Jelenlegi hely

Nevelőszülőnek lenni hivatás

A nevelőszülők olyan elhivatott emberek, akik szerető és biztonságos otthont adnak átmenetileg azoknak a gyereknek, akik különböző okok miatt nem nevelkedhetnek a vér szerinti családjukban. Hétköznapi hősök, akik reményt nyújtanak. Egyet ismerek személyesen.

Az a legjobb egy gyereknek, ha a saját családjában él. Sajnos ez nem mindig igaz. Vannak olyan szülők, akik nem tudnak biztonságos otthont teremteni. Ilyenkor az elhanyagolás, bántalmazás, vagy a szülők szenvedélybetegsége miatt a gyereket kiemelik a családból. Magyarországon 23 ezer gyermek van, akik valamilyen okból nem élhetnek a vér szerinti szüleikkel. A nevelőszülők nekik segítenek.

Bárkiből lehet jó nevelőszülő, nem kell hozzá speciális végzettség, sem különleges képesség, csak elhivatottság, türelem és szeretet. Vannak köztük fiatal párok, idősebbek, akiknek már kirepültek a saját gyerekeik, nagycsaládosok és gyerektelenek, egyedülállóak, vidékiek és városiak.

Lilit az élettörténetével együtt fogadjuk el

Egy kedves ismerősöm, Csenge a férjével egy nyolcéves kislány gondját viseli. Lili négyéves korában került hozzájuk. Csenge mindig szeretett gyerekekkel foglalkozni, a munkája során most ezt teszi.

„Korábban több gyermekotthonban is önkénteskedtem, voltam pl.  Déván, Böjte Csaba gyerekotthonában is, és ezek az élmények is megerősítettek abban, hogy a nevelőszülői hivatást válasszam. Abban bíztam, hogy a leendő házastársam is támogat ebben, így is történt” – mesél a kezdetekről.

Mindketten elvégeztek egy gyakorlati képzést. „Megállapítottuk, hogy ezt minden szülőnek el kellene végeznie, mielőtt gyermeket vállal.” „A képzésen sokféle témát átvettünk, ezek közül főleg a fegyelmezés gondolkodtatott el minket. Sokan ráébredtek arra, hogy az a minta, amit a szülői házból hoznak, nem biztos, hogy jó. Mindenki megoszthatta a saját tapasztalatait.”

Csenge szerint egy gyereket az élettörténetével együtt kell elfogadni, befogadni. Ők nagyon jó kapcsolatot ápolnak Lili szüleivel, akik ugyan nem élnek együtt, de nagyon szeretik a gyereküket, kötődnek hozzá. Havonta egy napra találkoznak. Az életkörülményeik, a mintáik nem olyanok, hogy tudnák nevelni. 

„Ha a nevelőszülők elfogadóan, partnerként viszonyulnak a vér szerinti szülőkhöz, a gyereknek is jobb lesz velük a kapcsolata. Főként Lili érdekében mi nagyon igyekszünk jó viszonyt fenntartani és éreztetni velük, hogy fontosak.

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy a társadalom megbélyegzi azokat a szülőket, akik képesek „elengedni” gyerekeiket. Mi viszont nem azt kérdezzük: Hogy képesek erre? hanem: Milyen hatások érhették őket, ami odáig vezetett, hogy nem tudnak gondoskodni gyermekeikről?” 

Csenge örömmel meséli, hogy ők is sokat kaptak Lilitől. „Látjuk, hogy mindenkire jó hatással van, családon belül és kívül. Sokat tanultunk tőle. Nemcsak komoly szeretetvágy él benne, hanem szeretni is nagyon tud. Igazán megindító, amikor látjuk, ahogyan bármilyen megbillenő egyensúlyt azonnal vissza akar és tud is állítani. Gyakran köztem és a férjem között is."

"Nemcsak mi neveljük őt. Ő is minket."

Mit csinálnak a nevelőszülők?

A nevelőszülők olyan gyermekek időszakos nevelését vállalják, akik nem nevelkedhetnek a saját családjukban. A nevelőszülő híd: célja, hogy a gyermek idővel visszakerüljön a saját családjába vagy egy örökbefogadó családhoz. Átmenetileg neveli a gyermeket, amíg annak sorsa nem rendeződik. (Az örökbefogadónál a vérszerinti gyermek státuszába kerül, ami örökre szól.)

A nevelőszülők munkájukat 2014-től foglalkoztatási jogviszonyban végzik, őket munkájukért juttatások illetik meg. Feladatuk a családi minták nyújtása, és ezzel együtt a vérszerinti családdal való kiegyensúlyozott kapcsolattartás, ill. a gyermek mindenek felett álló érdekeinek szem előtt tartása.

Ki lehet nevelőszülő?

Nevelőszülő a hatályos jogszabályok szerint az a 24 éven felüli, cselekvőképes, büntetlen előéletű felnőtt lehet, aki személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a nála elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására és a családjába történő visszakerülésének vagy örökbe fogadásának támogatására.

Férfi és nő is lehet nevelőszülő, sőt egyedülálló is. A nevelőszülőknek a kiválasztás után egy 60 órás felkészítő tanfolyamon kell részt venniük.

Nevelőszülő kerestetik

Folyamatosan várják olyan elhivatott emberek jelentkezését, akik szívesen vállalnák, hogy állami gondoskodásban élő gyermekeket a családjukba fogadva, szeretetben neveljék őket, és jó kapcsolatot tartanak fent a vér szerinti szülőkkel.

Jelenleg 23 ezer gyermek él kiemelve a saját vér szerinti családjából, ebből közel 15 ezren nevelőszülőknél - közel hatezer nevelőszülő gondoskodik róluk -, és nyolcezren valamilyen intézményben. A nevelőszülők lassan kiöregszenek, és az állami gondoskodásban élő gyermekek száma pedig növekszik, így fontos a fiatalabb párok megszólítása.

Ha valaki jelentkezik, akkor először egy pszichológiai vizsgálaton vesz részt, ahol megvizsgálják, alkalmas-e a személyisége arra, hogy gyermeket neveljen. Ha rendben van, akkor egy hatvan órás tanfolyamot kell elvégeznie. A képzés első része a döntést előkészítő tréning, ezt követi a harminckét órás nevelőszülői képzés (jogszabályi, társadalmi, egészségügyi, pszichológiai ismeretek elsajátítása). A teljes folyamat alatt tisztázzák a kérdéseket, és végül eldöntik a jelöltek, hogy tényleg vállalják-e a nevelőszülői kihívásokat.

További információk:
http://www.neveloszuloiprogram.hu/
https://www.sos.hu/neveloszulo/

Halász Kinga
-Budapestimami-

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyvárás covid idején

Karácsonyvárás covid idején – Merry X-Mask!

Lockdown (lezárás) lett az év szava 2020-ban, ez világosan kifejezi, hogy miről is szólt az évünk. A világ a feje tetejére állt, de Te azért maradj pozitív! A teszted pedig legyen negatív!
Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Életre szóló kaland férfiaknak – XCC: Egy kihívás, ami megváltoztat

Azoknak a férfiaknak szól, akik ki akarnak lépni a mókuskerékből és választ keresnek életük kérdéseire, akik szellemi-fizikai kalandra, kihívásra és kiszakadásra vágynak. Valódi változásra. Három nap a vadonban egy titokzatos kalandtúrán. De mi az az XCC?
Ünnepre hangoló – Megtölteni a termet

Ünnepre hangoló – Megtölteni a termet

Egy régi mese a fény erejéről és csodájáról.
Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Ünnepre hangoló – Az asztalos keze

Volt egyszer nagyon régen egy kis falusi asztalosműhely. Egyszer, amikor a gazda nem volt otthon, a szerszámok nagygyűlést tartottak...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére