Jelenlegi hely

Nyílt nap a Nemzetiben

Nyílt próba az új bemutatókról, gyerekprogramok, koncert, kedvezményes jegy- és bérletvásár, idegenvezetés a szoborparkban, séta a kulisszák mögött. Mindenkit szeretettel vár a társulat!

Hajókirándulás a JÁSZAI MARI tértől a Nemzeti Színházig - 12.45-14.00

(Indulás: Jászai Mari tér – 9-es kikötő)

Hogyan s miképp álmodta meg gróf Széchenyi István a Magyar Játékszínt? Mi köze a Várkert Bazárban található Sissi lépcsőháznak, a Március 15-e térnek, a Petőfi hídnak, vagy például a Műegyetemnek a Nemzetihez? Hajózzon velünk a Nemzeti Színházig! Kalandos kirándulás a Dunán, irodalommal fűszerezve!
Idegenvezető: Murányi Ami
Közreműködik: Bakos-Kiss Gábor színművész
A program ingyenes, de regisztrációhoz (latogatas@nemzetiszinhaz.hu) kötött! (kb. 60 fő részére) 

Nyílt próba – Az ember tragédiája - 13.00-14.00

Helyszín: Nagyszínpad, nézőtér
Október 19-én mutatjuk be Madách Imre művét. Nyílt napunk résztvevői beülhetnek az előadás próbájára, amelyet Vidnyánszky Attila rendező és Bozsik Yvette koreográfus tart.

Az elhallgatott rendező - Matl Péter Németh Antal-szobrának felavatása - 14.00-14.30

Németh Antal (1903-1968) szobrának avatása a Nemzeti előcsarnokában. Köszöntőt mond Vidnyánszky Attila a színház igazgatója, avató beszédet mond Balog Géza színháztörténész, író, és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Utazás a Nemzeti múltjába - 14.30-17.30

Németh Antal színházvezetői, rendezői munkásságának bemutatása eredeti kép és hangfelvételek segítségével. Balogh Géza dedikálja Németh Antalról szóló kötetét.
Helyszín: Földszint, kerengő (a ruhatár mögötti kis múzeum)

Történelmi lámpás - kiállítás megnyitó - 15.00 

Győrfi András Egri csillagok rajongó. Gyerekként képregényt rajzolt a műből, majd illusztrátorként kétszer is megrajzolhatta Gárdonyi történetét. Elmondása szerint e történet nélkül nem lenne az a festő, mint ami. A Nemzeti Színházban rendezendő kiállítására az ötvenéves művész elhozza jelenlegi parafrázisait és vizuális gondolatait az Egri csillagokról, ami egy kicsit más, kicsit nem a megszokott. De benne van a gyermeki lelkület és a régi rajongás. A kiállítást megnyitja: Vidnyánszky Attila és Schnell Ádám
Helyszín: II. emelet / balkon, jobb oldal

Kulisszajárás - 14.00-19.00

Vezetéses séta a színházban, a "pincétől a padlásig" bejárják a színház izgalmas, rejtett zugait. Ezen a napon a KULISSZAJÁRÁS is ingyenes. Felléphet a világot jelentő deszkákra! Megismerheti egyedi és különleges színpadtechnikánkat. Megmutatjuk a színházat "hátulról". Vezetőinkkel bejárhatja az üzemi épületet és láthat egy különleges, Sinkovits Imre emlékének szentelt jelmezkiállítást is, ott, ahol a hétköznapokon csak a művészek és a dolgozók járhatnak. 
A program regisztrációhoz (latogatas@nemzetiszinhaz.hu) kötött!  Gyülekezés a Nemzeti Színház hátsó, díszletszállító rámpájánál.

Gyerekprogramok - 14.00-19.00 

14:30 – 19:00 Alkotó sarok
Kézműves tárgyak készítése és a Nemzeti Színház makettjének építése kicsik, nagyok, családok számára.
Helyszín: földszint, a főbejárattól balra 

14:30-15:00 A mi kölyökkorunk
Színészeink köszöntik a kicsiket és nagyokat legkedvesebb gyerekkori emlékeikkel.
Helyszín: Amfiteátrum

15:00-16:30 Színházi nyomkereső
Diákokat, családokat várunk egyénileg vagy maximum 4-5 fős csapatokban, hogy felfedezzék a Nemzeti Színház épületét és a parkot. Helyszín: indulás Nemzeti Színház épületéből, a főbejárat jobb oldalától.

16:45-17:45 Ki, mit tud?
7 – 18 év közöttiek jelentkezését várjuk egyénileg, vagy csoportban (max.15 fő) ének, tánc, próza kategóriában, legfeljebb 3 perces műsorszámmal.
Jelentkezés: 2018. szeptember 16. éjfélig a szilvia.pinter@nemzetiszinhaz.hu címre Ki mit tud? jeligére a műsorszám jellegének feltűntetésével és rövid video mellékelésével.

Nyílt plakátfotózás - 14.00-18.00

Hogyan dolgozik egy profi fotós a színészekkel? Hogyan pózolnak színészeink az évadhoz készülő plakátok fotózásán?
Helyszín: I. emelet
14:00 Bánsági Ildikó,
14:30 Söptei Andrea,
15:00 Barta Ágnes,
15:30 Blaskó Péter,
16:00 HOBO,
16:30 Bakos-Kiss Gábor,
17:00 Rátóti Zoltán,
17:30 Szarvas József színművészek.

Kérdezd meg Lucifert! - 16.00-18.00

Találkozzon, beszélgessen Az ember tragédiája szereplőivel! De vajon melyikük lesz Lucifer?
Színművészeink: Fehér Tibor, Nagy Márk, Szabó Sebestyén László, Farkas Dénes, Berettyán Nándor
Helyszín az I. emeleti sajtófal

Öltözzön színésznek! - 14.30-17.30 

Próbálja fel a színházi jelmezeket, szakavatott öltöztetőink segítségével!
Helyszín: II. emelet /balkon, jobb oldal

Sétáljunk színészlegendák között a Nemzeti Színház parkjában! - 15.30-16.30 

Miért került a „régi” Nemzeti főhomlokzati másolata a medencébe? Mi az a galaktikus csillagtérkép? Milyen növények díszítik a Bajor Gizi parkot? Miért van maja lélektemplom a parkban? Fedezze fel a Nemzeti Színház parkját – a megelevenedő szobrok között – egy közös sétán idegenvezetővel és művészeinkkel. Indulás a Melocco kaputól.
Idegenvezető: Flament Krisztina
Közreműködik: Tóth Auguszta, Ács Eszter és Berettyán Sándor színművész
A program regisztrációhoz (latogatas@nemzetiszinhaz.hu) kötött. 

Caligula helytartója – ráhangoló beszélgetés - 14.30-14.55

Idei első bemutatónkat szeptember 21-én, a Magyar Dráma napján tartjuk. Ehhez a naphoz kapcsolódik színházunk Nyílt Napja is, 22-én. Az előadás előtti "Ráhangoló" beszélgetésen Szász János rendezővel találkozhatnak, aki nem csak a Gyulai Várszínházzal közösen jegyzett bemutatónk jelentőségéről, de a darab negyven évvel ezelőtti ősbemutatójáról is mesélni tud, hiszen abban a gyulai előadásban szereplőként és a rendező Harag György asszisztenseként is közreműködött.
Helyszín: Gobbi Hilda Színpad előcsarnoka
Moderátor: Kulcsár Edit dramaturg, nemzetközi referens
Közreműködik: Szász János az előadás rendezője

„Könnyű neked, Szarvas Józsi” - Könyvbemutató - 17.00-18.00

Szarvas József önéletrajzi kötete 60. születésnapjára időzítve, idén júniusban jelent meg. A kötetet Bérczes Lászlóval közösen írták, szerkesztették. Rendhagyó könyvbemutatónkon a színművész életútjának megrendítő és humoros pillanatait a szerző interpretálásban hallhatják. (Szarvas József – Bérczes László: Könnyű neked, Szarvas Józsi…, Magvető, Tények és tanúk sorozat, Budapest, 2018).
Közreműködik: Szarvas József színművész és Bérczes László dramaturg, író, rendező
Moderátor: Kulcsár Edit

"Az Értől az Óceánig…" - Sinkovits 90 - 17.00-18.00

A Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház legendás tagjának életét idézik fel művészeink. Emlékezzen velük!

„A művésznek kutya kötelessége a gyötrődés. Ez a legszebb és legnehezebb föladat: elhagyni a lélek kényelmi állapotát, és vállalni a gondolkodás kényelmetlenségeit; szembesíteni magunkat saját lelkiismeretünkkel; a megismert igazságot más oldalról ismét megvizsgálni, hogy még jobban kiállhassunk érte; újra és újra megméretni, és könnyűnek találtatni, bátornak lenni önnön tévedéseink megítélésében…” – vallotta az ezerarcú Sinkovits Imre, aki egy életen át a Nemzeti Színház szolgálatában állt. Emberi és művészi megalkuvást nem ismerve mindig a nehéz utat választotta, de a lényében rejlő huncutság és rendkívül mély humora átsegítették mindenen. Nem véletlen, hogy a nézők és a pályatársak egyaránt rajongtak, sőt a mai napig rajonganak érte.
Helyszín: Kaszás Attila Terem
Közreműködik: Rubold Ödön, Szabó Sebestyén László, Katona Kinga és Csurka László színművész
Szerkesztő: Rideg Zsófia
Rendező: Rubold Ödön

A program regisztrációhoz (szervezes@nemzetiszinhaz.hu) kötött!

Ádámok és Évák Ünnepe – sorsolás - 18.00-18.30

Sorsolás a vetélkedőre jelentkezett csapatok között.
Moderátor: Pintér Szilvia drámapedagógus
Helyszín:  I. emelet, sajtófal

"Hétre Ma Várom a Nemzeti Band" - Koncert - 19.00-22.00

Helyszín: I. emelet
Közreműködik:
Szűcs Nelli, Pál Lajos, Tóth Auguszta, Söptei Andrea, Szabó Sebestyén László, Fehér Tibor, Bordás Roland, Trill Zsolt, Mátyássy Bence. A csak erre az alkalomra megalakult formáció koncertje a 60-as, 70-es évek slágereiből! Pop, rock, sanzon, jazz magyarul és nem magyarul.

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink