Jelenlegi hely

Kritikus gondolkodásra tanítják a diákokat a Verzió program új filmjei

Három új filmmel bővült az Iskola Verzió program. A Szembesítés a kínai mobiltelefongyárak egészségkárosító hatását mutatja be, a Nagyi projekt a nagymamáik múltját kutató európai fiatalokról szól, az Angry Bird kórusa pedig egy indiai nyomornegyedben szervezett gyerekkórusról mesél.

A VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta szervezi a fesztivál részeként az ingyenes, délelőtti Diák Verziót, ahol kortárs dokumentumfilmek mentén beszélgetnek középiskolásokkal a filmek által ábrázolt társadalmi problémákról és a dokumentumfilm műfaji sajátosságairól.

A szervezők két fesztivál között sem hagyják értékes muníció nélkül a pedagógusokat és a diákokat.

2017-ben elindult az évközi vetítésekre szakosodott program, az Iskola Verzió, mely középiskolák és filmklubok számára ingyenesen biztosítja kreatív dokumentumfilmekből álló kínálatát, és a vetítés mellé oktatási segédanyagot is készített.

Idén tavasztól 3 filmmel bővült a program a 2018-as, 15. Verzió Filmfesztivál programjából, így jelenleg 10 filmből választhatják ki az érdeklődők a számukra leginkább testhezálló témájú alkotást, melyek közül 6 alkotás filmklubok számára is elérhető.

A programban szereplő filmekhez eredeti nyelvű, angol és magyar felirattal ellátott vetítőkópiákat biztosítanak a szervezők. A részvétel feltételeiről információ ITT található.

Az Iskola Verzió program filmjei

Angry Bird kórusa - dél-koreai dokumentumfilm, 2016, 57 perc, rendezte: Hyewon Jee

Jae-Chang Kim temperamentumos koreai operaénekes, ezért is kapta az Angry Bird becenevet. Ő alapította az indiai Púna városának nyomornegyedében a Banana Children's Choir néven működő gyermekkórust. A kórus megváltoztatta a gyermekeket: magabiztosabbak lettek, keretet kapott az életük, szüleik azonban, Angry Bird legnagyobb bosszúságára, nincsenek meggyőződve a kórus hasznosságáról.

#jóttenni - holland dokumentumfilm, 2016, 59 perc, rendezte: Loeke de Waal & Steffi Posthumus

Egy 21 éves holland lány, Mitchell Dél-Afrikába utazik önkénteskedni, de amikor megérkezik, rádöbben, hogy drasztikusan változtatnia kell az elvárásain, mert a projekt nem éppen az, amire számított. A közösségi médiában mindenki az élmények legjobb oldalát posztolja, de milyenek ezek valójában?

A mi iskolánk - román, svájci, amerikai dokumentumfilm, 2011, 90 perc, rendezte: Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoara

A négy éven át forgatott bensőséges portréfilm három roma gyerek, Alin, Benjamin és Dana sorsát követi egy erdélyi kisvárosban, akik bekerültek az iskolai szegregáció felszámolását célul kitűző programba. A sokszorosan díjazott alkotás közelről láttatja a gyerekek világát és megtörhetetlen szellemét, amelyet időről időre próbára tesz az előítélet és a közöny.

A punk-szindróma - finn dokumentumfilm, 2012, 85 perc, rendezte: Jukka Kärkkäinen, Jani-Petteri Passi

Pertti, Toni, Kari és Sami egy finn együttes tagjai, saját bevallásuk szerint "punk-szindrómában" szenvednek. A dalszövegekben társadalmi problémáikat és mindennapos tapasztalataikat énekelik meg: a lábápolás időpocsékolás, és milyen az élet a lakóotthonban. Ütős film a nem szokványos élet mellett döntő fogyatékos zenészek útjáról a világban. 2015-ben ez a zenekar képviselte Finnországot az Eurovíziós Dalfesztiválon!

Sonita - svájci, iráni, német dokumentumfilm, 2015, 91 perc, rendezte: Rokhsareh Ghaem Maghami

A 18 éves Sonita afgán menekült, aki papírok nélkül él Teherán egy szegény elővárosában. Művész, énekes és zenész akar lenni, csakhogy életcéljaival szöges ellentétben állnak a család tervei, hogy pénzért kiházasítsák, ami a jelenlegi feleség-árfolyamon mintegy 9000 dollár bevételt jelentene. Ami még ennél is rosszabb, Iránban a nők nem énekelhetnek. Mi lesz így Sonita álmaival? A film elnyerte a 13. Verzió Filmfesztivál közönségdíját.

Nagyi projekt - magyar, angol dokumentumfilm, 2017, 89 perc, rendezte: Révész Bálint

Révész Bálint filmje három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Miközben a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, amivel egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. A film elnyerte a 15. Verzió Filmfesztivál Gyerekzsűrijének díját.

Szembesítés - amerikai dokumentumfilm, 2017, 90 perc, rendezte: Heather White

Ji Jeting munkája során olyan vegyi anyagokkal dolgozott, melyektől leukémiás lett. Megpróbál kártérítést kapni a munkaadójától, és szeretne másokon is segíteni, ezért beszáll egy foglalkozási betegségek és munkahelyi balesetek áldozatait támogató nonprofit szervezetbe, ahol rájön, hogy tucatjával vannak olyanok a körzetében, akik okostelefonok gyártása során szenvedtek mérgezést. Kutatása egészen a Szilicium-völgy óriáscégeihez vezet. Ez a díjnyertes oknyomozó dokumentumfilm rávilágít, hogy jó, ha tudjuk, mi az ára, ha évente lecseréljük okostelefonunkat.

Thule-Tuvalu - svájci, tuvalui, grönlandi dokumentumfilm, 2014, 96 perc, rendezte: Matthias von Gunten

Thule Grönland legészakibb csücskén fekszik, Tuvalu pedig egy kicsi szigetállam a Csendes-óceánon. A hatalmas távolság ellenére a két helyet ugyanaz a természeti csapás sújtja: Thuléban fogy a jég, Tuvaluban pedig folyamatosan emelkedik a tengerszint, és fennáll a veszély, hogy a sziget elmerül. Míg legtöbben a globális felmelegedéssel csak a médiában találkozunk, Thule és Tuvalu lakosai számára ez a szorongató valóság.

Tititá - magyar film, 2015, 90 perc, rendezte: Almási Tamás

Almási Tamás filmjének főhőse Anti, a 18 éves cigány fiú, akinek szenvedélye a gitározás. Az ország egyik távoli szegletében, romatelepen él. Váratlanul lehetőséget kap, amellyel kitörhet kilátástalan helyzetéből: felvételt nyer a Snétberger Zenei Tehetség Központba, ahol tanulhat. A komfortos világ ígérete elvarázsolja, azonban hamar kiderül, hogy hátránya hatalmas. Nem ismeri a kottát, nincs támogató zenészcsalád a háttérben, nem szokott a rendszeres gyakorláshoz.

Várakozás - dán film, 2016, 58 perc, rendezte: Emil Langballe

A 14 éves Rokhsar okos, szép, jól focizik. Mégis nehéz szerepet osztott rá a sors. Öt évvel ezelőtt menekült szüleivel és idősebb testvéreivel Dániába, mert Afganisztánban veszélyben volt az életük. De a kitoloncolás veszélye minden nap fenyegeti a családot, és mivel a lány beszél egyedül folyékonyan dánul, ő tartja a kapcsolatot az ügyvédekkel és a bevándorlási hivatallal. Elbírja-e ezt a terhet egy tizenéves lány?

ISKOLA VERZIÓ kisfilm

Forrás: csalad.hu, verzio.org

Partnereink