A Keszthelyi-hegység északi részén fekvő Vállus egy hangulatos kis falu, melyet árnyas erdő vesz körül. Az itt található Medvehagyma-tanösvényen tavasszal szőnyegként borítja be a medvehagyma a bükkös aljnövényzetét. A fokhagyma illatú növény levelei kora tavasszal jelennek meg, majd április-májusban virágzik.
Helyszín: 46°50’43.0”N 17°18’10.6”E
A 14 kilométer hosszú, 15 állomáshelyből álló tanösvény feltárja a környék nevezetességeit, természeti szépségeit. Vállus település központjából indul, továbbhalad a Cseresznyés-völgy felé, így éri el a Láz-hegy gerincén található kilátót. A 16 méteres kilátóra felmászva hegyekkel, domboldalakkal tagolt táj szép panorámája tárul elénk. A kilátó közelében halad el az országos kéktúra útvonala is.
A tanösvény információs tábláján sok érdekesség olvasható.
A nyomvonal tovább halad „zsákutcaként” a gerinc közelében északi irányba a kilátópontig. A Mester-völgyön, majd a Miklósvölgyön keresztül éri el az útvonal a Vadlán-lik barlangot. A túrázók elhaladhatnak a Szent Miklós-forrás és a Pálos kolostor romjai mellett, majd elérkezünk a Büdöskúti pihenőhöz.
A teljes tanösvény több kisebb hurokból épül fel, melyek önmagukban is bejárhatóak. Legdélebbi pontján a Padkűi kilátóból egy másik szemszögből tárul elénk a hegység, tiszta időben pedig a Balaton is látható.
A medvehagyma a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. Időjárástól függően a jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március közepére, április elejére esik. A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre.
A medvehagymaszedés fontos szabályai:
- A növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek.
- Ha magántulajdonú erdőben szeretnénk szedni, akkor engedélyt kell kérnünk az illetékesektől.
- A medvehagyma leveleit ne tévesszük össze a gyöngyvirággal. Jó megoldás a medvehagyma levelének megdörzsölése. Ha fokhagyma illata van, akkor valóban az ízletes csemegére sikerült rátalálni.
- A növény gumóját ne húzzuk ki, csak a föld feletti részét szedjük le és lehetőleg ollóval vágjuk le a leveleket.
Tatabánya közelében is találtok egy 8 állomásból áll gasztronómiai tanösvényt: Medvehagyma tanösvény a Vértesben |
Forrás: bakonyerdo.hu, magyarmezogazdasag.hu
- Budapestimami -
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges