Jelenlegi hely

Ady Endre Gimnázium

Cím: 1139 Budapest, Röppentyű u. 62.
Tel.: +36 1 320-8640
E-mail: titkar@ady-bp.sulinet.hu
Web: www.adygimnazium.hu

Az idei évben ünnepli megalapításának 25. évfordulóját az Ady Endre Gimnázium. Az iskola erőssége a nyelvi képzés, ugyanis a 2004-ben létrehozott nyelvi előkészítő osztályok diákjainak zöme vagy az emelt szintű érettségit teljesíti sikeresen vagy a nyelvvizsgákon ér el szép eredményeket. A jubileum alkalmából Herczig Ferencné igazgatót kérdeztük az iskola múltjáról és jelenéről.

- Az idén végző nyelvi osztály mind a harmincegy diákja megszerezte az emelt szintű érettségit angolból, tizenheten felsőfokú nyelvvizsgával rendelkeznek, néhányuk pedig a nemzetközi felsőfokú nyelvvizsga követelményeit is teljesítette. A fiatalok az angol mellett második nyelvként tanulhatnak németül, franciául, olaszul és oroszul. A nyelvi előkészítő osztályok indításával párhuzamosan 2004-től ECDL-vizsgaközpont lett a gimnázium - tájékoztatott az igazgatónő.

Az iskolát 1987-ben alapították, megnyitásakor négyosztályos gimnáziumként kezdte meg működését. A megalapítását követően kilenc évvel, 1996-ban indították az első hat évfolyamos osztályt, majd 1997-ben kezdték el az emelt óraszámú speciális biológiaképzést. A biológia szakos diákok egyhetes terepgyakorlatokon vesznek részt szaktanári vezetéssel, amelynek során megismerkednek többek között a hazai nemzeti parkok, a főváros agglomerációjának természeti kincseivel. Az iskola a speciális biológia tagozatos diákok munkájának köszönhetően elnyerte a Madárbarát iskola címet is. Az idegen nyelvek, az informatika és a biológia mellett fontosnak érezték a humán műveltségterületek erősítését is, ezért 2001-ben humán osztályokat indítottak, ahonnan jogászok, színészek, médiában dolgozó szakemberek kerültek ki.

A ma 19 osztállyal és ötszázötvenhat tanulóval büszkélkedő gimnázium tanulói közül nem egy országos hírnévre tett szert. Az Ady-gimnáziumba járt például Tunyogi Bernadett musical színésznő, Járai Máté színész, Vasvári Péter iparművész, dr. Marosán Miklós egyetemi docens, Kapros Anikó teniszező, Vaskó Tamás, Vanczák Vilmos, Sáfár Szabolcs válogatott labdarúgók és nagyon sok elégedett, kiegyensúlyozott családanya és családapa.

A tanulók körülbelül 40 százalékát a kerületben lakó gyerekek teszik ki, a többi fiatal az agglomerációból vagy a budai és az észak-pesti kerületekből jön tanulni a gimnáziumba. Ők mindannyian büszkén vállalják az iskola hagyományait, részt vesznek az éjszakai Denevér-derbin, a drámaszakkör előadásain, fotó és rajzkiállításokon, a képzőművészeti és természetjáró szak- körön. Az iskola számos uniós pályázatba is bekapcsolódott, többek között a Világsuli, az ACES (Academy of Central European Schools), a Comenius és a Fiatalok Lendületben programokba, amelyekkel a diákok tanulmányait próbálják segíteni.

Forrás: www.adygimnazium.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…, 5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyek végett nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére