a szeretkezés kaliberekkel kellemesebb, mint az említett beavatkozás (már ha jól esik!), a hatását fokozzák a nő orgazmusát követő méhösszehúzódások. Ez utóbbi becsapós lehet, mert a várandósság vége felé az orgazmust követően 2-3 órán keresztül lehetnek erős összehúzódások, amik aztán szépen elalszanak, tehát érdemes várni és megérezni, hogy az összehúzódások erősödnek, sűrűsödnek-e vagy sem.
  • Vannak méhösszehúzódásokat kiváltó fűszerek - pont amiket a mézeskalács sütésekor használunk. Ezek főzete teaként, vagy almakompótba, esetleg süteménybe keverve is meghozhatják a szükséges „pöccenést”. Itt is fontos, hogy jól essen. Ha így van, akkor napi több csészével ihatsz belőle.
  • A homeopátiás szülésindítást csak hozzáértő, tapasztalt szakember felügyelete mellett javaslom, mert ha gyógyszerképet alakítunk ki egy tartósan szedett szerrel, az visszaüthet a szülés során.
  • A nyers ananász gyümölcs fogyasztása (napi 1 db) is szülésindító hatású lehet - ha jól esik!
  • Többektől hallom, hogy saját döntésből fogyasztják a bába-koktélt. Ezt annyira nem javaslom hozzáértő, tapasztalt szakember bevonása nélkül, hogy nem is írom ide a receptjét. Nagyon fontos, hogy a bába koktél ajánlása túlmutat a dúlák kompetencia körén, azaz nem helyes ajánlaniuk. A koktél tudatmódosító és hashajtó hatása csak bizonyos esetekben és helyzetekben javallott.

Mindenórás kismama

Gyakori, hogy a babák szívesen időznek a pocakban a 41. hét betöltéséig vagy ezután is. Mivel a kórházi protokollok többsége ezt nem teszi lehetővé, nagyfokú stresszt okozhat az anyának. Ha a rendszeresen végzett NST vizsgálat szerint a baba és a lepény is jól van, nincs ok a sürgetésre. Ez esetben érdemes a kezelőorvossal, vagy fogadott orvos híján a szülészetvezető doktorral átbeszélni, hogy pontosan van-e kiszámítva a SZVI és együttműködnek-e a saját felelősségre aláírt várakozásban.

Ez nehéz kérdés, hisz a statisztika szerint a 40. hét betöltésekor az idő múlásával egyenes arányban nő a szülés során kialakulható komplikációk valószínűsége. Hangsúlyozom, ez statisztika, ami nem jeleni azt, hogy mindenkinél baj lesz - ezért fontos a rendszeres NST vizsgálat. Az orvosok felelőssége és felelősségre vonhatósága miatt az is érthető, hogy nem szeretnek kockáztatni - erre van kitalálva a protokoll, ami azonban intézményenként eltérő. A szülő nő és a születendő baba szempontjából az is kockázatot jelent, ha a valódi túlhordás (azaz jól számított SZVI) veszélyforrásokat hoz és az is, ha az idő előtt, félelemből, türelmetlenségből beindított szülés kockázatait nézzük.

Mik ezek? Ha túl sokáig marad a baba a pocakban, miközben a lepény elvégezve feladatát „öregszik”, egyre romlik a baba vérellátása - de ez az NST vizsgálattal kiszűrhető, vagyis ha jó az NST eredménye, nincs ok az indításra. Ha a protokoll alapján beindítanak egy szülést, és a méhszáj még nem érett rá, vagy a méh receptorai nem eléggé érzékenyek az oxitocinra, akkor komplikáció lép fel és császármetszés, vákuumos beavatkozás, szülés utáni nagy vérzés lehet a mellékhatása. Sajnos a jelenlegi helyzetben gyakori az indításokból kialakult császármetszés. Az olyan történetek sem ritkák, hogy a doktor a 40. hét előtt beszélte rá az anyát az indításra, majd másnap elment síelni. Természetesen ez nem általános, nem az orvostársadalom minősítését célozza - csupán egy fellelhető probléma, ami annak nem mindegy aki szül és aki születik.

Hogy miért, arról legközelebb írok.

 

A cikksorozat előző részeit itt találod:

 

Szülünk, születünk...

A nagy kaland kezdete, avagy mesél a bába

Szülés - Élmény vagy trauma?

Szülés fájdalom és gyógyszerek nélkül - lehetséges?

Szexszülünk

Mikorra vagy kiírva? Fontosabb, mint gondolnád!

Kell-e nekünk Down-szűrés?

Terheléses vércukor, NST - Tudod, mit jelentenek?

Segítség, faros a babám!

 

 

 

 

Kedves Imamit olvasó anyák, apák, gyermeket váró párok!

Egy cikksorozatot indítok csak itt, amiben végigvesszük a baba foganásától az élete első hónapjaiig zajló változásokat. Olyan szempontokat szeretnék fókuszba helyezni, amiről keveset, vagy nem hallottatok. Ha kérdésetek, ötletetek merül fel, kérjek írjatok az info@bonitunde.hu -ra, hogy a következő írásaimban reagálhassak a bennetek felmerült témákra - így valóban Nektek, Rólatok szólhatnak a cikkeim.

Szeretettel várom a gondolataitokat, kérdéseiteket.

 

Szerző: Bóni Tünde - független bába

http://bonitunde.hu

Facebook: @szulunkszuletunk

Győri bábák: www.babafogado.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére