Jelenlegi hely

Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben

Május 20–21-én a Múzeumkertben a Magyar Nemzeti Múzeum 22. alkalommal rendezi meg a Múzeumok Majálisát. Ezen a 40 ezer látogatót vonzó, egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatja meg, milyen változatos és tarka az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriznek.

Sátraik és programjaik behálózzák a Múzeumkertet, a kincseikből készült Műtársétány az MNM épületét, a Tudássétányon pedig a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti saját tudását. Közben felnőtt és gyerekprogramok, előadások, koncertek, meglepetés produkciók színesítik a programkínálatot. Május 20-án, a Múzeumok Európai Éjszakájának napján az MNM este 10 óráig várja az érdeklődőket.
Az idén velük majálisozik a KEREKES BAND, a VODKU, a Lóci Játszik, a Group'n'Swing, a Makám és még sokan mások. Szombaton itt osztják ki a múzeumi szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat.

MÚZEUMOK A KERTBEN - kertek és múzeumok

2017-ben a Magyar Nemzeti Múzeum a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezi a Majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeumkert rekonstrukciójához. A múzeumok munkája ugyanis sosem volt független a természeti környezettől, a természettől. A természettudományos kutatásokon, gyűjtéseken, tematikus programokon túl számos múzeum élenjár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében.

Szombat - 2017.05.20.
Színpad

09.00 Pénzügyőr zenekar

10.00 22. Múzeumok Majálisának megnyitója

11.00 Europalánta - Mimó és Csipek az erdőben

Környezettudatosság gyereknyelven: Mimóval, Csipekkel és barátaikkal meséken keresztül, játékosan ismertethetjük meg a legkisebbeket a természettel és a környezetvédelem fontosságával. Éljük át együtt a két jóbarát kalandjait az erdőben!
A zenés betétekkel fűszerezett szórakoztató bábelőadás során a gyerekeknek bemutatjuk az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeinek egyes területeit olyan játékos formában, hogy ők maguk is aktív részeseivé válhassanak a környezet megóvásának.

12.00 Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus

13.00 Év Múzeuma 2016 és Év Kiállítása 2016 – eredményhirdetés és díjátadó ünnepség

14.00 Baltazár Színház - Baltazár Kabaré

Erdős Balázs és Vörös Ferenc 19 éve a Baltazár Színház színészei. A színpadon és az öltözőben is kultikus párost alkotnak. A színház és - nem utolsó sorban - a viccmesélés nagy mesterei ők. Méltó partnerük Darvas Ferenc, aki 2003 óta a Baltazár Színház házi zeneszerzője és számos előadás zongoristája. Ők hárman játsszák a Baltazár Kabarét.

15.30 VODKU

A Vodku zenekar 2000-ben alakult újjá Budapesten. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt modern zenei irányzatok stílusjegyeivel és saját dalszövegeikkel kiegészítve különleges és határtalan zenei világ bontakozik ki a Majális színpadán.

17.00 Múzeumi installációs pályázat díjátadó

18.30 Group'n'Swing

Az ország első számú swing és boogie zenekara a Group'n'Swing tavaly ünnepelte 10. születésnapját. A zenekar fennállása óta számtalan neves helyszínen megfordul nagy sikert aratva, és most nálunk táncoltatják meg a közönséget.
A swing varázslatos magyar dívája, Mihályi Réka énekesnő mellett egy sármos énekesre is szükség van. A színpadra született Magyar Bálinttal alkotott duettjük alá vörös szőnyegként teríti a zenekar a boogie-s swinges, jazzes, latinos, helyenként rockabilly-s dallamokat és lüktetést, rajta tartva ujjaikat a koncert ritmus-ütőerén.

20.30 DJ Panda - Re:Ady

Összművészeti Performansz Ady Endre Verseire.
Ismered Adyt? Endrét? Ősöd, hősöd, vagy ismerősöd? Ifjú szívedben benne él? Vagy pont nem? Mondhat-e aktuálisat a mai világról egy olyan ember, aki 1919 óta hallgat? Mi közve van Adynak a technóhoz, a hiphophoz, a blueshoz, vagy a rockoperához? Lehet-e Adyt szavalni üvöltve, motyogva, hisztizve, sírva, vigadva? Le lehet rajzolni egy verset?

Vasárnap 2017.05.21.
Színpad

11.00 Makám - Bogárbál

A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A Krulik Zoltán alapította együttes  repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán. A Majálisra legújabb gyerekeknek szóló műsorukkal érkeznek. A "Bogárbál"-on ott lesz az újszülött százlábú, az iskolakerülő kabóca, egy álmedve és a csigabigák tavaszi báljának vendégserege is.

13.00 Kerekes Band

A Kerekes Band 1995-ben alakult Egerben. A közelmúltban megjelent Back to Folk (Music from Folkland) lemezt bemutató exkluzív műsoraiban a zenekar pályáját járhatja végig a közönség, a táncházak „tiszta forrásától” a világzenei fesztiválszínpadokig, ahol a csak rájuk jellemző egyedi hangzás: az ethno funk stílus kifejlődött. A Kerekes Band zenéje egy magával ragadó világ, amely csak felfedezésre vár, és amelyben a hallgató átélheti, hogyan formálódik át a múlt a jelenben.

14.30 Nemdomfel

A Nemadomfel Együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. Színvonalas zenéjükkel, őszinte lelkesedésükkel és az elmaradhatatlan „nemadomfel” életérzéssel mindenhol nagy sikert aratnak.

15.00 Villin trió

A Villon trió Kiss Barna klasszikus értelemben vett szerelemzenekara, melyben minden alkalommal kompromisszumok nélkül muzsikál kiváló tehetségű zenész barátaival.

17.00 Lóci Játszik

A Fonogram “Az év Felfedezettje” kategória győztes Lóci Játszik zenekar első három éve alatt már egyértelmű jelek mutatták, hogy itt valami készül, hiszen Csorba Lóci névadó frontember, a VAN című mozi filmzenéjével megalapozta a közönség és a szakma figyelmét. A Ki Mit Tube és a Cseh Tamás Program elismerése, a teltházas A38 és Akvárium lemezbemutató koncertek után Lóci most nálunk Játszik.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum és Múzeumkert
Megnyitó: 2017. május 20. 10 óra
Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díj átadása: 2017. május 20. 13 óra

Nyitva tartás:
május 20. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)
május 21. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM

További információ

Forrás

Partnereink