Jelenlegi hely

"Lelket is vág, ki testbe metsz..." - Császáros anyák történeteit várják

Földiné Szőke Sarolta dúla és szerzőtársa, Berencsi-Eke Csilla könyvet írnak Anyasebek címmel. A kötet, melyben császármetszésen átesett anyák oszthatják meg szülésük történetét, az előkészületek fázisában tart.

 

Ma Magyarországon átlagosan minden 3. gyermek császármetszés útján látja meg a napvilágot; bőven van tehát mit és van kinek mondani, mesélni. A téma azért is nagyon fontos, mert Michael Odent Császármetszés című könyvén kívül az eljárásról magyar nyelven nincs elérhető, a „halandó” anyuka által is érthető és olvasmányos irodalom.

A könyv az előkészületek fázisában tart, a szerzők szívesen várják az érintett édesanyák írásait. Sokfajta történetet szeretnének összegyűjteni: kinél mi vezetett a műtéthez,  ki hogyan élte azt meg, hogyan dolgozta fel. Mitől érezte nehéznek, fájónak, vagy hogyan tudta a vele történteket pozitívan megélni (ez utóbbi sajnos ritkábban fordul elő). Az ide kattintva olvasható két vers jól ábrázolja,  mennyire különbözőképpen lehet értelmezni a műtétet.

A kötetben találunk majd történeteket a váratlan császárról, a tervezett és az ismételt műtétekről és császár utáni hüvelyi szülést átélt anyukáktól is. Lesz olyan, aki néhány hét után ír róla, de olyan is, aki 10 vagy 40 év távlatából mesél.

A cél nem egy császármetszés-ellenes kampány, vagy a kismamák rémisztgetése (bár sok történet nagyon megrázó), sokkal inkább az elgondolkodtatás. A dolgok nem fekete-fehérek. Vannak családok, ahol a késve végzett császár miatt a gyermek egy egész életre sérült vagy meghalt. Sok olyan anya is akad, aki a gyors műtétnek köszönheti életét, köztük Sarolta is. Ugyanakkor hazánkban, csakúgy, mint a fejlett országok legtöbbjében, indokolatlanul magas a császárok aránya, amit közülünk sokan a saját bőrükön is tapasztaltak. A szülés előtt álló kismamák a megfelelő tanulságokat levonva talán többet tudhatnak meg arról is, hogy mit lehet tenni a beavatkozás(ok) elkerüléséért.

A könyv megmutathatja, hogy az emberséges, megértő környezet (kórházi személyzet) milyen fontos, ezért nemcsak sorstárs anyukáknak lehet érdekes, hanem szakmabelieknek is (szülésznők, védőnők) segíthet megérteni, mi játszódhat le az anyukákban.

Segíts Saroltának és Csillának – küldd el neki történeteteket:

 

Terjeszd ismerőseid körében a felhívást!

 

 

Kép innen

Partnereink