Jelenlegi hely

Öt bemutató öt korosztálynak – Indul az évad a Budapest Bábszínházban

Öt bemutatót tart az idei évadban a Budapest Bábszínház, amely öt korosztályt szólít meg új produkcióival. Az évad első nagyszínpadi premierje, a Rumcájsz című mese szeptember 12-én látható.

Rumcájsz

A Rumcájsz című művet Schneider Jankó rendezésében, Hoffer Károly tervezte bábfigurákkal mutatják be. Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló történeteit jól ismerik a mai gyerekek szülei, nagyszülei. A népszerű cseh mesekönyv- és rajzfilmsorozat bábszínpadi adaptációjában a mai óvodások és kisiskolások is megismerkedhetnek az igazságos banditával, aki kedvesével, Mankával él a Řáholec-erdőben, és mindig kiáll az elnyomottak és elesettek mellett.

Hiába áskálódik ellene a felfuvalkodott polgármester, a gőgös gróf és a kényeskedő grófné, Rumcájsz tiszta szíve és rendíthetetlen becsületessége mindig győz. Barátai az erdei állatok, a vizek és a mezők tündérei – a természet és a természetfeletti erői mind a becsületes zsiványt segítik.

Az előadásban Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűsbábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi, hogy Rumcájsz és Manka kalandjai ma is utat találjanak a gyerekek szívéhez.

Ajánlott életkor: 4+
Bemutató: 2020.09.12.

Rügyek és gyökerek (csecsemőelőadás)

A következő premiert Rügyek és gyökerek címmel Markó-Valentyik Anna rendezi, a csecsemőelőadás a természet alapvetéseivel való játékos ismerkedésre ad lehetőséget és a környezettudatosság jegyében születik.

Hát ez meg mi? Egy kavics vagy csigaház? Szerintem ez egy mag! Mit kell csinálni egy maggal? Megenni? Dobálni? Eldugni a zsebünkbe? A legjobb az lesz, ha elültetjük!

De hogyan? És hova? És utána mi lesz vele? Milyen színű lesz? Milyen formájú? Lesz virága? Lehet, hogy akkora lesz, mint én? Vagy még nálam is nagyobb? És ha több magot ültetünk el, és mindegyik nagy lesz? Az már erdő!

Juj, de ott mások is élnek! Állatok! Nálunk őzek, szarvasok, rókák, madarak, borzok, vaddisznók. Medvék? Nálatok vannak? És farkasok, jaguárok, gorillák, csimpánzok, kígyók, orángutánok?

Az előadás a természet alapvetéseivel való korai játékos ismerkedésre ad lehetőséget. Újrahasznosított elemekből álló, műanyagszegény díszlet, labdák retextilből, jelmez másodkézből! Minél korábban tudatosul bennünk, hogy környezetünkre érdemes figyelni, annál jobb világ vár ránk! A címválasztás Jane Goodall munkássága előtt tiszteleg.

Ajánlott életkor: 0-4
Bemutató: 2020.10.28

Kisrigók

Decemberre tervezik a Kisrigók című produkció bemutatóját Hoffer Károly rendezésében. Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőszülőknél. Nincs igazi otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket.

Mert hiába választja el őket egymástól sok-sok kilométer, mégis tudják, hogy testvérek és összetartoznak, együtt kell élniük. Legyőznek minden akadályt, kicselezik a felnőtteket, átmásznak falon, kerítésen, hogy összetalálkozhassanak, mert összetartoznak.

Hogy ki vagyok én, kicsodák a szüleim, mi történt azokban az időkben, amire nem emlékszem, még akkor is nagyon fontos kérdések, ha az ember biztos családi légkörben nő fel az édesszüleivel. Hát még akkor, amikor egy nevelőintézet lakója.

Ebben a szívmelengetően szép történetben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat. Paulon Viktória személyes indíttatású története örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája.

Ajánlott életkor: 6+ Kisiskolásoknak szóló előadás
Bemutató: 2020.12.18

Helló Héraklész!

Márciusban Tasnádi István új darabját, a Helló Héraklész! című produkciót tűzik műsorra Tengely Gábor rendezésében.

„Tudjátok, ki vagyok én?! Hallottatok már a világ legnagyobb hőséről, Héraklészről? És úgy, hogy Herkules? Herki? NEM Herki! Egy görög srácról van szó, úgyhogy maradjunk a Héraklésznél! Na, szóval ez a Héraklész - nem én vagyok. (Csak majdnem. Én vagyok a féltesója, a nevem Iphiklész. Majdnem egyidősek vagyunk, úgyhogy egy ideig ikreknek is néztek minket. Mondjuk nem túl sokáig. A tesóm eléggé kipattintotta magát, és akkor... Mindegy, majd meglátjátok.

Én egy egyszerű földi halandó vagyok, pont mint ti. A bátyám viszont egy igazi sztár, egy félisten! Rá van akadva a hőstettekre. Például már a bölcsőben megmentette az életemet.”

Tasnádi István Héraklész mítoszából írt új darabot, kifejezetten a bábszínház társulata számára. A legendás hős (ma úgy mondanánk: szuperhős) Héraklész és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, hősiességről, kiválasztottságról, elbizakodottságról, testvérféltékenységről és testvéri szeretetről.

Bemutató: 2021.03.05
Ajánlott életkor: 10+ Felső tagozatosoknak szóló előadás

Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal-kód

Az évad utolsó bemutatója a Pendragon legenda – avagy a Szerb Antal-kód lesz, amelyet a K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter állítanak színpadra.

Bátky János, a budapesti irodalomtörténész egy borongós londoni estén misztikus meghívást kap a Pendragon család walesi kastélyába. Az ok: máig ismeretlen. Bátky úgy sejti, a kastély könyvtárában az irodalomtudomány számára eleddig hozzáférhetetlen ősi könyveket talál szakterülete, a Rózsakeresztes Rend történetével kapcsolatban, ezért Walesbe utazik. Arról azonban sejtelme sincs, milyen ármányos fondorlatok, eksztatikus experimentumok, okkult okfejtések hálójába sétál...

Nem csupán konzervatív kasélybéli kísértetek kísértenek, elvégre arra az ember irodalmilag fel van készülve... sziklamászó bérgyilkos... éjféli lovas a ködben... hét lakat alatt őrzött laboratórium... az ősi vár kriptája... halott élők, s élő holtak... szerelem... szenvedély... örökség... a Pendragon család évszázados titkai... nincs visszaút: a szálakat szövik a Párkák!

Szerb Antal 1934-ben írt regénye bájos ponyva. Látszólag. A regényt színpadra alkalmazó társulat azonban a próbafolyamat alatt a textusba kódolt titkos utalásokra bukkant, melyek egészen új fénytörésbe helyezik minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének művét... avagy a rózsakeresztesek ma is köztünk élnek?

Ajánlott életkor: 14+

“A báb nem korosztály, hanem műfaj”

1949 óta, “A báb nem korosztály, hanem műfaj” mottó jegyében várja nézőit a Budapest Bábszínház, Közép-Európa legnagyobb, Magyarország legrégebbi professzionális bábszínháza. A kisgyerek első színházi élménye a legtöbb esetben bábszínházi előadás. Így a Budapest Bábszínház következetesen munkálkodik azon, hogy minden gyermekkorosztály számára nekik szóló, maradandó, komplex esztétikai élményt nyújtó előadásokat játsszon.

Magyar népmesék igényes feldolgozása, az európai mesekincs legnépszerűbb történetei új és új produkciókban kerülnek folyamatosan színre. A klasszikus meseadaptációk épp úgy szerepelnek repertoárján, mint a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom legnépszerűbb művei.

A Budapest Bábszínház a nézők biztonságát kiemelten fontosnak tartja, ezért intézkedéseket hoztak, megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a nézőket.

Fontos számukra, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is színházi, közösségi élményt nyújtsanak. Segítsük a gyerekeket abban, hogy mentálisan a lehető legkevésbé sérüljenek és színházi közösségi élményeik is lehessenek!

Budapest Bábszínház, Budapest VI. ker., Andrássy út 69.

Forrás

- Budapestimami- 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére