Jelenlegi hely

Múzeumok Majálisa a megújult Múzeumkertben

Megújult a Múzeumkert, ennek örömére több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várják a családokat.

Fesztivál, kiállítás, gyerekprogramok

A 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra. Egy látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat.

Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó-, vagy postásegyenruhát vagy gázálarcot, ősállatot varázsolhatnak, és zsírkőből amulettet faraghatnak. Viseletbemutató után lovagi felszerelésbe bújhatnak, barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyait.

A kicsik résztvehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak.

Az időben visszautazva: vajon ki emlékszik az 1989-es érettségi botrányra vagy Öveges professzorra? Milyen volt a táskamagnó, a Commodore 64 számítógép, vagy a diavetítő és az írógép? Hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon, mekkora volt az első mobiltelefon? A múzeumok sátraikban dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.


 

A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Egy vasárnap délelőtti programként: Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a ’80-as évek aerobic lázát megidézve.

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is. A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a ’80-as évek hangulatában.

A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat, a koncerten fellép Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője is, aki a legjobb rendező díját kapta.


 

Műtárgysétány
A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára megidézi a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítanak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére pusztán emlékezünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás 30 múzeum anyagából tevődik össze kifejezetten erre az alkalomra.
 
Tudássétány - Kalandra fel!
A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

Kérj a külső Majális Info-pontban sétálófüzetet, indulj el a Magyar Nemzeti Múzeum épületében majd a Múzeumkertben.
Keresd azokat a múzeumokat, akik résztvesznek a játékban, válassz 10 múzeumot, kutass, játssz, válaszolj a kérdésekre!
Ha megvan a 10 pecsét, akkor várunk ajándékod átvételére a Majális Infópontban!

Színpadi programok

2019. május 18., szombat, 14:30–15:30
Valami swing - hot jazz & cool swing

Valami swing - hot jazz & cool swing a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeumok Majálisa alkalmából. Django Reinhardt ösvényein taposva fejtjük meg a jazz sötét tikait, hogy aztán teljesen letérjünk a kijelölt útról. Kis Kata - ének, Makk András - jazzgitár, Babindák István - klarinét, Kádár Dávid - manouche gitár, Gyüdi Sándor - nagybőgő. Walking the route of Django but trespassing as we can into unknown territories to solve the dark secrets of JAZZ.  Kata Kis - Voice, András Makk - jazzguitar, István Babindák - clarinet, David Cooper - manouche guitar, Sándor Gyüdi - Double bass.

2019. május 18., szombat, 16:30–17:30
Petruska EgySzemélyes

A Koncertre a belépés ingyenes!

2019. május 18., szombat, 18:00–19:00
Kerekes Band

2019. május 18., szombat, 19:00–22:00
Retro utcabál á la '80-as évek - Dj Hlásznyik

2019. május 19., vasárnap, 10:30–11:00
Aerobic, ahogy a ’80-as években csináltuk! | Béres Alexandrával

Ki ne emlékezne a 80-as évek aerobic őrületére?  Talán csak a túl fiatalok! Jane Fonda volt az arca, elindítója a nemzetközi mozgalomnak.
Az idei Múzeumok Majálisán a Közös időnk – 1989-es kampányunkhoz kapcsolódva a hazai fitnesz sztárjának, Béres Alexandrának  vezetésével  hódolhatunk újra a rendszerváltozás előtti  aerobic őrületnek, stílszerűen korabeli zenékre  „korhű” outfitekben!

A legautentikusabb és legvagányabb aerobic öltözetben érkezőt és partnerét a zsűri értékes ajándékkal jutalmazza! A nyertes pár eltölthet egy éjszakát Sárospatakon a Rákóczi Múzeumban, Lórántffy Zsuzsanna hálószobájában.

2019. május 19., vasárnap, 11:30–12:30
Hahó Együttes

A múzeumban régi dolgok vannak.
A gyerekek pedig új dolgokban vannak.
Tanulni tanítani a friss emberkéket a felnőttek feladata, még szerencse, hogy olyan sziperszuper, kreatív, barátságos, nyitott, kulturált muzsikák is segítenek ebben mint a Hahó Együttes!

"sok sok koncerttel a hátunk mögött, gyakorló apukaként bőven van tapasztalatunk a kis csibeszekről, nyugodtan ránk bizhatják, megesszük őket reggelire!!! “

A múzeumi koncerten a Hahók bemutatják új, Tucat című dalukat!

2019. május 19., vasárnap, 14:00–15:00
Canarro - Manouche Swing Koncert

A virtuóz manouche swing Budapest múltszázadi szalonzenéivel fűszerezve, egy csipetnyi Párizzsal,  a jazz zenei szabadságával.

A Canarro Magyarország egyik úttörő manouche swing zenekara, különleges autentikus nyugat-európai manouche swing felállás, amelynek repertoárjában Django Reinhardt által ismertté vált gypsy jazz és a hazai tradíciók találkoznak.

2019. május 19., vasárnap, 17:00–18:30
VAN filmzenekar

A VAN filmzenekar május 19-én a  24. Múzeumok Majálisa alkalmából ad koncertet az emblematikus Magyar Nemzeti Múzeum kertjében! Gyönyörű emberek és csodálatos személyiségek vagytok, várunk titeket! 

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink