Jelenlegi hely

Szarvasbőgés túrák a Pilisi Parkerdőben

Szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. A következő hetekben a főváros környékén több erdészetnél is elindulnak a vezetett túrák, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai erdő életével, és a hazai erdők királyának számító gímszarvasok nászával. A Budakeszi Vadasparkban pedig éjszakai szakvezetéseken nyerhettek betekintést a vadon élő állatok titkos életébe.

A szarvasbőgés az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptemberben viszont a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket.

E különleges természeti jelenség megfigyelésére indít már évek óta nagysikerű szakvezetéseket a Pilisi Parkerdő és a Budakeszi Vadaspark, amely túrasorozat idén is folytatódik. Az ország északi felén, így a főváros környékén is néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint a déli területeken.

Cserébe tovább is tart az őszi „koncertidőszak”, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben.

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében, és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. Tanácsos az időjárásnak és a terepi szakvezetésnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni!

Budapesti Erdészet

A túrák időpontja: szeptember 21., 22., 24., 26., 28., 29., valamint október 1., 3., 5., 6.
Találkozó: 17:30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában
Túra ideje: 18:00-20:30
Túra hossza: 3-4 km.
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Hétköznap:
felnőtt: 1.500 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.000 Ft
Hétvégi napokon (péntek, szombat, vasárnap):
felnőtt: 2.000 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.500 Ft
Jelentkezés: e-mailen keresztül, telefonszámot is megadva (Toth.Mirtill@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pedig pénteken 10 óráig.
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Budakeszi Vadaspark

Az erdészetek szarvasbőgés-hallgató túrái mellett a Budakeszi Vadaspark által minden évben megrendezett Éjszakai Kalandtúrák során a látogatók szakvezető kíséretében nyerhetnek bepillantást a vadaspark záróra utáni életébe. A leendő látogató hátizsákjában feltétlenül legyen valamilyen világítóeszköz (zseb- és/vagy fejlámpa), de a melegebb öltözék és kíváncsiság is ajánlott!

Az Éjszakai Kalandtúrák időpontjai: szeptember 7., 14., 21., 28.
Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 18:50-kor.
október 5., 12., 19., 26.
Gyülekező a vadaspark főbejáratánál: 17:50-kor.
A program körülbelül 2 órás, a meghirdetett napokon maximum 2 x 50 fős csoport indulhat.
Jelentkezni a budakeszi.vadaspark@bkvp.hu címen lehet, az üzenet tárgya „Éjszakai túra” legyen. A túrán kizárólag azok vehetnek részt, akik előzőleg e-mailben jelezték részvételi szándékukat!
Az Éjszakai Kalandtúrára a felnőttjegy: 2.200 Ft., a gyerekjegy (2-14 éves korig): 1.100 Ft.

Visegrádi Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 12., 25., 27.
Találkozó: 16:30-kor a királykunyhói parkolóban (47° 44’ 19.76”, 18° 56’ 47.19”)
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő:
Felnőtt: 2.000 Ft.
14 év alatti gyerek: 1.000 Ft
Jelentkezés: e-mailen keresztül (feher.adel@pprt.hu), legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig.
Alkalmanként maximum 15 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Valkói Erdészet

Túrák időpontja: szeptember 8., 21., 22., 28.
Találkozó: 16:30-kor a szépjuharfai bejáró útnál (47° 34’ 37.72″ 19° 25’ 44.67″)
Túra ideje: 17:00-20:00
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.
Részvételi díj, ami átutalással vagy az erdészetnél készpénzben fizetendő legkésőbb a túra indulása előtti napon: 4.000 Ft
10 év alatti gyerekek számára ingyenes.
Jelentkezés: e-mailen keresztül (szabo.adam@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.
Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Fontos tudnivalók

A túra sikere érdekében, és hogy mindenkinek élmény legyen az éjszakai erdei program, a következőket érdemes szem előtt tartani:

  • 6 év alatti gyermek részvétele a túrán nem javasolt
  • Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat, és eredménytelenné teszi a túrát.
  • A túra során erdei körülményekre kell számítani. A túrák teljesítése speciális felszerelést nem igényel, de lehetőleg vízhatlan lábbeli, bakancs viselése ajánlott.
  • Fényképezőgépet lehet hozni, de vakut nem lehet használni, mert megriasztja az állatokat. Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonokkal készített fényképekre is.
  • Zuhogó eső esetén a túrát nem tartják meg. Ezért a jelentkezés során mindenképpen adjanak meg telefonos elérhetőséget, hogy a túra esetleges elmaradásáról értesíteni tudják a jelentkezőket.
  • Azoknak, akik a Budapesti Erdészet túráján vesznek részt, fontos tudni, hogy a túrát nem a Budakeszi Vadasparkban, hanem a mellette fekvő vadaskertben tartják. A Vadasparkot külön program keretében lehet meglátogatni, a szarvasbőgés túra részvételi díja a Budakeszi Vadaspark meglátogatására nem jogosít.

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink