Jelenlegi hely

Horváthné Radics Mónika

A társadalombiztosítás egy speciális területére: a kismamák, gyermeket tervező családok ellátásaira szakosodtam. 2005 óta tartok tanácsadást kismamáknak, gyermeket tervező családoknak.


Horváthné Radics Mónikának hívnak. Végzettségemet tekintve gazdasági informatikus, személyügyi szervező, illetve társadalombiztosítási szaktanácsadó  vagyok. 
 
Várom kérdéseiteket.

Fontos: amikor kérdést teszel fel, röviden és tömören a lényeget írd le. Pénzbeli ellátásnál lényeges információ a bruttó béred, a biztosítási jogviszony jellege (munkaviszony, részmunkaidős munkaviszony, megbízási jogviszony, társas vállalkozás, egyéni vállalkozás, munkanélküli járadék folyósítása), a biztosítási jogviszonyok időtartama, azaz az adott jogviszonyban mettől meddig dolgoztál. Táppénz, TGYÁS, GYED igénylésénél elsődlegesen az igénylést megelőző két éven belüli jogviszonyok adataira van szükség. Többes jogviszony esetén jogviszonyonként kell leírni az adatokat és bruttó béreket. Dolgozni a megadott adatokból tudok, felelősséget csak a megadott adatok alapján lévő válaszomra tudok vállalni.

E fórum keretében általános tájékoztatást adok a hatályos jogszabályok alapján, 7 munkanapon belül.

Részletes, mindenre kiterjedő, személyre szabott elemzést (mire vagy és mire lehetsz jogosult) egyéni tanácsadás (www.kismamatb.hu) keretében tudok adni. Egyéni tanácsadásra lehetőség van Pécsett személyesen, illetve skype-on, vagy email-en.
 
Személyes tanácsadás kizárólag bejelentkezés alapján: Pécs, Árpád Üzletház, Csikor Kálmán Utca 24.
 
Bejelentkezés: 72/249-365  8:30-tól 12:30-ig, utána az info@kismamatb.hu email címen.
 
 
 

Hozzászólások

Kedves Mónika!

Gyermekem 4 éves, 3 éves kora után kiderült, hogy tartósan beteg, ami alapján emelt szintű családi pótlékot kap, de arról eddig nem tudtunk, hogy betegsége miatt GYES is igényelhető maximum 10 éves koráig. 

Kérdésem az lenne, hogy tényleg igényelhető-e, lehet-e visszamenőlegesen kérni? Ha igen, GYES mellett táppénz is kérhető-e, (mivel a visszamenőleges időszakban volt táppénzen a feleségem vele, illetve új babát várunk szeptemberre és a feleségem táppénzre fog menni!), esetleg igényelhetem/igényeljem ebben az esetben én a GYES-t apaként? 

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

András

 

Kedves András !

Két hónapra lehet visszamenőleg kérni. Ebben a helyzetben javasolt, hogy Ön vegye igénybe a szülésig. A szülés után a felesége tudja csak igénybe venni a gyes-t a csecsemőgodozási díjjal egyidejűleg.

Üdvözlettel:

Kedves Mónika!
2007 február 15. óta munkaviszonyban állok egy kft-nél, a bruttóim nagyon változatosak, mert 3 műszaok munkarend van és rengeteg túlóra, az utolsó aláírt munkaszerződésemben az alapbérem 92 vagy 93 ezer, már nem is emlékszem olyan régen volt.
2012-05. valahanyadikától táppénzen voltam veszélyeztett terhesség miatt az első gyermekem születéséig azaz 2013.02.01-ig. Születés időpontjától kaptam a thgys-t, ami 89-92 ezer forint között mozgott hónaptól függően, majd kaptam gyed-t is 78-82 ezer forint között. 2014 augusztusában megállapították a második terhességemet, így nem mentem vissza dolgozni a gyed lejárta után, hanem gyes-t igényeltem, most is kapom. 2015.05.14-én megszületett a második kisfiam és már szülés előtt gondokba ütköztem a jogaim érvényesítése során. Az első problémám a háziorvosommal volt, aki közölte velem, hogy mivel május 3-án mentem el hozzá, hogy írjon ki thgys-re, nem tudja megtenni, mert csak a szülés várható időpontja előtt 28 nappal lehet. Hiába magyaráztam neki, hogy a 28 nap csak egy maximum idő és én azon belül vagyok, nem írt ki, ezért csak május 14-től állapította meg a kifizetőhelyem a csed-emet, ami 20 ezer forinttal kevesebb mint az első gyermekemnél volt a thgys, és ez lenne itt a fő probléma mostmár számunkra, hogy ez miért ennyivel és egyáltalán miért kevesebb? Már nem léteznek kedvezményszabályok? 
Válszát előre is köszönöm:
Orsolya

Kedves Orsolya !

Valószínűleg azért kevesebb, mert csak a szerződés szerinti bérét vették figyelembe, mivel nem volt tényleges jövedelme.

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika! Balázsom 2015.01.10.-én született, a CSED-et 06.26.-ig folyósítottak számomra. Mivel hivatásos állományban vagyok, a GYED igénylésem elfogadását illetmény nélküli szabadsághoz kötik, melyet a parancsnokomnak is engedélyeznie kell. Az illetmény nélküli szabadságomat 07.16.-val engedélyezik. A köztes időre a rendes évi szabadságom terhére lesz illetményem. Kérdésem az lenne, hogy érinti-e a GYED Extrámat, hogy a CSED lejárta és a GYED megigénylése között eltelik 2 hét? Várom válaszát, üdv. Lina!

Kedves Lina !

Nem tudom, hogy mit ért gyed extra alatt? A gyed extra egy összefoglaló kategória, amiben több kedvezmény igénybevételének lehetősége van benne.  A gyed összegét nem befolyásolja a szabadságra fizetett bér, mivel nem esik bele a gyed irányadó időszakába.

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika!

 CSED-del kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.2014 decemberében szűnt meg a munkaviszonyom, majd 3 hónapig munkanélküli járadékot kaptam. Most decemberben fog megszületni a gyermekem. A szülést megelőző 2 évben így megvan a 365 biztosított napom. A másik feltételnek, miszerint biztosított legyek a szülés idején, családi vállalkozásba történő bejelentkezéssel tudom csak megoldani.Kérdéseim ezzel kapcsolatban a következők lennének: 1. Elegendő-e, ha csak november és december hónapokra leszek bejelentve a családi vállalkozásba?2. A CSED összegét ez alapján a munkabérem alapján fogják számítani? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kata

Kedves Kata !

A téma részletessége és időigénye miatt tanácsadás keretein belül tudom részletesen tájékoztatni.

www.kismamatb.hu / Tanácsadás menüpont

Üdvözlettel:

Mónika

Kedves Mónika!

18 hónapos kislányunkkal vagyok itthon GYED-en. Tervezzük a második babát és nem igazán tudom, hogy mi alapján fogják számolni a járandóságokat.

2012 júliusában kezdtem dolgozni jelenlegi mukahelyemen. Előtte is folyamatos munkaviszonyom volt. A bruttó bérem 235.800 Ft. 2013 november 18-ától, a kislányunk születéséig táppénzen voltam (2 hónap), 2014 január 16-án kezdtem meg szülési szabadságomat. 2014 júliusáig kaptam a TGYÁST, azóta pedig a GYED-et kapom. 

A kérdésem az lenne, hogyha a második gyermekünk 2016 tavaszán születne, amikor én már GYES-en leszek, mi lesz az alapja a TGYÁS-nak, illeve a GYED-nek?

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Ági

 

 

Kedves Mónika!

Gyesen lévő anyuka vagyok. Egyéni vállalkozóként szeretnék dolgozni, mint műkörmös. Kaphat e GYES-en lévő, aktívan részt vevő a vállalkozásában járulékkedvezményt?

 Nagyon sok hivatalt hívtam, volt amelyiket többször is, de sajnos több féle információt kaptam. Volt ahol azt mondták, igen, jár, ha nem veszek ki jövedelmet, nem kell járulékot fizetni, gyes idő alatt. / vagy: nem jár járulékkedvezmény, csak ha alkalmazott / vagy a min. bér után mindenképpen meg kell fizetni /volt aki nem is hallott ilyenről. stb. :(

Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm! 

Tisztelettel: Sólyomné Béres Bernadett

 

Kedves Mónika!

2015. április 23.-án született 2. gyermekem. Mivel szülés előtt nem volt munkaviszonyom (főiskolára jártam levelező tagozaton) így csak gyesre vagyok jogosult. Viszont az új szabályok értelmében a baba 1 éves korától lehetőség van GYED mellett teljes állásban dolgozni. Arra gondoltunk, hogy mikor kislányom betölti az 1 évet én lemondok a gyesről férjem pedig megigényli a GYED-et, így ő ugyanúgy dolgozhatna mint eddig én pedig itthon lennék munkanélküli ként a babával. Én nem kapnék semmit, férjem viszont fizetést és GYED-et is. Kérdésem, hogy megvalósítható amit kitaláltunk? Mikre kell figyelnünk az ügyintézésnél? Egyáltalán hol tudjuk ezt elintézni? Válaszait előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Vargáné Hegedüs Zsófi