Jelenlegi hely

Illúziók és elvárások a családi kapcsolatokban

Következő sorozatunkban a generációkon átívelő családi konfliktusok kérdését járjuk körül. Számoljunk le az illúziókkal!

Nézzük meg egy valós példán keresztül, hogyan történik ez a gyakorlatban.

Családi gubancok

Történetünk szereplői:
Ifjú pár: Zoli és Kati
Zoli és Kati két boldog 20-as éveinek végén járó fiatal, akik esküvőjükre készülnek. A nagy nagy nap félév múlva lesz. Nem is baj, hiszen tennivaló van még bőven. 

Zoli szülei: János és Virág
János és Virág friss nyugdíjas szülő pár, akik nehezen találják helyüket ebben a rendszerben. Még nem igazán tudnak örülni a pihenés éveinek.

Kati szülei: Marcsi és István, ők mindketten aktívan dolgoznak még, így kevesebb szabadidővel rendelkeznek. Egyébként van aktív közös hobbijuk is, amire szintén szeretnének időt szakítani.

Az ifjú pár az esküvőjére készül

Nem csak az esküvő szervezésével kapcsolatban vannak még elrendezetlen dolgok, hanem igyekezni kell néhány illúzióval is leszámolni. Persze ezek egy részét pont az esküvő szervezése hozta felszínre. De ez így van jól. Az ifjú pár első igazi nagy közös projektje ez.

Az önállóvá válás egyik fontos lépése is egyben.

A fiatalok számára lehetőség az elszakadása az öröm szülőknek pedig lehetőség az elengedés gyakorlására. Az pedig, hogy ki tudjon alakulni a felnőtt-felnőtt párbeszéd a szülőkkel azért tenni kell mindkét oldalon.

A kölcsönös elvárások, ki nem beszélt konfliktusok egy része nem fog magától megoldódni, sőt idővel mélyül is fog. Az első unokák megszületése pedig újabb konfliktusokat hozhat felszínre.

Néhány illúzió amivel jó leszámolni már az esküvő előtt, mert később sem lesz jobb. Sőt...

#Kati illúziói: Édesanyjával nem volt teljesen konfliktusmentes a kapcsolatuk, de leendő férje édesanyja lányaként fogja szeretni. Zoli, a férje mindenben mellé fog állni. Egyébként Zoli mindent olyan ügyesen és jól fog kezelni, mint az édesapja.

#Zoli illúziói: Leendő felesége Kati, és édesanyja Virág, nagy egyetértésben fog "rajongani" érte. Ha mégis konfliktusba keverednek, akkor neki nincs dolga, hiszen a női rivalizáció az a két nő ügye, majd megoldják egymás között.

#Virág: Kati a leendő feleség személyében egyben egy lányt is kap ajándékba, aki feltételen tisztelettel és alázattal fogadja el Virág szerepét, élettapasztalatát.

#János: Kati és Virág közötti női intrikákhoz neki nincs semmi köze. Neki nagyon tetszik a tűzről pattant menyecske. A konfliktusokat oldják meg maguktól. Neki sem ideje sem kedve nincs beleártani magát mások konfliktusába.

#Marcsi: Ha majd az első unoka megszületik kiderül, hogy nélkülözhetetlen az élettapasztalata. Most ugyan Zoli tűnik a legfontosabbnak, de majd eljön az az idő, amikor nélküle nem mennek a dolgok. Elfoglalt, de majd a fiatalok alkalmazkodnak hozzá.

#István: Kicsi, kedvenc lányát továbbra is el fogja halmozni minden jóval. Tudja meg Zoli, hogy ki és milyen az igazi családfő.

És persze Zoli és Kati minden vasárnap hol egyik szülőnél, hol másik szülőnél fog ebédelni. Hiszen ebben a világban a családi összetartás a legfontosabb érték.

Mi az ami közös a fenti példában?

Az illúzió. Számoljunk le ezekkel!

Elhagyja apját és anyját? Ragaszkodik feleségéhez? Mit is jelent ez? Hogyan tudnak a generációk mégis összekapcsolódni?

Illúziónk egy része a lojalitás kérdését feszegeti. Ki kihez lojális? Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A fiatal pár elsősorban önmagáért és egymásért felelős. Hiszen nekik egyik fontos feladatuk, hogy kialakítsák közös családjuk kereteit, határait. Elsősorban tehát az lenne az ideális ha egymás iránti lojalitás ki tudna alakulni. Ehhez arra van szüksége a fiataloknak, hogy tudatosan tegyenek az elszakadásért, önállóságukért.

A szülőknek pedig arra, hogy az elengedéssel kapcsolatos gyászfolyamaton el tudjanak indulni, és végig is tudjanak menni. Szép és nemes nászajándé  a szülők részéről: a fiatalok támogatása, biztatása a bátor és szabad életkezdésben.

Fontos az is, hogy ne legyenek olyan elvárásaink, amik nem reálisak velük szemben.

Illúzió az is, hogy azt hisszük, reméljük, hogy minden és mindenki tökéletesen tudja és teszi a dolgát. Az, hogy az értékek objektívek. És ezt mindenki tudja. Az, hogy nem kell döntenünk. Pedig emberek vagyunk mind. Ráadásul szóból értünk.

Néhány kérdés, amit jó ha párunkkal átbeszelünk:

  • Mi mindent kaptunk a származási családunktól?
  • Mi az amiért hálásak vagyunk?
  • Mi volt nehéz?
  • Mit szeretnek ebből tovább vinni?
  • Hogyan tudjuk a két családi mintát összeegyeztetni?
  • Elég "csak" a jószándék a különféle elvárások kezelésében?
  • Hol vannak a határok?
  • Ki és hogyan fogja a határokat őrizni? 
  • Kell-e dönteni anya és feleség között? Mit jelenthet ez?

Írjatok olyan kérdéseket, amiket szerintetek jó lett volna az esküvő szervezése előtt tisztázni a tágabb családban! Ti mit tapasztalatok, az esküvő szervezése közben? Mik azok a törésvonalak, amik már ott megmutatták, hol lesznek konfliktusok? Hogyan tudtátok ezeket kezelni?

Azért, hogy a konfliktusok igazi "élet szagú" helyzeteket mutassanak be kérünk Titeket, hogy írjátok meg a Ti történeteteket. Osszatok meg a konfliktusaitokat, dilemmáitokat, jó gyakorlataitokat e-mail-ben: anyossuli@suttomarta.hu-címre várjuk kérdéseiteket is.

Az Anyós suli-t azért hoztuk létre, hogy a segítsük a fiatalabb és idősebb generációt is abban, hogy bátrabban, szabadabban tudjon kapcsolódni egymáshoz. Ezzel is segítve a családi kapcsolatok javulását. Tesszük ezt ismeretttejesztő előadások, egyéni, csoportos, vagy páros beszélgetések, workshopok és személyiség fejlesztő csoportok keretében.

A legközelebbi előadás november 11-én lesz 19.30-kor a Kájoni Szabadegyetem szervezésében:

“Elhagyja Apját és anyját...”
Új szerepeink: anyós, após, nagymama, nagypapa Hogyan lehet ezt jól csinálni?
Előadásra majd közös beszélgetésre hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

Helyszín: Kájoni Közösségi Ház, Budapest, II.ker., Szilfa utca 4.
Vezetik: Süttő Márta és Süttő Gábor, tanár, mentálhigiénés szakember

Az előadások, workshopok tartását más helyszíneken is vállaljuk.

 

Szerző: Süttő Márta 
mentálhigiénés szakember
www.suttomarta.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére