Jelenlegi hely

A család lelki egészségének 12 pontja

A Népesedési Kerekasztal április végén nyilatkozatot fogadott el, amely tizenkét pontban foglalja össze azokat a legfontosabb javaslatokat, amelyek a családok lelki egészségét erősítik, meghatározzák, ezáltal segítve a gyermekvállalási kedvet, hajlandóságot. 

A nyilatkozat szerint a Kerekasztal segíteni kívánja a családbővülést motiváló családpolitikai intézkedések létrejöttét, de további célokat is megfogalmaz. Így például elérendő, hogy megszülessenek a családokban a tervezett, vágyott gyermekek, az egyéni-családi krízishelyzetek minél gyorsabban megoldódjanak. Az emberek olyan családokban éljenek, ahol a mindennapi életben a szeretet, az elfogadás, az összetartás és a segítés mellett az egyéni fejlődés, a megküzdő- és alkalmazkodó képesség ad meghatározó erőt.

A Népesedési Kerekasztal 12 pontja:

Társadalmi szemléletformálás

1. Támogatni szükséges a szülők és a gyermek(ek)kölcsönös szeretet- és tiszteletalapú, tartós bizalmi kapcsolatát a szakmai, civil segítőrendszerek, szolgáltatások, a hétköznapi és közélet minden lehetséges területén.

2. Kiemelten fontos annak a szemléletnek a terjesztése minden lehetséges fórumon és a közéletben, hogy a generációk kölcsönös, egymást kiegészítő és segítséget adni tudó kapcsolatban állnak. A nagyszülők és más rokonok fontosságának és semmivel nem helyettesíthetőségének hangsúlyozása minden korosztályban és korcsoportban elengedhetetlen.

Családok lelki támogatása

3. Különös figyelmet kell fordítani - szakmai, civil, közpolitikai és társadalmi szinten is - a családalapítás és családbővülés időszakának mentálhigiénés támogatására is. Biztosítani kell a lelki segítőszolgáltatások elérhetővé tételét ebben az időszakban, amelyek kiterjednek a vetélésben, meddőségben, a születéskörüli veszteségben érintett párokra is, hogy elháruljanak a lelki tényezők okozta akadályok az eredményes, örömteli gyermekvállalás elől.

4. Felül kell vizsgálni a várandósgondozás és a születéskörüli ellátás valós helyzetét, úgy kell átalakítani, hogy családközpontú, családbarát legyen.

5. Minden fórumon hangsúlyozni kell az újszülöttek/csecsemők elsődleges kötődési szükségletének fontosságát, segíteni kell ennek létrejöttét, majd biztosítani kell a minél traumamentesebb gyermekkort, mert az jelentős hatással van a felnőtt ember életminőségére és élethosszára.

Családi életre nevelés

6. Erősíteni szükséges az identitás és a személyiség kialakulásának folyamatát a gyermekekés a serdülők körében. Segíteni kell őket életcéljaik megtalálásában, abban, hogy megleljék pályájukat;felelős, döntésképes, az élethelyzetekkel, a problémákkal megküzdeni képes felnőttekké váljanak, kiegyensúlyozott férfiakká és nőkké érjenek, majd bátran kezdjék el önálló életüket, felelősen, de lehetőleg már az ifjúkorban alapítsanak családot.

7. Megújuló, hatékony módszerekkel intenzíven, a teljes korosztályra kiterjedően fel kell készíteni a párválasztásra, a családalapításra, a családi életre nevelésprogramjának mind szélesebb kiterjesztésével. A lehető legteljesebb testi és lelki egészség eléréséhez szükséges az iskolán belüli és kívüli, valamint a felnőtt életben a rendszeres testmozgás,a tömegsport fejlesztése, a művészeti nevelés és oktatás, a kultúrafogyasztás elérhetőségének országossá tétele.

8. A már szülőképes korba kerülőknek hatékony programlehetőségek, felkészítő kurzusok szükségesek az apává/anyává válás értékeiről, folyamatáról. A fiatal párokat erősíteni, bátorítani kell elköteleződési döntésük érdekében. Vonzóvá kell tenni a gyermekvállalást, a fiatal felnőttkori családalapítást.

9. Fiúk, férfiak számára külön is szükségesek klubszerű összejövetelek, ahol a férfivá, majd apává válás szakaszairól, tapasztalatairól és a férfi-lét szépségeiről és nehézségeiről hallhatnak, valamint a lehetséges jó megoldásokról beszélgethetnek, a generációk átadhatják egymásnak az értékeket, tapasztalatokat, a fiatalok mintákat, példákat látnak. Támogatottá, ismertté kell tenni az ilyen kezdeményezéseket, mozgalmakat, programokat,vonzóvá kell tenni a fiúk és férfiak számára.

Kríziskezelés

10. A családok számára biztosítani kell a kommunikáció,a konfliktuskezelés és a reziliencia, vagyis a megküzdési, alkalmazkodási képességet fejlesztő kurzusokat azért, hogy csökkenjen a családon belüli és kívüli kapcsolati konfliktus és erőszak, a sikertelenség, a kudarc;erősítsük a harmonikus családi, közösségi és társadalmi lét megtartó erejét, megelőzzük a párkapcsolati és családi kapcsolati szakadásokat és a válásokat.

11. Támogatni szükséges a kamaszokkal élő családokat és a családból kikerült vagy kiszakadt fiatalokat is —a különösen az elmúlt évtizedekben jelentkező — új típusú függőségek (pl. drogok, internet-, játékfüggőség) megismertetésével, ezek elkerülésének lehetőségeivel.

12. A középkorúak számára biztosítani és igényelt szolgáltatássá kell tenni az „életközépi krízis”-sel járó lehetséges és valós változásokra való felkészülést és megbirkózási képességet. Segítséget kell nyújtani ahhoz, hogy minél jobb testi és lelki állapotban készülhessenek fel az idősödéssel járó folyamatokra; a családi szerepek változásaira, a házassági, a párkapcsolati nehézségekre, a nagyszülői szerepekre, a generációk közötti változó kapcsolatokra, az aktív időskorra. Az időskorúak lelki egészségére is külön figyelmet kell fordítani, mert a kutatások ma már számos krónikus betegség esetében bebizonyították időskorúaknál is a lelki tényezők szerepét, fontosságát.

Forrás: csalad.hu, nepesedesikerekasztal.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére