Jelenlegi hely

Anya menj szabadságra!

Minden családban más elvek mentén szerveződik a munkamegosztás. Biztosan vannak olyan családok, ahol apa alig várja, hogy besegíthessen a mosásba, takarításba, esetleg főzésbe és végül, de nem utolsósorban a gyereknevelésbe...

Bármikor szó nélkül, azonnal előveszi a porszívót, ha úgy érzi egy kis renoválásra szorul a lakás. Hétvégén készségesen megy a nagy mozgásigényű gyerekekkel az udvarra, játszótérre, ha úgy látja, hogy anyának jót tenne egy kis egyedüllét.

Vagy nem működik minden ilyen flottul? Akkor a hallgatólagosan kialakított munkamegosztás eredménye, hogy mindent ANYA csinál. Neveli a gyereket - amíg apa dolgozik – bevásárol, mos, főz, takarít, beszerzi az ajándékokat a szülinapokra, bonyolítja a családi programokat. Különösen jellemző ez a felállás, amikor az anya otthon van a kicsikkel.

T

Anya megoldja

Idővel a gyerekek bekerülnek az óvodába, anya visszamegy dolgozni, de az elmúlt években hallgatólagosan kialakított munkamegosztás ugyebár marad. Jó lenne ilyenkor leülni és átgondolni, mit kellene változtatni.

Sok feladat hárul az anyára akkor is, ha az apa rendszeresen utazik a munkája miatt, illetve időnként "apa szabadságot" engedélyez magának. Ilyenkor a család egyensúlya felborulhat, egyrészt összecsomagolni és elutazni sokkal egyszerűbb, mint otthon maradni, helyt állni két ember helyett is. Másrészt nehéz megmagyarázni a gyerekeknek, hogy "apa most nincs itthon, de ettől függetlenül jól kell viselkedni, ugyanúgy fogat kell mosni este, reggel be kell érni időbe az oviba."

Családunkban a kislányok – apjuk távolléte alatt - azonnal elkezdenek „cincogni”, lassabban megy az öltözködés, hosszabb az óvodáig megtett út, több a „nyavalygás”.

Ennek ellenére arra törekszem, hogy minden a megszokott mederben haladjon. Próbálok valami újdonságot, pl.: egy új kifestőt, foglalkoztató füzetet, színes ceruzát beszerezni, vagy valami meglepetést becsempészni a napjainkba.Legyenenek ezek a napok itthon is mások, ha már az egyik fél – hétvégén is - távol van.

Nálunk a gyerekek jellemzően tudják, hogy mikor fog megérkezni apa, de nem emlegetik őt mindennap. Viszont ha történik valami meglepő dolog, pl.: pók mászik a szobában a szőnyegen, eltörik egy bögre, azonnal jön az, hogy„hívjuk fel apát”.

Egyedül kikapcsolódni

Vannak olyan családok, ahol mindkét szülőnek hasonló keretek között van lehetősége egyedül is kikapcsolódni. Apa pihen egy pár napot a barátaival, a begyűjtött pozitív energiát szerencsésen visszaforgatja a családba. De nem feledkezik el anyáról sem, a kikapcsolódás bármely formáját (színház, túrázás, kirándulás vagy csak úgy egyszerűen barátnőzés) támogatja az ő esetében is. Ha szükséges akkor szállást intéz, vagy jó esetben csak „noszogat”.

Ez mind szuper de „anyaként” sokkal nehezebb „szabadságra” menni.

Főleg, ha más kisgyermekes anyával, sőt nem is eggyel, hanem több hasonló cipőben járó barátnővel szeretnénk kikapcsolódni. Kevésbé vagyunk „kiszakíthatóak” a mindennapi mókuskerékből, sajnos az utazás nem csak elhatározás kérdése.

Sok-sok szervezést és egy jó nagy adag családi segítséget is igényel. Ám a dolgok legalaposabb megszervezése esetén sem kerülhető el, itthon maradó párunk „hol a gyerek gumicsizmája? esőkabátja?” kérdéseket tegyen fel telefonon.

Ezzel szemben mit csinál egy anya? Apát legfeljebb akkor hívja fel, ha pl.: lábtörés vagy hasonló komoly dolog történik. Egyéb helyzeteket természetesen anya megoldja. Mindent megtesz, ellátja a gyerekeket annak érdekében, hogy ne legyen a szokottnál feszültebb, és a gyerekek még csak meg se érezzék, távol az apjuk.

Anya menj szabadságra!

Mielőtt azonban a gyereknevelés, háztartás és munka végleg felemészt bennünket, mindenképpen megfontolandó egy barátnőkkel eltöltött hétvége megszervezése. Amikor egyedül készülődhetünk, amikor csak egy utazótáskát kell bepakolnunk (a szokásos három helyett), nem kell gyermekkönyvet, játékot, gyógyszert magunkkal vinni.

Van ideje kigondolni, milyen ruhákat, ékszereket akarunk magunkkal vinni, hogy jól nézzünk ki.

Igen, mert a barátnős hétvégén is illik jól kinézni, sőt kell is! Két-három napos kikapcsolódás mindenkinek jár! Sőt, sor kerülhet azokra a nagy beszélgetésekre is, amelyeket korábban kedvenc barátnőinkkel rendszeresen folytattunk, gyerekvállalás és család után azonban már nem jut rá idő.

Ha van rá lehetőségünk, ne késlekedjünk hanem szervezzük meg! Hajrá!      

Hannamami
- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére