Jelenlegi hely

Olvasni gyerekjáték! - könyvújdonságok a Kolibritől

Gyereknap, bizonyítványosztás, nyári szünet - sok alkalom arra, hogy könyvet ajándékozzunk a gyerekeknek. Nincs ötleted? Mutatunk néhány olvasnivalót: ovisoktól a kamaszokig több korosztály talál benne meglepetést. Ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a könyveket ITT!

Mindenre képes szótár (Schamp, Tom)

A felfedező kedvű, kíváncsi, de olvasni még nem tudó kisgyerekek örömmel lapozgatják a böngészőket. A kevés szöveget, de rengeteg részletgazdag képet tartalmazó gyerekkönyv leköti a legkisebbek figyelmét, a nagyobbaknak pedig segít a szókincsük fejlesztésében, a kisiskolásoknak már önálló olvasmány. A Mindenre képes szótár egy képes enciklopédia és egy gyönyörű böngésző együtt, ami beszélgetésre, közös játékra ösztönöz, szórakoztató és hasznos elfoglaltságot nyújt az egész családnak.

A flamand illusztrátor, Tom Schamp egyedi grafikái, gazdag illusztrációi gyerekszemmel mutatják be az élet dolgait, a természeti jelenségeket, a foglalkozásokat, a földrajzi helyeket, az állatokat, növényeket, egzotikus élőlényeket, víz alatti és feletti világot, a tömegközlekedést, a sportokat és művészeteket, a ház és kert részeit. A könyv 27 fejezetből áll, a tematikus csoportokba rendezett oldalakon, megjelenik a repülőtér, az építkezések, az étkezés, bevásárlás, a város nappali és éjszakai élete, az évszakok, az iskolai élet, a zene. A belső borítón látható 50 ország neve, zászlaja kis képpel kiegészítve, színes kavalkádban.

Az első oldalon megismerjük a könyv kis főszereplőjét, Ottót és szüleit, vele követjük végig a hétköznapok eseményeit a reggelitől az esti lefekvésig. Lapjairól megtudjuk, hogy "A szomszéd sáv fűje mindig zöldebb.", "A park egy olyan kert, ami mindenkié.", "A Föld forog, mint egy betonkeverő.", "A zene nem ismer határokat.", "Minden választással ki is zárunk valamit."

Az aprólékosan kidolgozott rajzokat órákig lehet nézegetni, a nagy mennyiségű információt viccesen, játékosan, szórakoztatóan adja át, ez világra szóló böngésző játszva tanít!

"Hagyj magadnak időt a felfedezésre! Lapozd fel bárhol, bármikor, és minden oldalon találsz majd valamit, amit addig nem láttál."

Koroszály: 3-10 évesek

Bátorság, Tomi! - Mantyusok (Bosnyák Viktória)

A történet főszereplője Tomi, aki okos kisfiú, de csak otthon tud beszélni, máshol nem mer megszólalni. Sem az utcán, sem a liftben, sem az iskolában. Ez nagy baj, mert így nem fogják tudni róla, hogy okos és kedves, nincsenek barátai, nehéz helyzetben van. Itt jelenik meg a történetben Dzseki, aki egy okos és jószívű manó, de még sohasem beszélt. Nem volt ezzel gondja, mert mindent elmutogatott, amit mondani szeretett volna, a többi manó értette és szerette őt.  A tanító nénitől hallják először, hogy probléma, ha valaki nem beszél. A manók megsajnálják Tomit és elhatározzák, hogy segítenek neki.

Tominak végül sikerül leküzdenie a félénkségét? Milyen szerepe van ebben a kiskutyának és a manóknak? Bosnyák Viktória Mantyusok-sorozatának első kötetéből, a Bátorság, Tomi! című történetből ez is kiderül.

"A mantyusok dolga, hogy segítsenek a gyerekeknek. Tartsátok nyitva a fületeket és a szemeteket! De legjobban a szíveteket tartsátok nyitva! Ha szomorú gyereket láttok, vidítsátok fel! A beteg gyereket gyógyítsátok meg! És mindig kutyává változzatok! Az emberek a kutyában bíznak a legjobban. A kutya az ember legjobb barátja. De a gyerek legjobb barátja a mantyus."

A kötetet Rippl Renáta kedves rajzokkal illusztrálta, a lehető legkönnyebben olvasható, speciális betűtípus kialakítását pedig a diszlexiával foglalkozó Meixner Alapítvány támogatta. A történet segítséget jelent a szorongással vagy szelektív mutizmussal küzdő gyerekeknek és a velük foglalkozó pedagógusoknak.

"A Mantyusok története izgalmas, szókincse, nyelvezete optimális a kezdő könyvolvasóknak. Ritka öröm olyan történettel találkozni, amely ilyen sokoldalúan segít a gyermekeknek gyakorló szövegolvasóvá válni. Bosnyák Viktória meséjét jó szívvel ajánljuk az első olvasmányok egyikének." Meixner Alapítvány

A mese végén a szociális és kommunikációs kompetenciákat segítő drámapedagógiai feladatok találhatók, amelyek otthon és az iskolában is eljátszhatóak.

Korosztály: 6-10 évesek

Zöld sonkás tojás (Dr. Seuss)

"Zöldeket én nem eszem.
Dehogy ment el az eszem!
Ne adj zöld tojást nekem,
sonkát se, nem szeretem!"

Dr. Seuss a gyerekirodalom egyik legnépszerűbb alakja, a Zöld sonkás tojás pedig a leghíresebb láncmeséje. Zöld sonkás tojást bárhol, bármikor lehet enni. Vagy mégsem? A történetben záporoznak a furábbnál furább ötletek, helyszínek és társak, ahol és akikkel a furcsa külsejű ételt elfogyaszthatná hősünk, ám ő fintorogva ellenáll. Végül mégis győz az igazság: jobb mindent megkóstolni, mert kellemes meglepetés érhet minket…
A Kolibri Klasszikusok-sorozatban végre magyarul is olvashatók Dr. Seuss hiánypótló könyvei, Szabó T. Anna hihetetlenül kreatív, mégis szöveghű fordításában.

Korosztály: 3-6 évesek

Kell egy kedvenc (Dr. Seuss)

A Kell egy kedvenc szövegére közel 25 évvel Dr. Seuss halála után bukkantak rá. Kiadása után azonban azonnal meghódította a világot.

Egy testvérpár vásárolni indul a kisállat-kereskedésbe. Ismerős helyzet. Ahogy a kérdés is: melyik állatot válasszák? Szívük szerint persze hazavinnék mindet… Dr. Seuss egyedi humorával mutatja meg, hogy legyen bármilyen nehéz, előbb-utóbb muszáj dönteni.

Korosztály: 3-6 évesek

A nagy szökés (Walliams, David)

Bunting repülőalezredes papucsban jár, mégis egyenruhát visel. Sodóval eszi a konzervsonkát. És néha azt is elfelejti, hogy az unokáját Jacknek hívják.
Jack nagyapja fiatalkorában vadászpilótaként harcolt a II. világháborúban, és most, majd negyven évvel később is csak arra vágyik, hogy imádott gépével a magasba emelkedhessen. Sőt, tulajdonképpen azt hiszi, még véget sem ért a háború. Ezt körülötte mindenki rosszul viseli, kivéve Jacket, aki a világon mindenkinél jobban szereti őt. Így hát, amikor az öreg úr idősek otthonába, a hátborzongató Alkonyi Hajlékba kerül, Jack mindent elkövet, hogy kimentse őt a gonosz Emse főnővér és a szörnyeteg ápolók fogságából. S ezzel kezdetét veszi a zuhanó repülés életük legnagyobb kalandjába…

"Már majdnem éjfélre járt, mire megérkeztek az állomásra. Hamarosan a nagyapa lakásához vezető úton gyalogoltak. Úgy tervezték, egy ideig meghúzzák magukat az öreg lakásán. Mindazok után, ami a Hadtörténeti Múzeumban és a Scotland Yardon történt, a fiú úgy döntött, jobban teszik, ha nem hozzájuk mennek. Jack meglepetésére Rádzs boltjában égett a villany. Az újságárus még fenn volt, épp behordta a másnapi újságokat, amiket kötegekben pakoltak le a bolt elé. A fiú tudta, hogy Rádzsban megbízhatnak. Ami fontos volt, hiszen őt és a nagypapáját épp üldözte a rendőrség."

Korosztály: 10-14, 14+ évesek

A lurídiumtolvaj - William Wenton 1. (Peers, Bobbie)

A lurídiumtolvaj váratlan fordulatokkal és megfejthetetlennek tűnő rejtvényekkel teli története, amelyet 2015 legjobb ifjúsági regényének választottak Norvégiában, közel 40 nyelven jelenik meg világszerte. A William Wenton-trilógia első kötetének megfilmesítési jogait a nagy sikerű Kódjátszma rendezője vásárolta meg.

"Elolvasta a főcímet: A világ legbonyolultabb kódja Norvégiába érkezik, állt ott öles betűkkel. William már legalább százszor olvasta, de most újra végigfutotta. Szemügyre vette a fényképen szereplő titokzatos fémhengert, amelyen a legjobb kriptológusok egy maroknyi csoportja dolgozott több mint három éven át, most pedig a világ legnehezebb kódjaként tárták a világ elé. Az a hír járta, hogy szinte lehetetlen megfejteni. A leghíresebb kódfejtők közül már többen is megpróbálkoztak vele, de nem jártak sikerrel. És most végre Norvégiába érkezett. Hamarosan a saját szemével fogja látni. Alig várta már. A kiállítás holnap továbbköltözik Finnországba. Úgyhogy most vagy soha."

Korosztály: 10-14, 14+ évesek

Nyerd meg az általad választott kötetet a Budapestimami gyereknapi játékában!
Klikk a játék oldalára!

Budapestimami

Partnereink