Jelenlegi hely

Vállalkozómamik figyelem! Nektek mi a szupererőtök?

Beszélni a vevők nyelvén, lézerszemmel meglátni a piaci rést, vagy valami különlegeset alkotni? Bármelyik szupererőt is választod, az online marketinggel előbb-utóbb foglalkoznod kell. Mi a különbség szövegírás, marketing és tartalommarketing között? Miért van szüksége erre a tudásra minden kezdő vállalkozásnak? Mi a női vállalkozások legnagyobb előnye? És mi az, ami nélkül életveszély piacra lépni, még ha bombajónak is tűnik egy vállalkozási ötleted? Abonyi Anita, tartalommarketing tanácsadóval beszélgettünk.

Segítesz tisztába tenni nekem a fogalmakat? Mi a különbség marketing, tartalommarketing és szövegírás között?

Abonyi Anita: Hogy érzékletes példával mondjam el a különbséget: amíg a tartalommarketing a kiadós húsleves, addig a többi terület a levesünk összetevője. A tartalommarketing egy komplex szakterület tehát, ami nem működik elemző kutatás, íráskészség és az online marketing összetevőinek ismerete nélkül.

A marketinget kutató szakemberek nyugaton - nem véletlenül - a jövő leghatékonyabb kommunikációs és értékesítési eszközeként tartják számon ezt a szakterületet. Hogy miért? Összetettségében van az ereje és a hitelessége: egy tartalommarketinges nem csak ír, de piacelemzési háttértudással dolgozik. Nem a vállalkozó és megrendelő, hanem a vásárló és ügyfél szempontjait veszi figyelembe mindvégig. És folyamatosan piacot elemez.

Te is vállalkozó vagy, ráadásul elég nagy rálátásod van a piacra. Hogy látod, mi a kezdő női vállalkozások legnagyobb erőssége, és mi a legnagyobb nehézsége (marketing szempontból) a piacon?

A.A.: A legnagyobb erősségünk az elképesztő kitartásunk, túlélő eszköztárunk és a multitasking (megosztott figyelmi) képességünk. Empátiánkra és magasabb fokú érzelmi intelligenciánkra is erősen támaszkodhatunk, ha vállalkozókká válunk. 

A nehézségünk leginkább a kishitűségünkből fakad. Kevésbé vagyunk ambíciózusak például, mint a férfiak. Nem merünk megmutatkozni és láttatni magunkat, még a sikereinket sem.

Van olyan tipikus hiba, amit a kezdő vállalkozásoknál látsz? Miből ered?

A.A.: Itt is előhoznám, amire a nehézségeknél utaltam: a saját szupererőink fel nem vállalása, a képességeink, az esetleges másként gondolkodásunk, határozott céljaink, ötleteink képviseletének hiánya okozza a legtöbb gondot.

Évekig töpreng a legtöbb nőtársam, hogy bele merjen-e vágni a nagy ötlet megvalósításába… Mindenki véleményét meghallgatjuk, – akár kéretlenül is – minden ellenvéleményt és nehézséget elspájzolunk, ahelyett, hogy saját belső hangunkat erősítenénk mindennel, ami csak támaszként szolgálhat a vágyunk elérésében.

Az első lépések megtétele a legnehezebb… konkrétan, vállalkozóvá válni. Ami alapvető hiba, hogy túl sok energiát elvesznek a lényeges tanulnivalóktól és az alkotástól a fontos, de leadható, delegálható feladatok, pl. könyvelés, adótanácsadás, logisztika, viszonteladói kör kiépítése stb.

Szerencsés lenne, ha mi nők, azt a több hónapos, vagy éves előkészületet, amit egy vállalkozás elindítására elfecsérlünk, a valóban könnyen hasznosítható, lényegi és gyakorlati tudás megszerzésére fordítanánk. 

Te pontosan miben és hogyan tudsz segíteni ezen a téren?

Szemléletváltással kezdek és elmondom, miért NE csak a saját érzelmeire hagyatkozzon egy vállalkozó, amikor a termékéről-szolgáltatásáról beszél. Megtanítom, hogyan ismerje meg a leendő ügyfeleket, és keresse meg a vásárlói motivációt.

Soha nem az ötlet a lényeg, hanem a leendő célcsoport, az emberek viszonya, motivációja az adott témához.

Tehát segítek pozícionálni, kulcsszavakat és kifejezéseket keresni, a termékcsoport/szolgáltatás másságát megfogalmazni szavakban, mondatokban. Én-márkát építünk és foglalkozunk a „storytelling”-gel. Közben eljutunk a lehetséges célcsoportokhoz, akiket a háttértudásom alapján be tudok már sorolni megfelelő értékesítési/kommunikációs csatornákba, s innen már konkrét ötletek születnek, kiket, hol és hogyan érdemes megszólítani.

A VEVŐD BESZÉLJEN BELŐLED - WORKSHOP INDULÓ VÁLLALKOZÁSOKNAK BUDAPESTEN

Egynapos gyakorlati tréning azoknak a női vállalkozásoknak, akik nem találják az ügyfeleiket, a vásárlóikat, nem találják a különlegességüket, vagy éppen nem tudják azt megfelelően kommunikálni. 

Abonyi Anita, tartalommarketing tanácsadó

Első sorban női vállalkozókra specializálódtam, és közülük is a legbüszkébb az induló kisvállalkozókra vagyok. Van, aki újrakezdőként, van, aki súlyos betegség közepette vágott bele a NAGY vállalkozósdiba. 

Legtöbbjük anyuka és feleség napi százféle női szereppel, vagy éppen válás után kényszerből vág bele az újba.

Büszke vagyok, mert élményként élik meg a közös munkát: inkább szórakoznak, önbizalmat építenek, miközben tőlem tanulnak, s velem dolgoznak. Eredmény minden hálás mondat és lelkes telefonhívás, amikor beindul valami, amit korábban remélni se mertek.

Hogyan segítesz, hogy az ismert megoldások helyett valaki megtalálja a saját, személyes hangját, és ezt hitelesen tudja képviselni?  

A.A.: Másként nem megy, mint hogy nőként én is nagyon empatikus és nyitott vagyok: veled szemben is. Csak azokkal tudok együtt dolgozni, akikkel nyitunk egymás felé. Meg kell hogy ismerjem a másik felet, mint embert is, nem pusztán, mint vállalkozót. Így tudok én is hozzád idomuló ötletekkel élni, amiből te választod ki, mi az, ami önazonos, amiben hitelesnek érzed magad.

Kulcsszó a hitelesség. Én hiába adok a szádba jól csengő szlogeneket, ha nincs mögötte az általad átrágott, valós cselekedet, hit és szaktudás. Ha megismertük egymást, tudok olyan támpontokat adni, amiből válogathatsz, és te is könnyebben megtalálod a hozzád idomuló megoldásokat.

Az egyéni tanácsadás mellett hol találkozhatunk veled?

A.A.: Van egy blogom, itt online marketing, tartalommarketing témában sok hasznos információt olvashattok tőlem. Emellett Kicsi Dóri, piackutatóval februárban egy közös workshopra is összeállunk. Nem hobbiból, hanem a saját ügyfeleink igényéből indult az ötlet, hogy adjuk át ezt a kompakt tudásanyagot másoknak is.

Mindezt csak limitált létszámnak és korlátozott alkalommal tudtuk vállalni idén, pontosan azért, mert aki részt vesz ezen a gyakorlati napon, cégre szabott válaszokat és ötleteket kap tőlünk. A célunk valóban az, hogy segítsük a nőket vállalkozóvá válni, egy hosszú távon használható, biztos szakmai tudásalapra támaszkodva. Nem mellesleg kapcsolat- és önbizalomépítésre is remek alkalom lesz ez a nap.  

Én biztosan ott leszek! ;)

Vági-Tóth Lilla
- Budapestimami - 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére