Jelenlegi hely

Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gyakorlóiskolája

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 1.
Tel.: +36 1 321 7514
E-mail: bbzsz@lisztakademia.hu
Web: http://www.konzi.hu

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, Magyarország legrégebbi középfokú zeneoktatási intézménye. Alapításának a története a reformkorba nyúlik vissza. 1840-ben Mátray Gábor igazgatásával megalakul a Nemzeti Zenede, a Pest-Budai Hangász Egylet Énekesiskolájaként. A növendékek száma: 75.

Az alapításhoz szükséges összeg előteremtésében vezető szerepet játszik Liszt Ferenc, aki két nagysikerű hangversenyt adott a Hangász Egylet javára. 10 évvel később már 200 növendéke van és a korábbi ének, zeneszerzés és kórus szakok mellett megalakul a zongora, hegedű, gordonka, fuvola és klarinét tanszak is.

1867-ben végérvényesen Nemzeti Zenedére keresztelik az intézményt és a Zeneakadémia 1875-ös megalakulásáig a magyar zeneoktatás legrangosabb otthona, kiváló tanárokkal (Aggházy Károly, Allaga Géza). Ekkoriban hangzanak el báró Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter biztató szavai: hazai intézeteink közt oly kiváló helyet foglal el, hogy erejében és hatáskörében egyre gyarapodva azt kívánom a magyar zeneművészet valódi ápolójává váljék.

Rövid időre 1920-27 között a Nemzeti Zenede állami kezelésbe kerül, de 1927 után ismét az egyesületi szervezet alakul újjá. Az iskola vezetésében olyan kiváló muzsikusokat, nagytekintélyű tanárokat találunk, mint Szendy Árpád, Kern Aurél, Haraszti Emil, Szabados György. 1941-től Kresz Géza hegedűművész áll az intézmény élére. Az ő kezdeményezésére indul el a gimnáziumi tagozat.

A II. Világháború után 1948-ban állami rendelettel felszámolják a Nemzeti Zene Egyesületet és Állami Konzervatórium néven működik tovább, felvállalva a tanárok továbbképzését is. A zenegimnáziumi oktatás is folytatódik. 1954-től hivatalosan a középfokú zeneoktatás budapesti feladatait látja el az iskola. Ekkor Sándor Frigyes az igazgató, akit 1958-banl Fasang Árpád követ. 1966-tól a tanárképzést a Zeneakadémiához csatolják. Az iskola ekkor veszi fel a Bartók Béla Zeneművészet Szakiskola nevet. 1973-tól Halász Ferenc hegedűművész irányítása alatt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gyakorlóiskolája lesz.1990-ben ekkor már Szabó Tibor karnagy az igazgató a közismeret keretein belül újraindul a gimnáziumi oktatás. Azóta az intézmény hivatalos neve: Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Gyakorlóiskolája.

A 2008-as év során a Bartók Béla Konzervatórium egységébe integrálódott az Erkel Ferenc Alapfokú Jazz-zeneművészeti Intézmény és Jazz-zeneművészeti Szakközépiskola középszintű oktatási része. Ettől az évtől kezdve középfokú Jazz oktatás is folyik az intézmény falain belül.

Jelenleg több mint 300 hallgatója van 23 tanszakon, az intézmény élén 2012-től dr. Benkő Szabolcs igazgató úr áll.

Forrás: http://www.konzi.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére