Jelenlegi hely

Horváthné Radics Mónika

A társadalombiztosítás egy speciális területére: a kismamák, gyermeket tervező családok ellátásaira szakosodtam. 2005 óta tartok tanácsadást kismamáknak, gyermeket tervező családoknak.


Horváthné Radics Mónikának hívnak. Végzettségemet tekintve gazdasági informatikus, személyügyi szervező, illetve társadalombiztosítási szaktanácsadó  vagyok. 
 
Várom kérdéseiteket.

Fontos: amikor kérdést teszel fel, röviden és tömören a lényeget írd le. Pénzbeli ellátásnál lényeges információ a bruttó béred, a biztosítási jogviszony jellege (munkaviszony, részmunkaidős munkaviszony, megbízási jogviszony, társas vállalkozás, egyéni vállalkozás, munkanélküli járadék folyósítása), a biztosítási jogviszonyok időtartama, azaz az adott jogviszonyban mettől meddig dolgoztál. Táppénz, TGYÁS, GYED igénylésénél elsődlegesen az igénylést megelőző két éven belüli jogviszonyok adataira van szükség. Többes jogviszony esetén jogviszonyonként kell leírni az adatokat és bruttó béreket. Dolgozni a megadott adatokból tudok, felelősséget csak a megadott adatok alapján lévő válaszomra tudok vállalni.

E fórum keretében általános tájékoztatást adok a hatályos jogszabályok alapján, 7 munkanapon belül.

Részletes, mindenre kiterjedő, személyre szabott elemzést (mire vagy és mire lehetsz jogosult) egyéni tanácsadás (www.kismamatb.hu) keretében tudok adni. Egyéni tanácsadásra lehetőség van Pécsett személyesen, illetve skype-on, vagy email-en.
 
Személyes tanácsadás kizárólag bejelentkezés alapján: Pécs, Árpád Üzletház, Csikor Kálmán Utca 24.
 
Bejelentkezés: 72/249-365  8:30-tól 12:30-ig, utána az info@kismamatb.hu email címen.
 
 
 

Hozzászólások

Kedves Mónika!

Gyermekem 4 éves, 3 éves kora után kiderült, hogy tartósan beteg, ami alapján emelt szintű családi pótlékot kap, de arról eddig nem tudtunk, hogy betegsége miatt GYES is igényelhető maximum 10 éves koráig. 

Kérdésem az lenne, hogy tényleg igényelhető-e, lehet-e visszamenőlegesen kérni? Ha igen, GYES mellett táppénz is kérhető-e, (mivel a visszamenőleges időszakban volt táppénzen a feleségem vele, illetve új babát várunk szeptemberre és a feleségem táppénzre fog menni!), esetleg igényelhetem/igényeljem ebben az esetben én a GYES-t apaként? 

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

András

 

Kedves András !

Két hónapra lehet visszamenőleg kérni. Ebben a helyzetben javasolt, hogy Ön vegye igénybe a szülésig. A szülés után a felesége tudja csak igénybe venni a gyes-t a csecsemőgodozási díjjal egyidejűleg.

Üdvözlettel:

Kedves Mónika!
2007 február 15. óta munkaviszonyban állok egy kft-nél, a bruttóim nagyon változatosak, mert 3 műszaok munkarend van és rengeteg túlóra, az utolsó aláírt munkaszerződésemben az alapbérem 92 vagy 93 ezer, már nem is emlékszem olyan régen volt.
2012-05. valahanyadikától táppénzen voltam veszélyeztett terhesség miatt az első gyermekem születéséig azaz 2013.02.01-ig. Születés időpontjától kaptam a thgys-t, ami 89-92 ezer forint között mozgott hónaptól függően, majd kaptam gyed-t is 78-82 ezer forint között. 2014 augusztusában megállapították a második terhességemet, így nem mentem vissza dolgozni a gyed lejárta után, hanem gyes-t igényeltem, most is kapom. 2015.05.14-én megszületett a második kisfiam és már szülés előtt gondokba ütköztem a jogaim érvényesítése során. Az első problémám a háziorvosommal volt, aki közölte velem, hogy mivel május 3-án mentem el hozzá, hogy írjon ki thgys-re, nem tudja megtenni, mert csak a szülés várható időpontja előtt 28 nappal lehet. Hiába magyaráztam neki, hogy a 28 nap csak egy maximum idő és én azon belül vagyok, nem írt ki, ezért csak május 14-től állapította meg a kifizetőhelyem a csed-emet, ami 20 ezer forinttal kevesebb mint az első gyermekemnél volt a thgys, és ez lenne itt a fő probléma mostmár számunkra, hogy ez miért ennyivel és egyáltalán miért kevesebb? Már nem léteznek kedvezményszabályok? 
Válszát előre is köszönöm:
Orsolya

Kedves Orsolya !

Valószínűleg azért kevesebb, mert csak a szerződés szerinti bérét vették figyelembe, mivel nem volt tényleges jövedelme.

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika! Balázsom 2015.01.10.-én született, a CSED-et 06.26.-ig folyósítottak számomra. Mivel hivatásos állományban vagyok, a GYED igénylésem elfogadását illetmény nélküli szabadsághoz kötik, melyet a parancsnokomnak is engedélyeznie kell. Az illetmény nélküli szabadságomat 07.16.-val engedélyezik. A köztes időre a rendes évi szabadságom terhére lesz illetményem. Kérdésem az lenne, hogy érinti-e a GYED Extrámat, hogy a CSED lejárta és a GYED megigénylése között eltelik 2 hét? Várom válaszát, üdv. Lina!

Kedves Lina !

Nem tudom, hogy mit ért gyed extra alatt? A gyed extra egy összefoglaló kategória, amiben több kedvezmény igénybevételének lehetősége van benne.  A gyed összegét nem befolyásolja a szabadságra fizetett bér, mivel nem esik bele a gyed irányadó időszakába.

Üdvözlettel:

Mónika

x

Kedves Kata !

A téma részletessége és időigénye miatt tanácsadás keretein belül tudom részletesen tájékoztatni.

www.kismamatb.hu / Tanácsadás menüpont

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika!

18 hónapos kislányunkkal vagyok itthon GYED-en. Tervezzük a második babát és nem igazán tudom, hogy mi alapján fogják számolni a járandóságokat.

2012 júliusában kezdtem dolgozni jelenlegi mukahelyemen. Előtte is folyamatos munkaviszonyom volt. A bruttó bérem 235.800 Ft. 2013 november 18-ától, a kislányunk születéséig táppénzen voltam (2 hónap), 2014 január 16-án kezdtem meg szülési szabadságomat. 2014 júliusáig kaptam a TGYÁST, azóta pedig a GYED-et kapom. 

A kérdésem az lenne, hogyha a második gyermekünk 2016 tavaszán születne, amikor én már GYES-en leszek, mi lesz az alapja a TGYÁS-nak, illeve a GYED-nek?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Ági

 

 

Kedves Ági !

Amennyiben beleszül a gyes-be vagy a gyes lejárta után egy éven belül szül, akkor a  jelenlegi csed-hez megállapított jövedelem lesz a csed, gyed alapja.

 

Üdvözlettel:

 

Mónika

Kedves Mónika!

Gyesen lévő anyuka vagyok. Egyéni vállalkozóként szeretnék dolgozni, mint műkörmös. Kaphat e GYES-en lévő, aktívan részt vevő a vállalkozásában járulékkedvezményt?

 Nagyon sok hivatalt hívtam, volt amelyiket többször is, de sajnos több féle információt kaptam. Volt ahol azt mondták, igen, jár, ha nem veszek ki jövedelmet, nem kell járulékot fizetni, gyes idő alatt. / vagy: nem jár járulékkedvezmény, csak ha alkalmazott / vagy a min. bér után mindenképpen meg kell fizetni /volt aki nem is hallott ilyenről. stb. :(

Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! 

Tisztelettel: Sólyomné Béres Bernadett

 

Kedves Bernadett !

 

Attól függ, hogy mit ért járulék kedvezmény alatt. Ha a családi adó- és járulék kedvezményre gondol, akkor igen. Ebben az esetben az igénybe vehető kedvezmény attól függ, hogy hány gyermeke van.  Ha arra gondol, hogy kell-e fizetni a kötelező járulék alap után a járulékokat a gyes folyósítás alatt, ha dolgozik akkor a válasz az, hogy igen kell. Általános vállalkozói jövedelem adózás alapján ez havi  64 000 Ft-os költséget jelent. 

 

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika!

2015. április 23.-án született 2. gyermekem. Mivel szülés előtt nem volt munkaviszonyom (főiskolára jártam levelező tagozaton) így csak gyesre vagyok jogosult. Viszont az új szabályok értelmében a baba 1 éves korától lehetőség van GYED mellett teljes állásban dolgozni. Arra gondoltunk, hogy mikor kislányom betölti az 1 évet én lemondok a gyesről férjem pedig megigényli a GYED-et, így ő ugyanúgy dolgozhatna mint eddig én pedig itthon lennék munkanélküli ként a babával. Én nem kapnék semmit, férjem viszont fizetést és GYED-et is. Kérdésem, hogy megvalósítható amit kitaláltunk? Mikre kell figyelnünk az ügyintézésnél? Egyáltalán hol tudjuk ezt elintézni? Válaszait előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Vargáné Hegedüs Zsófi

Kedves Zsófi !

Megvalósítható. A többi kérdésére a válasz részletessége miatt a fórum kereti között nem tudok válaszolni.

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika,

Jelenleg Gyed-en vagyok a kisfiammal. Azonban ezév 08.22-én lejár. Kérdésem az lenne, van-e arra mód, hogy a férjem igényelje meg 08.23-ától 2016 márciusáig a gyedet, és így ne csak 1 évig járjon? 

Köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Adrien

Kedves Adrien !

Igen, de vegye figyelembe, hogy ez hatással van az Ön munkajogi helyzetére is.

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika!

2. gyerekemmel vagyok GYED-en.  2014. 08. 13 született. Nemrég kiderült, hogy újra állapotos vagyok. Munkáltatóm felé jeleztem 30 nappal visszatérési igényem a munkába, illetve terhességemről is tájékoztattam. A 3. baba 2016. április közepén várható. 2007 óta határozatlan 8 órás munkarendben vagyok. Munkaidő: H-CS:8-17 P:8-14:30

Azt olvastam, hogy a kismamának az egészségi állapotának megfelelő munkakörülményt és munkakört kell biztosítani.

Munkaköröm belső értésesítő és asszisztens. Munkaköröm a folyamatos ülőmunkát és a képernyő közeli nézését követeli. Munkahelyemre 1:45 perc utazás reggel és 1:45 perc munka után.

1. Orvosom javasolhat napi maximum 6 órás irodai munkavégzést, ami 8-14-ig tart? Ezen kivül kell a 30 perces étkezési időt is beleszámolni?

2. Ha igen, akkor a bérem 6 órás munkaidővel kerül kiszámításra, vagy 8 órás fizetést kapok?

3. Ha lehetsége orvosi igazolás, akkor a nőgyógyászom, háziorvosom, vagy a munkalkalmassági üzemorvosom szakvélemény szükséges?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,

Anita

Kedves Anita !

Szakorvosnak kell a kérdéseit feltenni. Nem az én területem, hogy az orvos mit javasolhat és mit nem. 

TB szempontból mindegy milyen bérrel megy vissza dolgozni (2015. július 1-től) ha a munkáltató nem változott, akkor a 3. babánál járó csed, gyed alapja a 2. baba csed alapja lesz, amennyiben ez az összeg kedvezőbb, mint a jelenlegi helyzetben megállapított alap.

Üdvözlettel:

Mónika

Jó napot!

Olyan kérdéssel fordulok önhöz., hogy jelenleg 2015 novemberig Gyeden vagyok kisfiammal. Most 2015 agusztusban kiderült hogy érkezik a kistestvér.Van e mód a gyes táppénzre váltására? Hogy jönnék ki jobban anyagilag?  Mi ennek a menete? Előre is köszönöm! 

Kedves Bernadett !

 

Amennyiben a szülészorvos veszélyeztetett terhesnek minősíti, akkor igen. A részletes, személyre szabott tájékoztatásra nincs lehetőség a fórum keretin belül.

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika! 

A CSED, illetve a GYED alapjával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, 2013. 07.19-én született meg az első gyermekem, a múlt hónapban járt le a GYED-em, jelenleg GYES-en és szabadságon vagyok, a szabadság lejártát követően táppénzre megyek várhatóan március hónapban születik meg a második gyermekem. A kérdésem, az lenne, hogy, ha táppénzen leszek és úgy igénylem a CSED-et, akkor mi lesz a CSED és a GYED alapja? A jelenlegi munkaszerződésem, amelyben a bruttó bérem 130.000 Ft, vagy még az előző munkaszerződés, amelyről elmentem TGYÁS-ra?  (Az jóval magasabb volt, csak időközben megszűnt, a munkáltatóm nem vátozott, csak a bérem.) Vagy a GYED és a táppénz is lehet az alap?

Válaszát előre is köszönöm!

A megadott adatok alapján az első babánál megállapított csed alapja lesz a csed, gyed alapja. A válasz nem minősül tanácsadásnak.  

Üdvözlettel:

Mónika

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Monika,

Jelenleg 28 hetes kismama vagyok es a gyedhez valo  jogosultsagommal kapcsolatosan szeretnek kerdezni.

Az alabbi munkaviszonyaim voltak az elmult 11 evben , a munkaltatokat szandekosan nem tuntettem fel, gondolom nincs jelentoseguk.

2004.08.23-2013.01.18 alkalmazotti jogviszony hatarozatlan ideju szerzodes 

2013-01.21-2014.09.02 alkalmazotti jogviszony hatarozatlan ideju szerzodes 

Ezt kovetoen nappali tagozaton voltam foiskolan, (2014.09.02-2015.03.02) majd atmentem levelezore es elmentem a munkanelkuli hivatalba, jelentkeztem allaskeresesi jaradekra,amit a maximalis osszeggel , maximalis idore megkaptam a kovetkezo idoszakra: 2015.04.09-07.07

Azota nem vagyok bejelentve sehova, kerdesem, hogyha most par heten belul van lehetosegem egy bejelentett allast szerezni akkor jogosult vagyok-e a gyedre, illetve mi a legkesobbi idopont amig ezt szukseges megtennem, hogy jogosult legyek a gyedre -ha egyaltalan jogosult leszek-.

A szulesem varhato idopontja: 2015. november 11-16 kozott.

Elnezest, hogy ekezetek nelkul irtam, remelem azert ertelmezheto a kerdesem.

Koszonettel,

Eszter

 

Kedves Eszter !

Amennyiben a szülés napján biztosított lesz és a szülést megelőzően két éven belül lesz legalább 365 naptári nap biztosítása, akkor jogosult lesz csed-re, gyed-re.

Üdvözlettel:

Mónika

Üdvözlöm!

Első gyermekem 2014 január 12-én született. Munkaviszonyom folyamatos, 2007 szeptembere óta. Kislányom születése előtti 4 hónapban táppénzen voltam, utána tgyás-t kaptam. Jelenleg GYED-en vagyok. Második babánkat várjuk. Kérdésem az lenne, hogy ha most visszakerülök aktív állományba (csak papíron), és kiveszem a felgyűlt szabadságaimat, utána táppénzre mehetek-e GYED mellett? Illetve ha lejár a GYED első gyermekemre (2016 január 12.), táppénz mellé igényelhetek-e rá GYES-t?

A táppénz fogja-e befolyásolni a második gyermekre kapott CSED összegét?

Előre is köszönöm válaszát. 

Kedves Kismama !

Amennyiben kiveszi a szabadságát a gyed folyósítás alatt, akkor keresőképtelenség esetén gyed folyósítással egyidejűleg jogosult lesz táppénzre. A gyed lejárta után,a táppénz folyósítással párhuzamosan nincs lehetőség gyes-t igényelni. A táppénz nem befolyásolja a csed, gyed összegét.

Üdvözlettel:

Mónika

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Már csak annyi a kérdésem, hogy a táppénz folyósítás után, amikor már második gyermekem után CSED-t fogom kapni, igényelhetem-e újra első gyermekem után a GYES-t ismét?

Köszönöm.

Üdvözlettel:

Ramóna

 

 

 

 

Kedves Mónika!

 

Jelenleg GYED-et kapok január 30-ig. Utána GYEst fogok igényelni. Jelenleg állományban vagyok, de nem dolgozom a GYED mellett. Tervezzük a következő terhességet decembertől. A kérdésem az lenne, hogy veszélyeztetett terhességgel jár majd a táppénz a GYES mellett vagy nem. Vagy ahhoz ténylegesen is dolgoznom kell majd valamennyit, hogy kaphassam azt is?

 

Köszönöm válaszát előre is!

Kedves Mónika!

Terhességem alatt közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom 2013. augusztusában(novemberben szültem),így álláskeresőként nyilvántartásba vetek,majd tgyást és jelen esetben gyedet kapok.Az lenne a kérdésem,hogy ha gyes alatt születne meg a második gyerek,akkor milyen ellátásra leszek jogosult?

Köszönettel:Viktória