Jelenlegi hely

Anya-lánya kapcsolatokról - tabuk nélkül! (10.)

A feltétlen anyai szeretet és elfogadás nem magától értetődő, hiányáról beszélni nagy bátorságot kíván. Felnőtt a nők egy új generációja, amely különböző szerepeiben, társként, anyaként, dolgozó nőként olyan tudatossággal alakítja a sorsát, amelyre az elmúlt évtizedekben alig volt példa.

Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Terézanyu pályázaton közel 400 nő osztotta meg személyes történeteit az anya-lánya kapcsolat színéről és fonákjáról. A díjazott és kiemelt pályázatokban a szigorú és érzelmeiket elfojtó anyák, a boldogtalan mártírok, a szenvedélybetegek vagy a családon belüli erőszak elkövetői és áldozatai éppúgy megjelennek, mint az ugyancsak sokat megélt, de ma már harmonikus kapcsolatokban élők. A pályázatra beküldött legjobb írásokat nálunk is elolvashatjátok hétről - hétre!

Ármai Erika: El nem küldött levelek

Drága Édesanyám!

Gondolsz-e rám mostanában? Jut-e eszedbe, hogy már 15 éves lettem? Szeretném veled tudatni, hogy nagyon hiányzol. Amikor 2 évvel ezelőtt elmentél, sokáig nem akartam elhinni, hogy soha többé nem fogsz visszajönni. Vártalak, minden nap. Heteken, hónapokon keresztül azon gondolkodtam, hogy tudtál bennünket itt hagyni. Először csak apát okoltam, biztos voltam benne, hogy miatta mentél el, tőle akartál megszabadulni. Aztán egyre inkább magamban is kerestem a hibát. Tudom néha rossz voltam, pedig hidd el, sosem akartam neked fájdalmat okozni. Láttam mennyit szenvedsz és haragudtam rád, hogy nem változtatsz a helyzetünkön. Hagytad, hogy apa bántson téged és minket is.

Sajnos apa nem sokat változott, sőt inkább rosszabb lett. Nem nagyon törődik velünk. Gyakran részeg, de egyre ritkábban ver meg. A polgármester figyelmeztette, hogy gyermekbántalmazásért fel fogja jelenteni, talán ettől fél, ezért mostanában visszafogja magát. Munkája nincs, az utánunk járó pénzből élünk, nagyon szűkösen.

Misivel jól megvagyunk. Megpróbáljuk rendben tartani a házat. Szinte mindent mi csinálunk. Testvériesen elosztjuk a feladatokat. Ugye, amikor elkezdtél tanítani a házimunkákra, te már tudtad, hogy rövidesen magunkra fogsz hagyni minket.

Sok szép virág van a kertben, ha látnád, biztosan örülnél neki.

Szeretettel gondolok rád! Nagyon, nagyon, nagyon hiányzol szerető lányodnak!

Csókollak: Kati

 

Kedves Anya!

Nem szeretném, ha szomorkodnál, de mindenképpen tudnod kell a nálunk történt dolgokról. Fél évvel ezelőtt, apa rosszul lett. Nagyon megijedtünk, hívtuk a mentőket. Korházba kellett őt vinni. Az orvos azt mondta, nagy a baj. De még nagyobb baj volt, hogy mi, gyerekek, nem maradhattunk egyedül a házban, hiszen még csak 16 évesek voltunk. Eljött értünk két néni és bevittek az állami gondozott gyermekek otthonába. Ideiglenes elhelyezésre, míg apa kórházban van. Intézetis gyerekek lettünk.

Nagyon rossz itt lenni. Közel 50 gyerek van ebben az otthonban, az egész kicsiktől 18 éves korig. Kivétel nélkül mindenki olyan családból való, ahol nem törődtek a gyerekekkel és verték is őket. Van itt 3 fiatal lány, mindegyik 13 évesen szült. Otthonról kitagadták őket és most itt vannak az intézetben a kisbabáikkal együtt.

A nevelőket nem szeretem, mindig parancsolgatnak. Ha látnád, miket csinálunk, biztosan nem örülnél neki. Elkezdtünk cigizni, sokat csavargunk, és az iskolából is lógunk. Úgysem tudnak velünk mit csinálni, meg aztán nem is érdekel ez az egész. Esténként szoktam rád gondolni, miért is hagytál itt bennünket. Ilyenkor sírni is szoktam és elhatározom, holnaptól megváltozom, de aztán a következő nap is olyan lesz, mint a többi.

Megpróbállak elfelejteni, de sajnos nem megy. Csók: Kati

 

Anyukám!

Már több mint egy éve vagyunk az intézetben és most már biztos, hogy maradunk is 18 éves korunkig. Azt mondták, apa nem képes gondoskodni rólunk. Sok minden megváltozott, egy kicsit jobb dolgokról is be tudok számolni neked. A legfontosabb, hogy újra járunk iskolába. Sajnos a régi iskolát ott kellett hagyni a rengeteg igazolatlan hiányzás miatt, és egy másik iskolába kerültünk. Misi géplakatosnak tanul, még ösztöndíjat is kap, tetszik neki. Én ugyanott egy szakközép osztályba járok, egész jól megy.

Megismerkedtem egy fiúval, akibe nagyon szerelmes vagyok. Legszívesebben mindig vele lennék, de most már szeretném befejezni az iskolát és csak utána költözöm hozzá. Van egy kis háza, hétvégenként mindig nála vagyok, a nevelők gond nélkül kiengednek.

Arra szoktam gondolni, ha nem mentél volna el, mesélnél-e nekem a szerelemről? Tudnál-e velem örülni, hogy boldog vagyok? Olyan sok mindent nem tudtál nekem megtanítani! Hiszen még olyan kicsi voltam, amikor elmentél!

Nagyon szeretlek! Csókol a te kicsi nagy lányod: Kati

 

Drága Édesanyám!

Azt hittem, ha betöltöm a 18-at és kikerülök az intézetből, én leszek a világon a legboldogabb. Sajnos nem így történt. Úgy döntöttünk, Misi hazamegy apuhoz, majd csak ellesznek valahogy együtt, én meg odaköltöztem Miklóshoz. Akkor már tudtam, hogy terhes vagyok, de a nevelőknek nem szóltam róla. Miklós örült neki, azt mondta, hagyjam ott az iskolát, vezessem a háztartást, mossak, főzzek rá, és tartsam rendben a házat.  Ő majd eltart engem, és ha meglesz a baba, őt is.

Sajnos a babát elveszítettem, mielőtt még a világra jöhetett volna. Miklós engem hibáztat. Nem értem, hogy juthat ilyen az eszébe. Egyébként mostanában elviselhetetlen a kapcsolatunk. Ezért úgy döntöttem, elköltözöm tőle. Misi az egyedüli, akire számíthatok, igazi jó ikertestvér. Holnap eljön értem, és én is hazaköltözöm apuhoz.

Ha otthon leszek, kimegyek a temetőbe és ültetek a sírodra egy tő fehér rózsát. Mióta elmentél, még nem is voltam a temetőben. A leveleket, amiket eddig neked írtam, beásom a rózsabokor tövéhez, úgysem tudtam, hova címezzem őket.

Most már tudom, te nem tehetsz róla, hogy el kellett menned erről a földi világról. Én sem tehetek a kisbabám haláláról.

Örökké hiányozni fogtok mindketten!

Csókollak: Kati

 

Jövő héten folytatjuk!

Ha nem várnál addig: látogass el máris Terézanyuhoz!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére