Jelenlegi hely

A minőségi idő és az énidő nem luxus! - Tippek a megvalósításhoz

"A mai világban sok minden megvásárolható pénzért, de a minőségi az idő nem." Saját magunknak, a társunknak és a gyerekeinknek is jár!

A minőségi idő és az énidő

Minőségi idő, mikor a társunkkal, családunkkal, barátainkkal úgy vagyunk együtt, hogy kizárólagos, osztatlan figyelemmel vagyunk a másik iránt. Az énidő, mikor kizárunk minden mást és csak magunkra, a saját belső hangjainkra, igényeinkre figyelünk.
Az énidő több szinten jelenik meg az életünkben:

  • Családi énidő
  • Pár énidő
  • Egyéni énidő

Miért nem tudja valaki beiktatni?

  • nem tudja hogy ez jó, hogy segíthet a napi rutinban
  • információhiány
  • nem sikerül kigazdálkodni a napjaiból
  • nem meri megtenni  vagy megengedni magának
  • nem tud vagy nem mer segítséget kérni

Példák

Kati 2 kisgyermek édesanyja állandó időzavarral küszködik, nem tudja úgy szervezni a napját, hogy mindenre jusson ideje. Úgy érzi nem tudja megkülönböztetni a sürgős és a fontos munkákat. Mindig mindennel kapcsolatban azt érzi, hogy sürgős és fontos is.

Ildi gyermekei már nagyobbak, megtehetné hogy legyen énideje de nem meri megengedni magának, úgy érzi minden percét hasznosan, másokért élve kell eltöltenie.

Klári kisgyerekes anya állandó fáradtsággal küzd, napi 24 órás szolgálat az élete. Nem is tudja, hogy ha néha megengedne magának egy kis lazítást, könnyebben tudná végezni a dolgait.

Mari mindig mindent tökéletesen akár csinálni, egyedül. Nem tud és nem mer segítséget kérni. Hol tanulta ezt? Milyen séma szerint rendezi be az életet?

Van-e megoldás?

Jó hír, hogy az időgazdálkodás fejleszthető. A megfelelési kényszer lazítható. A szokásos narrativáink átírhatók. Tudatosan rá lehet ezekre nézni  egy önismereti beszélgetés sorozaton vagy egy önismereti csoportban.

Együtt töltött minőségi idő. Kinek jár?

Elsőként saját magunknak. Ahhoz hogy jól tudjunk a hétköznapokban működni, valahol töltődni kell. Ha nem adjuk meg magunknak ezt, akkor egy idő után frusztráltak, ingerültek leszünk. Nem lesz türelmünk a családhoz sem. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne érezzük luxusnak a magunkra fordított időt.

Mindenkinek egyformán jár. Emiatt sose legyen bűntudatunk. Van akinek egy csendben elfogyasztott kávé minden reggel, míg a család még alszik. Van, akinek fektetés után egy sorozat megnézése. Vagy a fodrásznál töltött egy óra, amikor senki másra nem kell figyelnünk, csak élvezni, hogy velünk foglalkoznak. Fontos, hogy őszinték legyünk magunkhoz és meg tudjuk fogalmazni, hogy mi tölt fel minket. Ha ez megvan, akkor tudatosan be kell iktatni a mindennapjainkba. Higgyétek el, megéri.

Saját magunk után jön a társunk, akire ugyanúgy fontos, hogy minőségi időt szánjunk. Az esti "milyen volt a napod" nem elég. Kérjünk segítséget nagyszülőktől, rokonoktól, barátoktól, hogy egy héten egyszer legalább vigyázzanak a gyerekekre és el tudjatok menni kettesben valahova. Minden ér, ahol mindketten eltudtok lazulni és kikapcsolva, csak egymásra figyelni. Legyen ez egy séta, közös sport, vacsora vagy mozi.

Végül de nem utolsó sorban a gyerekeinknek is jár a minőségi idő. És itt is a minőségin van a hangsúly. Ha leülünk a gyerekekkel játszani, akkor tegyük félre a telefont, laptopot és tényleg csak rájuk figyeljünk. Érezzék, hogy ez róluk szól. Nem könnyű az embernek kikapcsolni az agyát és átállni gyerek üzemmódra.

Amikor önfeledten hasalunk a szőnyegen és tologatjuk a kis vonatot vagy boltosat játszunk és Dupló várat építünk. Pedig a gyerekeknek ezek jelentik  a legtöbbet.

Otthon talán néha nehezebb ezt megtenni. Mert az ember agya folyton azon kattog, hogy milyen házimunka vár rá, a lelki (és fizikai) szemei előtt lebeg a koszos ruháktól túlcsorduló szennyes kosár vagy a mosdatlan edények a konyhában. Ha nem sikerül ezektől függetleníteni magunkat, akkor szervezzünk több kimozdulós programot. Menjünk kirándulni, állatkertbe vagy játszótérre/játszóházba.

A mai világban sok minden megvásárolható pénzért, de a minőségi az idő nem.

Szerző: Süttő Márta
tanár, mentálhigiénés szakember, pszichodráma vezető
 - Budapestimami -

Korábbi cikkünk a témában ›› Töltsd fel a szeretettankot!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére