Jelenlegi hely

Kis drogvásárlási útmutató gyanútlan középosztálybeli szülőknek

Ez a cikk azoknak szól, akik elhessegetik a gondolatot maguktól: ugyan, hol is jutna droghoz a gyerekem? Vagy akik azt gondolják: kicsi még, eszébe sem jut. Vagy akik azt hiszik, annyi gondot fordítottunk a nevelésére, olyan jól kiválasztott (katolikus!) iskolába, közösségbe jár, rendesek a barátai is – honnan szedne drogot?

Heló, nincs drogmentes iskola! Sokáig csak azt hittük, drogmentes középiskola nincs, de ma már nyugodtan mondhatjuk: nincs drogmentes iskola. A ti gyerekeitek, amikor a kortárs csoportok és különféle online tartalmak felkeltik a kíváncsiságukat – szóval simán 14 éves koruk alatt –, oda fognak fordulni, ahová minden másért is fordulnak: az internethez. Beírják a Google keresőjébe, hogy ’herbál rendelése’ – és a keresőmotor azonnal kidob nekik több magyar nyelvű weboldalt is. Ezeken az oldalakon „legális füvet”, „bombaerős füstölőt” – vagyis egy ismeretlen eredetű és tartalmú, vegyszerrel átitatott növényi törmeléket, tudatmódosító szert árulnak a gyerekek által is elérhető, párszáz forintos áron.

Megnyílik egy űrlap, beírják a nevüket és a lakcímüket – nem gondolva arra, hogy ezzel széles nyomot hagynak maguk után a virtuális valóságban –, és két nap múlva, utánvéttel meg is érkezik a saját otthonotokba a gyerek nevére és lakcímére egy ismeretlen, rendkívül veszélyes szutyok tudatmódosító, amit a zsebpénzéből simán kifizet. A gyereknek azt az egyet kell tudnia elintézni, hogy ő legyen otthon, amikor jön a postás. (Oké, ez nem magától értetődő – de ahol a gyerek ér haza először délután, ott a postaládába bedobott értesítést is ő látja először, és másnap szépen besétál vele a postára. A kollégista pedig átveszi a kollégium portáján.)
Szóval ilyen egyszerű. Ha nem hiszed, próbáld ki!
A herbál nem egy jól definiált valami – ezért nem is szerepel a droglistán. Ellenőrizhetetlen, hogy mi kerül a vásárlók kezébe – éppen ezért potenciálisan jóval veszélyesebb, mint bármi más. Míg a jól körülírt, droglistán szereplő drogoknak ismerjük a hatásait, a herbálról sosem tudjuk, micsoda. Minden dílernél más, valami, ami előidézi a tudatmódosított állapotot, de ennél persze sokkal veszélyesebb állapotokat is előidézhet. Mivel sokkal egyszerűbb megszerezni, mint bármi mást, a gyerekek nagy része ezzel találkozik először. Olyan, mint az orosz rulett: mivel nem tudja, mit vesz, az sem kiszámítható, hogy milyen hatása lesz. Ha rosszul lesz tőle, annyira, hogy kórházba kerül, a kórház nem tesz hivatalból feljelentést, mint a droglistán szereplő szereket használók esetében – hiszen ez nem szerepel a droglistán, mert nem is tudjuk, mi van benne, és az is mindig változik. (Aki eddig nem értette, hogy mégis mivel érvelnek a droghasználat legalizálása mellett, akik mellette érvelnek – például ezzel, hogy egy hatásait tekintve jól ismert könnyű drog kisebb kárt tesz, mint egy teljesen ismeretlen szutyok. És ez tényleg így van. Ettől még persze nem szeretnék a legalizálás mellett érvelni, sőt, ellene vagyok, félreértések elkerülése végett.)

Folytatás a Képmás magazin blogján.

Szerző: Molnár-Bánffy Kata

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Adventi naptár kézügyesség nélkül, csupa szeretettel

Néhány jó ötlet, hogyan kedveskedjünk a karácsonyra készülődve.
Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesék adventre – Hét ünnepváró történet

Mesélni és mesét hallgatni nagy ajándék kicsiknek és nagyoknak is. Ezek az értékes történetek segítenek ráhangolódni az ünnepekre, kiemelnek a hétköznapokból. Jó olvasást!
A karácsony nem marad el!

A karácsony nem marad el!

Ha nem is lesz olyan, mint a megszokott, attól még lehet szép és meghitt a karácsonyunk. Az ünnep öröme feltölt, erőt és reményt ad, amire most nagy szükségünk van...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére