Jelenlegi hely

Ökomenza a valóságban: így lehet a jövő nemzedéke egészséges ételt fogyasztó!

Hogyan működik egy helyi alapanyagokat felhasználó, egészséges ételeket kínáló ökomenza hazákban? Mi most megmutatjuk a szarvasi példán keresztül!

Korábban már beszámoltunk, hogy a Greenpeace Ökomenza képzést szervezett olyan emberek számára, akik szeretnék fejleszteni a közétkezést településükön.

A műhelybeszélgetésen azon szarvasi szakemberek is részt fognak venni, akik a saját településükön már megvalósították azt a gyermekétkeztetési modellt, amelyben az alapanyagok, így például az idényjellegű gyümölcsök, a hal, a rizs, vagy a sűrítésre használt rizsliszt csaknem fele helyi termelőktől származik. A felhasznált zöldségek 50-60%-a pedig biozöldség, amelyek nem tartalmaz növényvédőszer-maradványokat.

A megvalósítás érdekében az önkormányzat először létrehozta a Gyermekélelmezési Nonprofit Kft-t, amely a helyi termelők alapanyagaiból és az önkormányzat saját gazdaságából származó alapanyagokból most 1200 adag ételt szállít ki a szarvasi óvodákba, iskolákba és szociális intézményekbe.

A rendszer kiépítésében és fenntartásában nagyon fontos szerepe van a pedagógusoknak, akik nem csak a gyermekekkel, hanem a szülőkkel is megismertették az új ételeket. Szülői értekezleteken tájékoztatták a szülőket az új táplálkozási modellről, és volt rá példa, hogy lehetőséget adtak a szülőknek, hogy egy héten többször is kipróbálják a menzát.

A heti menüt az iskolabejáratánál kifüggesztik, így a felnőttek is elolvashatják, hogy mit esznek a gyerekeik az adott héten. A gyerekekkel pedig beszélgettek az egészséges táplálkozásról, kirándulásokat szerveztek a biogazdaságokba. Emellett tematikus napokat szerveztek annak érdekében, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék az ilyen jellegű étkezés előnyeit.

Az ökomenzán az ételhulladék csökkentésére is törekszenek, a gyerekek maguk szedhetnek az asztalnál, így csak annyit vesznek ki, amennyiről úgy gondolják, hogy meg is tudják enni.

A szarvasi példa bizonyítja, hogy nem lehetetlen olyan ellátást biztosítani, amelyben jelentős mennyiségű helyi- és öko alapanyagot használnak.

A Greenpeace ma is azon dolgozik, hogy minél több ökoélelmiszer jusson óvodákba és iskolákba. Ha te is támogatni akarod őket ebben a tevékenységükben, akkor kattints ide: https://okosmenza.hu/

Cikk forrása:

https://okosmenza.hu/2018/10/16/az-okomenza-nem-utopia-a-szarvasi-gyermeketkeztetesi-modell/

https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2019/01/add3df93-greenpeace_a5_kiadvany_v4-fin2-web.pdf

http://ww2.infovilag.hu/2018/10/16/az-okomenza-nem-utopia-szarvasi-gyermeketkeztetesi-modell

szági, Szegedimami

Partnereink