Jelenlegi hely

A gyerekek átveszik az irányítást - Globális kampány a Gyermekek Világnapján

November 20-án az UNICEF-tagországokban a gyerekek beleshetnek a felnőttek világának kulisszái mögé, kipróbálhatják magukat komoly szerepekben, hallathatják a hangjukat, elmondják a véleményüket a világról. Több helyen, a médiában, sportban, cégeknél, államigazgatásban egy időre átveszik az irányítást.

Gyermekjogok

1989. november 20-án fogadták el a gyermekek jogait rögzítő ENSZ Gyermekjogi Egyezményt, amely többek között az élethez, a családban való nevelkedéshez, az állampolgársághoz, az oktatáshoz való jogokat biztosítja az aláíró tagállamokban élő gyerekek számára.

"A gyerekeknek joguk van arra, hogy az őket érintő kérdésekről információkhoz jussanak, hogy a számukra fontos kérdésekről véleményt nyilvánítsanak, hogy az őket érintő döntésekben részt vegyenek s nekünk, felnőtteknek kötelességünk, hogy meghalljuk ezeket a gyerekhangokat.

A ma gyerekei lesznek a holnap felnőttei, be kell vonnunk őket a döntési folyamatokba, velük együtt kell alakítanunk a jövőt. Össze kell fogni a gyerekeknek és a felnőtteknek, hogy többre legyünk képesek, s hogy egy méltányosabb és fenntarthatóbb világban élhessünk, ahol egyaránt jó felnőttnek és gyereknek lenni." (UNICEF)

Gyerekhang program

Magyarország is csatlakozott a globális kampányhoz, az UNICEF Gyerekhang során számos helyszínen átadják a terepet a gyerekeknek – a médiában, az államigazgatásban, országos intézményeknél, színházakban, nagykövetségeken, nagyvállalatoknál és a sport területén is.

A partnereik között szerepelnek a nagyobb online és nyomtatott sajtótermékek valamint tévétársaságok. A gyerekek vendégként, műsorvezetőként, hírolvasóként és szerkesztőként jelennek meg ezeken a helyszíneken.

Több országos televízió, újság és internetes oldal von be fiatalokat a szerkesztőség munkájába ezen a napon.  Az amerikai és a svéd nagykövetség különleges programot szervez, melynek során a diplomaták szerepét is ki lehet majd próbálni és megszólal majd a gyermekek hangja a Játékszínben, a Nemzeti, a Víg, a Katona József, a Radnóti és az Örkény Színházban is.

Az OTP Bank, a Market Zrt., a Telenor, a dm Magyarország, a Wizz Air, a Budapest Eye, a Róbert Károly Magánkórház, és a Pappas Autó vállalta, hogy aktív részese lesz a Gyerekhang-programnak. Ezek a cégek az UNICEF-fel együttműködve olyan programokkal várják a gyerekeket – a kisiskolásoktól egészen a gimnazistákig -, amelyek révén interaktívan, a mindennapi folyamatokban ismerhetik meg, hogyan zajlik például egy építkezés, milyen munkát végeznek egy boltban vagy egy bankban, hogyan kell repülőgépet vezetni vagy épp hogyan működik egy ultrahang berendezés.

A helyszíneken pedig arra is lehetőség nyílik, hogy a gyerekek kifejthessék véleményüket a látottakról és a korábban tapasztaltakról, illetve információhoz jussanak arról, hogy az élet adott területe hogyan változik éppen és mi várható az ő felnőttkorukra.

Az állami intézmények közül az Országos Mentőszolgálat, az Országos Rendőrfőkapitányság, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országház, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Néprajzi Múzeum csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az unicef Gyerekhang alkotópályázatán a 7-18 éves gyermekek két téma közül választhattak: „A világ, amelyben élünk”, illetve „Felnőttként ilyen világban szeretnék élni…”

Ez a pályázat a résztvevőktől rajzokat, kisfilmeket, fotókat és írásműveket várt, amelyek közül a legjobbakat majd nyomtatott és online újságok hasábjain láthatjuk viszont, valamint citylight felületeken a köztereken is. A pályázat eredményhirdetése és díjátadója november 20-án a Néprajzi Múzeumban lesz.

Számos ismert művész és médiaszemélyiség egy-egy napjába is bepillantást nyerhetnek majd a gyerekek, a TMC Managementnek köszönhetően. Együtt vívhatnak Imre Géza, világ- és Európa-bajnok párbajtőr vívóval, együtt játszhatnak a magyar vízilabda válogatottal. és a hétvégi labdarugó mérkőzéseken bevonulhatnak a játékosokkal.

A programban részt vesznek: Budaörs, Orosháza és Zalaegerszeg, UNICEF Gyerekbarát Települések is.

A kampány részeként a hétvégén a Lánchidat az Unicef kék színével világítják meg.

Forrás
Képek: unicef.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?
Ünnepre hangoló – Megtölteni a termet

Ünnepre hangoló – Megtölteni a termet

Egy régi mese a fény erejéről és csodájáról.
Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Volt egyszer nagyon régen egy kis falusi asztalosműhely. Egyszer, amikor a gazda nem volt otthon, a szerszámok nagygyűlést tartottak...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére