Jelenlegi hely

Ép testben ép lélek! - Májusi könyvajánló és játék a Budapestimamin

Decimus Iunius Iuvenalis, római költőtől származó, ma már szállóigévé vált, „ép testben ép lélek” mondás nagy igazságot rejt. A lélek és a test egy egységet alkot, ezért nagyon fontos mind a kettőre odafigyelnünk.

A Roland Kiadó gondozásában, május 17-én megjelenő Nagy könyvem sorozat, Nagy egészségkönyvem kötete, az egészségtudatos magatartás kialakításában segít.

Az egészségtudatos magatartás az egyén szemléletének, viselkedésének, tevékenységének összessége, annak érdekében, hogy minél tovább és minél egészségesebb maradhasson. Ennek során tudatosan figyelni kell, többek között, a helyes táplálkozásra, testmozgásra, káros szenvedélyek kerülésére.

Ahogy sok más, így az egészségtudatos magatartás is a legkönnyebben gyermekkorban alakítható kis, alapozható meg. A Nagy egészségkönyvem 90 rövid meséje ezeket a területeket érinti. A mesék segítségével megértethetjük az óvodás és kisiskolás gyermekekkel, hogy miért fontos, hogy jól induljon a napunk, miért igyunk inkább vizet, miért jobb naponta ötször étkezni vagy melyek azok az ételek, amelyeket jobb, ha kerülünk és melyeket érdemes fogyasztanunk. 

NYERD MEG A NAGY EGÉSZSÉGKÖNYVEM C. MESEKÖTETET A BUDAPESTIMAMIN!
KATTINTS A RÉSZLETEKÉRT ›› 

A könyvben meséket olvashatunk az elengedhetetlen testmozgás fontosságáról is. Hasznos, ha ráirányítjuk a gyermekek figyelmét a sport fontosságára, hiszen a sport rendkívül jó tanítómester.

A csöppségek olyan kompetenciákat sajátíthatnak el általa, mint a kitartás és a szorgalom. A csapatsportok pedig megtanítják a kicsiket a többiekkel való kooperációra és a közös célok szem előtt tartására és értékelésére. A gyermekek ezeket a tulajdonságokat észrevétlenül beépítik életükbe és felnőtt korukra ez rendkívül hasznos lesz számukra.

A könyvben található mesék segítenek a lelki egyensúly, egészség megtalálásában is, hiszen, ha a lelkünk rendben van, akkor kevésbé leszünk fogékonyak egyes betegségekre. A Nagy egészségkönyvemben külön mesék találhatók a meditációról, önmagunk elfogadásáról, de célok kitűzésének fontosságáról is. A könyvben olyan hiánypótló mesék is fellelhetők, melyek a gyermekek nyelvén fogalmaznak meg olyan betegségeket, mint az ekcéma, vagy a cukorbetegség, de az allergiák (tejfehérje, parlagfű) megértésében is segítségünkre lehet. Valamint kitér a laktóz- és a gluténérzékenységre is. 

Mivel az egészséges témakör nagyon tág, így a könyv szerzője, Szeghy Karolina megpróbálta a gyerekek számára érthető és befogadható módon elmagyarázni azokat a fogalmakat, amelyek fontosak lehetnek az egészséges életmóddal kapcsolatban. A témák összegyűjtésekor, a szerző, öt éves kislánya agyával igyekezett gondolkozni, hogy vajon mi érdekelné őt és mi az, amiről maga a szerző szeretné gyermekét mindenképp tájékoztatni. Így egy igazán érdekes és hiánypótló mű született az óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára, de azt gondolom, hogy még nekünk szülőknek is tartogat újdonságokat a könyv.  

Szerző: Sarkady-Filák Éva, gyermekkönyvtáros, a Roland kiadó munkatársa

- Budapestimami -

Partnereink