Jelenlegi hely

Szeresd Önmagadat jobban, mint felebarátodat! (7.)

Idén tizenketten vehettek át elismerést a Terézanyu pályázat eredményhirdetésén. A pályázaton részt vevő nők az önelfogadás nehézségeiről írták le saját tapasztalataikat.

Első helyezést ért el R. Kelényi Angelika Budakalászról, második lett Balogh Éva Budapestről, harmadik díjat nyert megosztva Gáspár Adrienn Erdőkertesről és Richter Anikó Budapestről. Különdíjban részesült az egri Fejes Szonja, a budapesti Stoffer Abigél, a szegedi Pásty Júlia, a szentmártoni Marcutiu-Rácz Dóra, a fővárosi Törék Eszter, az alsószentiváni Fejes Ágnes, a kecskeméti Kollárik-Nemes Mónika és a nádasdi Legáth Tiborné. A 12 győztes nő között összesen mintegy 700 ezer forint értékű díjat osztottak szét - közölték a szervezők az MTI-vel.

A márciusban meghirdetett Szeresd önmagadat jobban, mint felebarátodat! című pályázatra összesen 320 nő küldte el személyes történetét az önelfogadás sokszor nehezen elsajátítható képességéről vagy ritkán megélt élményéről. A pályázatokat Rácz Zsuzsa, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója, Dobó Kata színésznő, Seres Andrea nyíregyházi szülész-nőgyógyász, D. Tóth Kriszta újságíró és Pásztor Anna énekesnő zsűrizte.

A 2010-ben indult Terézanyu pályázat célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A kezdeményezés középpontjába minden évben egy tabutéma kerül, arra ösztönözve a résztvevőket, hogy őszintén és kendőzetlenül írjanak tapasztalataikról, érzéseikről, ezzel is támogatva a témáról való párbeszéd elindulását.

A kiemelkedő írásokat hétről-hétre olvashatod nálunk!

Legáth Tiborné Bata Gyöngyi: Bárkivel megtörténhet

Velem is megtörtént… Valahogy mindig úgy gondoltam, én ebből kimaradok, hiszen az elmúlt ötven évemben semmi panaszra nem volt okom.

Nyáron érkeztem, valami véletlen folytán, ebben az évben másodszor (nyomatékosítom: másodszor!), talán a jól bevált női megérzés zavart el a nőgyógyászhoz. És már két hét elmúltával közölték is velem, a 3976-os számú beteggel, kíméletlenül, szárazon a tényeket:

- „Agresszív, rosszindulatú petefészek-daganat, szeptember harmadika kemoterápiás kezelés. Ki fog hullani a haja, rosszul lesz és legyengül, de talán túléli!”

Csak így, egyszerűen, mintha a világ legtermészetesebben csengő két mondata lenne… Nem kérdeztek semmit. Nem tudták ki vagyok, hogy hányan várnak rám otthon, hogy mennyi feladatom van még, hogy ennek az egésznek nincs is köze hozzám, hiszen nekem nem fáj semmi…

Ennek a lehetetlen helyzetnek senkivel össze nem téveszthetően én voltam a középpontja. Kezdtem kívülről látni magam, ahogy toporgó idétlenséggel állok a semmi közepén, bőgök és nem látok, és nem hallok, csak a csordogáló könnyemet nyeldesem. A torkom fáj a visszafojtott zokogástól, a vér őrjítőn zakatol csendtől sebzett dobhártyámon… Velem is megtörtént!

Na, persze mások egyből mondogatták, fel kell venni a harcot. Igen-igen, de a harc nem nekem való: a csatákban vannak győztesek és vesztesek… Honnét tudhatnám előre, melyik leszek én? Bátor akartam lenni, de csak ültem némán, megriadva. Kivarázsolódtam az életemből…

Akkor láttam sírni az apámat… Megszólalt bennem az önérzet: ha eddig tanúja lehettem szép, tiszta életüknek, hát most felelősséggel tartozom immár őértük is! Aztán úgy a harmadik nap körül, amikor anyukám újra kisbabaként dédelgetett, és úgy gondoltam, most az egyszer, utoljára mindenki nagyon akar szeretni, na, akkor rájöttem, hogy végül is nem büntetést kaptam, hanem itt valami készül: szépséges, időtálló hatalmas szeretet! És nem engednek hányódni az önsajnálat zátonyai közt, és nem szűnik meg a világ, amiben még én is jelen lehetek. Nem vagyok egyedül és nem vagyok kicsi, és hitetlen. Mert minden szép, sokkal szebb annál, mint eddig gondoltam…

És a gyerekeim kezét fogva, új tervek születnek és minden pillanat körül ott lengedez a nagy csodavárás. Egyszer, kétszer, háromszor, ezerszer lehet még minden! Felfogtam, hogy a „kemó” az nem is bánt, hanem ezt az egyetlen, saját kis életemet menti, és nem is olyan kegyetlen, mint a filmekben. Egészen kibírható. És ha eddig nem mertem lenni önmagam, a reggeli tükörbenézések megmutatták másik énemet, így haj nélkül…

Arról nem is beszélve, mennyire örömteli, izgalmas játék várni minden egyes apró, új hajszál érkezését. A hasamon, éppen hosszában, az önzés apró, fehér hegei figyelmeztetnek az új életemre: a hétköznapokban végre van időm, és egyre nagyobb kedvem a kitaposott zöld cipőmben szédítő sétákat tenni, figyelni megannyi árokparti pipitér virágba borulását. Tudok felhőtlenül kacagni és jólesően bolondozni…

És mindig megbocsájtok azoknak, akiknek a szemében könny csillog, egy újfajta szomorúság kísérőjeként, mert ők azt gondolják, vége mindennek. Mennek a hetek, hónapok, megy az idő, és én maradtam. Nem is tudom, mikor volt valaha is ennyire igazam…

Jövő héten folytatjuk!

Ha nem várnál addig: látogass el Terézanyuhoz!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére