Jelenlegi hely

Megdicsértél ma már valakit?

Mikor dicsérted meg utoljára a párodat, gyerekedet, munkatársadat? És kitől kaptál dicséretet? Mi akadályoz meg bennünket, hogy elismerjük egymást, és megtegyük, amire mindannyian vágyunk?

Mit jelent a dicséret? Olyan varázsszavakat, amivel kifejezzük az elismerésünket mások felé. Örömet szerez és ingyen van. Megdicsérhetjük az ismerősünk külsejét, eredményeit, értékeit, bátorságát, kitartását, azt, hogy elért valamit, hogy sikerült egy nehéz dolgot megtennie. Minden emberi kapcsolatunkban megdicsérhetjük egymást.

Miért olyan nehéz megtenni?

Sokféle ok akadályozhat minket. Gyerekkoromban a nagymamám azért fukarkodott a sok dicsérettel nehogy elbízzuk magunkat. Őt így nevelték, amikor kicsi volt. Talán azt gondoljuk a dicséret egy pedagógiai eszköz, amivel az okos felnőtt leereszkedik a gyerekhez, megsimogatja a fejét és megdicséri, ha valami jó dolgot csinált. De a felnőttek egymás között ezt nem használnálják.

Vagy azért nem megy, mert engem sem szoktak dicsérni? Attól tartok, nem fogják viszonozni? Minek mondjam neki, biztosan tudja magáról, hogy jól csinálta. Ha éppen haragszom valakire, nem szeretnék pozitív üzenetet küldeni neki.

Ha kapjuk, esetleg kételkedhetünk a dicséret őszinteségében, vagy valami hátsó szándékot feltételezhetünk a kedves szavak mögött. Körülvesznek bennünket a hirdetések, üzenetek, amelyek a hamis szándékok eszközei is lehetnek. A reklám, ha jól tud dicsérni, bármit el tud adni. Az ügynökök is alkalmazzák ezt a módszert a bizalom felépítésére. Hol ér véget a dicséret és hol kezdődik a hízelgés?

Ezzel szemben valódi dicséret felismerés: észreveszem a jót, a szépet, az igazat, és amit észreveszek, azt ki is mondom. Nincs mögötte hátsó szándék. A dicséret mindig személyes, valakinek mondom egy konkrét dologról.

„Az őszinte dicséretnek mágikus hatalma van. Ha azt akarod, hogy a másik fejlődjék, dicsérd őszintén. Ez mindig lehetséges. Vizsgáld a másikat, lásd meg tehetségét, képességeit, világíts rá azokra.” (Michel Quoist)

Elismerő szavak

„A szavaknak hatalma van. A gyengéd, dicsérő, bátorító és útmutatást adó szavak mind azt fejezik ki: „Fontos vagy számomra.” Olyanok, mint a langyos tavaszi eső – a gyermek lelkét öntözik, biztonságérzetét és önértékelését táplálják. Nem nehéz kimondani őket, de hatásuk maradandó. Életre szóló erőforrást jelentenek a gyermek számára” – írja Gary Chapman a Gyerekekre hangolva – A gyerekek öt szeretetnyelve című könyvében.

Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

„Ha megdicsérsz valakit, attól te is boldogabbá válsz. A dicséret a pozitív dolgokra összpontosít, és amikor pozitív dolgokra gondolsz, az élet szebbnek tűnik.” (Andrew Matthews)

Dicsérd a párodat!

De nemcsak annak fontos, akinek az elismerő szavak a szeretetnyelve. Nem mindegy, milyen gyakran dicsérjük meg a társunkat! A jól működő párkapcsolatok egyik fontos jellemzője a másik iránti pozitív hozzáállás. A pozitív megnyilvánulások nem általánosságban történnek, hanem rendszeresen, mindennapi adagokban.

A pszichológusok szerint háromszor (mások szerint ötször) annyi pozitív érzelmet kell kimutatnunk, mint negatívat. Amikor szeretnénk kifejezni a megbecsülésünket, érdemes megkeresni, amit őszintén értékelni tudunk a másikban.

„Légy bőkezű a dicsérettel, és óvatos a kritikával."

A nők lelkének is jót tesz, ha életük párjától bátorító, kedves szavakat kapnak. Néha egy elismerő tekintet is elég, ugyanis a pozitív megerősítés nemcsak a szavainkat jelenti, hanem az őszinte figyelmünket, a mosolyunkat, a gesztusainkat, mozdulatainkat.

A kapcsolat elején talán könnyen megy, de később is nagy szükség van rá, hogy a küzdelmes hétköznapokon észrevegye erőfeszítéseinket, munkánkat, és önmagunkat. „Úgy örülök, hogy ilyen finomakat főzöl.” „Jól nézel ki!” „Ügyesen megszervezted az utazást.” Ugye meglátszik egy nőn, ha a párja ragyogtatja?

Persze a férfiaknak is jól esik és motiválja őket, ha kritika, panasz helyett díjazzuk őket és a tevékenységüket. „Nagyon bírom a humorodat, mindig meg tudsz nevettetni!”, „Nagyszerű, hogy összeraktad a szekrényt!”, „Jó ötlet volt, hogy vállaltad a mosogatást.”

„Ahhoz, hogy egy nő ragyogjon, olyan férfi kell, aki ragyogtatja.” (Vavyan Fable)

Dicsérd a gyerekedet!

A legtöbb szülő tudja, hogy a dicséretnek milyen fontos szerepe van a gyerekek önbizalma, pozitív énképe szempontjából. Mégis, ami pici korban még természetes (nagy örömmel, dicsérettel fogadjuk a cseperedő kisbaba megnyilvánulásait), később inkább az elvárások növekednek, a megerősítő szavak csökkenek.

Pedig a nagyobb gyerekeknél is az elismerő szavaknak, pozitív megerősítésnek varázserejük van, ellentétben a szidással és az elmarasztalással. Megfigyelték, hogy olyan a dicséret, mint egy önbeteljesítő jóslat: a többet dicsért, pozitív hozzáállással fogadott gyerek gyorsabban fejlődik, míg a gyakran szidásban részesített gyerekek lemaradnak társaiktól.

"A gyerekek tejjel és dicsérettel táplálkoznak." (Mary Lamb)

A jó szándék kevés, azt már kevesebben tudják, hogy nem mindegy, hogyan dicsérünk. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a dicsérő szavaink hitelesek legyenek. Nem általánosságban, hanem személyre szabottan és a megfelelő szavakkal. Ha túl gyakran és könnyen mondjuk, nem lesz súlya.

Az üres dicsérethez, általánosító frázisokhoz a gyerek hozzászokik, szinte természetesnek veszi, akkor is számít rá, amikor nem érdemli meg. Azért dicsérjük meg, amit tesz, valamely teljesítményét, olyasmiért, amiben saját tudatos döntésének is szerepe van. Ami konkrét erőfeszítésre, munkára irányul.

Ahelyett, hogy „Ügyes vagy, okos vagy, tehetséges vagy, stb., hogy sikerült a vizsgád!” inkább azt mondjuk, hogy „Sokat készültél erre a vizsgára, tanulást, munkát fektettél bele, meglett az eredménye.” „Rendes gyerek vagy” helyett: „Rendes tőled, hogy segítettél az öcsédnek a rendrakásban.” „Szuper voltál!” helyett: „Kitartóan játszottál a meccsen, sokat tettél hozzá, hogy győzzön a csapat.” „Jól nézel ki!” is jól esik, de még konkrétabb, ha elmondjuk, miért is: „Tetszik, hogy harmonizálnak a színek, jó ízléssel válogattad a ruháidat.”

További lélektápláló és megerősítő mondatok gyerekeknek

Ha valami nem sikerül vagy hibát követ el, legalább dicsérjük meg az erőfeszítést, amit tett, a jó szándékot. „Örülök, hogy mindent beleadtál.” „Igaz, hogy hármas lett, de most öt ponttal többet értél el, mint a múltkor.” „Ez egy nehéz és bonyolult feladat volt. Jó, hogy végig tudtál figyelni, és kitartóan küzdöttél.”

Legyen bátorságunk kimondani azt, ha valami szép, jó, különleges vagy értékes! Kritizálás helyett elismerni a társunkat, gyerekünket, munkatársunkat, szomszédunkat. Egy-két szó is elég, ha szívből jön.

Milyen jó lenne pozitív szemlélettel viszonyulni egymáshoz, adni és elfogadni. Nem kerül semmibe, de a hatása megfizethetetlen!

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére