Jelenlegi hely

Ha bezár a Mama Hotel - Így vond be a gyerekeket az otthoni feladatokba!

Ha a házimunkát rövid idő alatt akarod elintézni, elkerülhetetlen, hogy bevond az egész családot. A Háztartási túlélőkönyvből tippeket, ötleteket kaphatsz arról, hogyan bízd a gyerekekre az egyes feladatokat és mennyi mindent tanulhatnak ebből.

Két legyet egy csapásra

Ha kiosztjuk a házimunkát, ahelyett, hogy gyorsan egyedül elvégeznénk, két legyet ütünk egy csapásra: tehermentesítjük magunkat, a gyerekeinknek pedig segítünk felkészülni a felnőtt életre. A nyugati világ kivételével a föld minden részén természetes, hogy a gyerekek kiveszik a részüket a munkából. Megtanulnak felelősséget vállalni, büszkék a kötelességeikre, és a felnőttek odafigyelnek rájuk.

"A házimunka emberi munka és nem női munka."

Akik úgy nőttek fel, hogy nem igazán kellett részt venniük a házimunkában sokkal nehezebben boldogulnak, mert későn nőnek fel, későn lesznek önállóak. Egy új kutatás szerint a szülők 80 százaléka végzett házimunkát gyerekkorában, de csak 28 százalékuk várja el a gyerekétől, hogy részt vállaljon a ház körüli munkákból.

Az életkornak megfelelően kiosztott munka felkészíti őket, hogyan kell önmagukat ellátni, majd később hogyan kell egy egész családot kézben tartani.

Háztartási túlélőkönyv

Érezted már, hogy soha nincs vége a házimunkának? Ha befejeztél egy feladatot, 20 másik dolog kerül a helyére? Ismerős a „Soha sem érem utol magam!” érzés? Mindent egyedül kell csinálnod? A könyv szerzői, - akik háromgyerekes családanyák – bebizonyítják, hogy felszámolható a káosz és van élet a házimunkán túl.

Rengeteg tippet, ötletet, tanácsot kaphatsz, hogyan lehet minimális ráfordítással tisztességesen elvégezni az otthoni munkát, hogyan tűzz ki megvalósítható célokat, és hogyan bízd a családtagjaidra a feladatokat. Ha nem a házimunkába akarod fektetni összes energiádat és szeretnél időt szakítani más fontos dolgok számára is, akkor válassz egyszerű, hatékony megoldásokat, hogy azután olyan tevékenységeknek szentelhesd magad, amiket fontosnak tartsz és élvezel!

A könyv praktikus és hasznos útmutatót ad kezdőknek és haladóknak ahhoz, hogy hatékonyabban tudják ellátni az otthoni feladatokat különösen a lomtalanítás, mosás, takarítás, bevásárlás, főzés, fagyasztás területein. Megvizsgálja a munkaszokásokat, az időbeosztást, terítéken van az egyszerűsítés, a tervek, túlélőtippek és ellenőrző listák. A könyv végén egyszerű és gyors recepteket találunk.

Mit tanulnak meg azok a gyerekek, akik nem a mama Hotelben nőnek fel?

 • Az ok és a következmény elvét.
 • A csapamunkát: mindenkinek húznia kell az igát, ha azt akarjuk, hogy működjenek a család mindennapjai.
 • Felelősséget vállalni a családon belül.
 • Ha el kell takarítaniuk maguk után, akkor jobban fognak vigyázni a rendre.
 • Gyakorlatot az élet minden területén: a főzésben, a takarításban, a mosásban, az állatgondozásban, a pénzzel való bánásban és még sok mindenben.
 • Azt, hogy édesanyjuk nem csak háziasszony, hanem vannak egyéni igényei is.
 • Átélik azt a jó érzést, hogy értékes, amit tesznek, ez pedig növeli az önértékelésüket.

Kiosztani a feladatokat – de hogyan?

 • Magyarázd el érthetően, hogyan kell elvégezni az adott feladatot!
 • Ellenőrizd a kivitelezést kedvesen, de határozottan!
 • Maradj következetes! Motiváld, ellenőrizd és dicsérd őket! Végül a gyerekek hozzászoknak az új módihoz, és nemsokára a világ legtermészetesebb dolgának fogják tartani, hogy segítenek a házimunkában.
 • Használd ki, hogy már a háromévesek is szívesen segítenek anyukájuknak és mindent egyedül akarnak csinálni.
 • Adj több lehetőséget, mindenki válassza azt a feladatot, amihez a legtöbb kedve van.
 • Gyakorold a gyerekekkel pontosan a munkafolyamatot! De ezután valóban hagyd is rá a feladatot!
 • Jutalmazd meg őket!
 • A családdal vagy a társaddal együtt állapodjatok meg, milyen mértékű házimunka az, amit minimálisan szükségesnek tartotok.
 • Ki milyen fokú tisztaságot igényel ahhoz, hogy jól érezze magát és ki hány órát tud rászánni a takarításra.

Feladatok óvodásoknak: evőeszközök kipakolása a mosogatógépből, lépcsők takarítása, asztalterítés, virágok locsolása, portörlés, zoknik párosítása, szemét kidobása, szalvéta hajtogatása, bevásárláskor egy kis szatyorban vigyen haza könnyebb dolgokat, a tiszta ruhák elpakolása.

Feladatok kisiskolásoknak: saját ruháit hajtogassa össze, pakolja el, ágynemű felhúzása, asztal letörlése, söprés, porszívózás, mosogatás, teregetés, megterítés, szemetet kivinni, kertészkedés.

Legyen bátorságod a tökéletlenséghez! Attól, hogy lazítasz egy kicsit az eddigi rendszeren, még nem fog az egész azonnal összeomlani. Hagyd, hogy a gyerekek saját megoldási lehetőséget találjanak, mindenki a maga módján segítsen.

"Egy otthonnak elég tisztának kell lennie ahhoz, hogy egészségesen élhessünk benne, és elég koszosnak ahhoz, hogy boldogok lehessünk benne."

Forrás: Háztartási túlélőkönyv (Bianka Bleier és Birgit Schilling), Harmat, 2012

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére