Jelenlegi hely

Indul a szezon az Állatkertben: új jegesmedvék, állatkölykök, programok

Elkezdődött a szezon az Állatkertben. Rengeteg állatkölyökkel és fiókákkal, sok programmal, újdonságokkal várják a közönséget az idei esztendőben.

Bemutatkoztak a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb lakói. A két fiatal jegesmedve a Moszkvai Állatkertből érkezett, és látható örömmel vették birtokba új otthonukat. Különösen a medence tetszett nekik, szinte azonnal a vízbe vetették magukat, és önfeledt pancsolásba, játékba kezdtek.

Kedden délelőtt tartották a hivatalos szezonnyitót a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményen az intézmény főigazgatója, prof. dr. Persányi Miklós részletesen ismertette a kerti idei programkínálatát, és bemutatkoztak az Állatkert nemrégiben érkezett új jegesmedvéi is.

Az új jegesmedvék

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy múltja van a jegesmedvék tartásának. Alkalmilag már a XIX. század végén is láthatott ilyen állatokat a budapesti közönség, 1912 után pedig rendszeressé vált a tartásuk. Az első eredményesen felcseperedett bocs 1933-ban született, így a magyar főváros állatkertjében az elsők között sikerült szaporítani ezt az állatfajt. A második világháború után pedig 1950 és 2013 között folyamatosan éltek jegesmedvék Budapesten.

Most érkezett jegesmedvék egyazon alomból született testvérek, mindketten hímek és 2015. november 28-án jöttek a világra a Moszkvai Állatkertben. Onnan is érkeztek repülővel. Nem egészen másfél éves életkorukkal igen fiatal állatoknak számítanak: ugyan bocsnak már nem lehet őket nevezni, de még évekig növekedni fognak, az ivarérettséget nagyjából 5, a tenyészérett kort pedig 7-8 éves korukban fogják elérni.

Az orosz fővárosban a Belij (Белый = Fehér) és Szerij (Серый = Szürke) neveket kapták, és ezek maradnak használatban Budapesten is. Az elnevezés persze csak részben találó, mert igaz ugyan, hogy a jegesmedvék bundája sárgásfehér színű, ha pedig a nagy játékban beszennyeződik, kissé szürkés árnyalatú is lehet, de egyáltalán nem állandó az az állapot, hogy kettejük közül éppen melyikük a fehérebb.

Az új jegesmedvék viselkedéséből annyi már kiderült, hogy nagyon erős közöttük a testvéri szeretet, s a gondozók szerint eléggé jó természetű állatoknak tűnnek. Igen játékosak is, ami ilyen fiatal állatoknál persze egyáltalán nem meglepő. Új otthonukat nagy szorgalommal fedezték fel, s különösen tetszett nekik a nagy medence, amelybe hatalmas hasasokat és fejeseket ugrottak. Mint ismeretes, a jegesmedvék számára még 1912-ben épült férőhelyet az Állatkert 2006-ban korszerűsítette. A férőhely alapterülete akkor háromszorosára nőtt, s régi, 18 m3-es mártózó medence helyett pedig egy 350 m3-es úszómedence került kialakításra (a régi medencét földdel töltötték fel, ásási lehetőséget biztosítva az állatoknak). A medence kialakítása olyan, hogy egy 55 milliméter vastag üvegfalon át a közönség a víz alatt is láthatja a jegesmedvéket.

Belij és Szerij a jegesmedvék összehangolt állatkerti tenyészprogramja (EEP) keretében kerültek Budapestre. A programon belül nemcsak a megfelelő tenyészpárok, vagy -triók fenntartása fontos, hanem gondoskodni kell a tenyészállat-utánpótlásról is. A fenntartató apaállat-gazdálkodáshoz pedig a jövőben is szükség lesz megfelelő hím állatokra. Szerij és Belij már túl nagyok voltak ahhoz, hogy továbbra is Moszkvában maradjanak, de apaállatként csak négy-öt év múlva lehet velük leghamarabb számolni. A tenyészprogram szempontjából tehát nagy segítséget jelent, hogy a magyar főváros állatkertje erre az időre el tudja helyezni az állatokat. Ráadásul az időzítés az intézmény fejlesztése szempontjából is szerencsés, mert a középtávú tervek szerint éppen akkor lesz lehetőség a jegesmedvék férőhelyének további bővítésére, amikor a két állat megfelelő korba kerül ahhoz, hogy arra alkalmas nőstényekkel összepárosítsák őket.

A jegesmedvék bemutatkozásának részeként a Magyar Jégkorong Szövetség a Belij nevű állatot jelképesen örökbe is fogadta. Az erről szóló oklevelet az intézmény főigazgatója, valamint Montskó Éva, a Budapest Állatkertért Alapítvány elnöke adta át dr. Kolbenheyer Zsuzsannának, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai alelnökének. Mint ismeretes, a szövetségnek, illetve a DVTK Jegesmedvék csapatának is a fehér bundás ragadozó a kabalaállata.

Indul a szezon

A Fővárosi Állat- és Növénykert az idei szezonban is számtalan látnivalót kínál a nagyközönségnek. Jelenleg 785 állatfaj 7601 egyedét és 110 tenyészetét, a Margitszigeti Kisállatkertben pedig 25 állatfaj 145 egyedét mutatják be.

Igen sok állatnál jelenleg is kölykök, illetve fiókák cseperednek. A zsiráfoknál például idén három borjú is napvilágot látott, az orangutánoknál valóságos „óvodában” gyönyörködhet a közönség (ezek a kölykök ugyan korábban születtek, de az emberszabásúaknál lassú az egyedfejlődés), és egyre önállóbb Bejgli, a sörényes hangyász kölyök is. A közelmúltban volt szaporulat az indiai antilopoknál, és szépen gyarapodnak a Nagy-tó partján álló fákon fészkelő kormoránok fiókái is. Az év során további állatoknál is várhatók kölykök, majmoknál, makiknál, patásoknál és több madárfajnál is lehet számítani újabb kisállatokra. A legnagyobb szenzáció azonban várhatóan az elefántborjú lesz: Angele, az anyaelefánt várhatóan késő ősszel, vagy a tél elején hozza világra második utódját.

Több meglévő állatfajnál vérfrissítésekre, új tenyészállatok érkezésére kerül sor. A sisakos kazuároknál a közelmúltban érkezett egy fiatal tojó, a vízidisznóknál három új tenyészállatot szereztek be, a kuszkuszokhoz csütörtökön érkezett Bristolból egy új nőstény, s nemsokára egy nőstény komodói varánusz is érkezik majd. Lesznek olyan új fajok is, amelyeket eddig még sosem mutattak be Budapesten. A gila nevű ritka mérges gyíkok hamarosan láthatóak lesznek a Mérgesházban, s várhatóan még az idén mexikói viperagyíkok is érkeznek.

Az állatok mellett érdemes megemlíteni a növényeket is, hiszen a botanikai gyűjtemény mintegy négyezer növényfajból, fajtából és változatból áll. Közülük számos jelenleg is virágzik (téltemető, kikeleti hóvirág, tőzike, odvas keltike, ligeti csillagvirág, salátaboglárka, hússzínű hanga, a sáfrányok több faja stb.).

A szezon programjai közül érdemes kiemelni az úgynevezett „légyott programokat”. Ez a programegyüttes látványetetésekből, fókatréningből, elefánttréningből és egyéb, előre meghirdetett időpontban történő eseményekből áll. Délelőtt 10-től délután 4-ig minden egész és félórában vannak ilyen programok, a kezdési időpontok a kihelyezett táblákon, a bejáratnál elvehető térképen, illetve az intézmény honlapján is szerepelnek, így minden látogató maga tervezheti meg, hogy melyik eseményen szeretne részt venni.

További változatos programkínálattal készül az Állatkert a Föld napjához kapcsolódó Föld Fesztiválra (április), az Állatkertek Éjszakájára (augusztus 25.) és az Állatszeretet Fesztiválra (október) is. Idén is folytatódik a Zenés állatkerti esték koncertsorozat hagyománya, a koncertekre ebben az esztendőben is júniusban, illetve augusztusban kerül sor.

Megtartják a társadalmi felelősségvállalás körébe tartozó hagyományos rendezvényeket is. Ezek közül a március 27-i Gyermekvédelmi Nap van a legközelebb, júniusban a hagyományos Áloméj az Állatkertben programon krónikusan beteg gyermekek számára szerveznek programot, szeptemberben pedig a Sérült Gyermekek Napjára kerül majd sor.

A 2017-es év újdonságai közé tartozik még a megújuló energiákat bemutató Energia játszótér, illetve a hozzá kapcsolódó „Energia Rally” állomások. Ez a fejlesztés a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány (DBU) társfinanszírozásával, illetve a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete együttműködésével valósult meg. Áprilistól a hétvégi napokon már üzemelni fog a régi vurstliból megmaradt klasszikus „falovas” körhinta is: ez az Állatkerti körútról közvetlenül közelíthető meg. A körhinta forgópódiumának figuráit, így a falovacskákat, a hintókat és a gondolákat az Állatkert a tél folyamán teljesen felújította, sőt, a játék új hajtásrendszert is kapott.

Az egykori Vidámpark területén zajló fejlesztések közül várhatóan az idei év második felében készül el a Mesepark-Mesevár munkacímet viselő bemutatóhely, amely a kisgyermekes családok igényeihez igazított, a mesékből ismerős állatokat felvonultató, játszóházzal kiegészített létesítmény-együttes lesz.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére