Jelenlegi hely

Ne dobd ki! – újrahasznosítás kreatívan

A környezetvédelem és az ezzel együtt járó szelektív hulladékgyűjtés, az anyagok újrahasznosítása kiemelten fontos téma, hiszen a háztartási szemét, amit nap, mint nap termelünk, nagy mértékben szennyezi a környezetünket. Éppen ezért nagy felelősségünk van abban, hogyan gondolkodunk erről és milyen példát mutatunk a gyerekeinknek.

Az anyagok szelektíven gyűjtése mellett pedig számtalan kreatív újrahasznosítási lehetőség is létezik, amelyek segítségével a gyerekekhez is közelebb hozhatjuk a témát, felkelthetjük érdeklődésüket, tágíthatjuk fantáziájukat és közösen beszélgethetünk tovább.

De lássuk is, hogyan lehet mindez érdekes a gyerekek számára?

Egyrészt nagyon sok újrahasznosítható termék van (műanyag, papír, üveg, alumínium, fa, hungarocell, stb.), amelyeket szortírozva lehet gyűjteni és az erre kijelölt konténerekben leadni. Ebben az esetben fontos, hogy minden terméknek tisztának és száraznak kell lennie és amennyire lehet csoportosítottnak. Ebbe már óvodás kortól kezdve bevonhatjuk a gyerekeket, hogy ezeket a hulladékokat otthon ők is külön gyűjtsék, tapossák össze, külön, az erre kialakított ládába/kukába dobják ki.

Másrészt, a háztartásokban keletkező hulladék kb. 30%-a szerves/zöld anyag, amelyet kitűnően lehet komposztálni és ezzel máris rengeteget tehetünk azért, hogy csökkentjük a rendszerbe kerülő szemét mennyiségét. Amennyiben van egy kis kertünk, erkélyünk, teraszunk, a könnyen beszerezhető komposztáló ládák és konyhai komposztálók segítségével elősegíthetjük ezen anyagok lebomlását és végeredményben barna színű, szagtalan, könnyen lapátolható, porhanyós (ideális esetben nem túl száraz), földszerű anyag lesz belőle. Ez megintcsak egy izgalmas folyamat a gyerekek számára, megfigyelni és megtapasztalni, ahogy a falevélből, almacsutkából, hagymalevélből, a répa és az uborka lepucolt széléből föld lesz.

Ha pedig nem tudjuk, hogy mit csináljunk azokkal az anyagokkal, amelyekre már nincs szükségünk és egyik kategóriába sem esnek bele, akkor jövet a kreativitás és a művészet. Biciklibelső, kilyukadt úszógumi, elhasználódott póló, vagy épp csipszes zacskó? Bizony, ezek is mind újrahasznosíthatóak. A hulladék feldolgozásának ez egy érdekes és sokszínű formája, ami által a kacatok és hulladékanyagok újra termékként, vagy éppen művészeti alkotásként öntenek újra formát. Hiszen ebben a folyamatban semmi sem szemét, és szinte minden lehetséges. Haszontalannak tűnő alapanyagok, tartozékok „összeeszkábálásával” újat alkotunk, ami aztán örök emlékként szolgálhat.

Hogy működik? Az interneten ma már számtalan ötlet, csináld magad videó és praktika megtalálható kreatív újrahasznosítási megoldásokról, amely közben brillíroznak a gyerekek. Ez pedig olyan alkotásra ösztönzi őket, ahol a fantáziájuk, asszociációs készségük kibontakozhat, a finommotorikus készségeik és a kreativitásuk fejlődhet.

Szóval, ne dobj ki semmit és alkossatok együtt közösen! Ehhez jó ötleteket meríthettek a Da Vinci TV pénteken induló új heti műsorából.

Szeretnéd lenyűgözni a barátaidat szuper trükkökkel és kézműves alkotásokkal? Akkor áss a szemeteskuka mélyére Michelle-lel és Nigellel! A semmiből is csodát kreálnak! Csipszes zacskó és műanyag zacskó, s mindjárt divatos leszel. Minden epizódban más művésztől nyerhetsz inspirációt. Az újrahasznosítás soha nem volt még ilyen vicces! #Ne dobd ki! #DaVinci

Forrás: Felelős Szülők Iskolája
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Csak tudnám, hogyan csinálja?

Csak tudnám, hogyan csinálja?!

Ez nem egy anyák napi bejegyzés, csak egy sima csütörtök. Sőt, kivételesen még csak szentimentális hangulatban sem vagyok. Egyszerűen ma reggel azon kaptam magam, hogy kb. 30 perce figyelem az anyámat, és próbálok rájönni: Vajon hogyan csinálja?
Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Augusztus 13. – A balkezesek világnapja

Tudtad, hogy a népesség 13-14%-a, vagyis minden hetedik ember balkezes? Még szép, hogy a balkezeseknek is van világnapjuk: augusztus 13-án!
Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére