Jelenlegi hely

Hozz létre saját tornádót! - Gyerekprogramok a Múzeumok Éjszakáján

Az idén sem kell azon aggódni a szülőknek, hogy hová tegyék a gyerekeket a Múzeumok Éjszakáján. Természetesen vigyék magukkal az eseményre, hiszen számtalan különleges programmal készülnek az intézmények a fiatalabb korosztályok számára június 23-án. A legkisebbek számára a programokon való részvétel ingyenes, míg a 6-18 év közötti korosztály 800 Ft-os karszalaggal látogathatja a múzeumokat Budapesten.

A Múzeumok Éjszakáján a programok jellemzően 18 órakor kezdődnek, de több helyen már a délután folyamán is várják a kicsiket.

Gyerekprogramok

Az Aeropark Légiközlekedési Kulturális Központban 16 órától MALÉV egyenruha-elemekben lehet fotózkodni a repülőgépek-fedélzetén, 17 órától légi utaskísérő tanfolyam lesz, valamint híres MALÉV kapitányok várják a pilótafülke-bemutatón a gyerekeket.

Az Állatorvos-történeti Gyűjteményben 16 órától állatismereti kvízzel, kreatív foglalkozásokkal, állati memóriajátékkal, 3D puzzle-vel, állatsimogatóval, valamint pónilovaglással készülnek a szervezők, a Campus kertjében pedig állati kincsvadászatra hívogatják az érdeklődőket.

Az Aquincumi Múzeum romkertjében 16-tól interaktív kalandtúrán fejthetik meg a gyerekek az aquincumi rejtélyt, a keresgélésben megfáradt felfedezőket pedig amulett-, süveg- és varázsfőzet-készítés várja.

A Bélyegmúzeumban Star Wars és Warhammer figurák bemutatója, tematikus személyes képeslap készítés, bolygóközi tér-ugró-iskola valamint Bolygóról bolygóra a Kis herceggel, címmel interaktív expedíció várja a gyerekeket óriás dobókockával.

Aki részt vesz a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának 17 órától kezdődő kézműves foglalkozásain, az azon túlmenően, hogy geometrikus mintákat tervezhet, kályhacsempét és napórát készíthet, olyan kérdésekre is választ kaphat mint, hogy Hogyan fűtötték a középkori várak vastag falú termeit? Milyen közös tulajdonsága van a mézeskalácsnak, a pénzérmének és a kályhacsempének? Hogyan mérték az idő múlását a mechanikus órák elterjedése előtt? Úgyszintén a Vármúzeumban Da Vinci élményórára várják a 7-13 éves korosztályt.

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában 15-től mesetekergő programmal várják a 4-13 éveseket, ahol a múzeumlátogató gyerekek mesehőssé válhatnak és az akadályok leküzdésével megszerezhetik az elveszett kincseket. Ezen kívül interaktív tudományos játszóház, kirakók, fejtörők, csodás mikrovilág várja a kicsiket az ásványtan, a biológia és az őslénytan témakörében, fókuszban az Év ásványa, a fluorit, és az Év ősmaradványa, a Balatonites. Így működik az agyunk – agysapka készítés.

A Kiscelli Múzeumban 11-től a Kiscelli Nyomda gépeit próbálhatják ki a kicsik, 12-től pedig óriásszínező várja szintén ezt a korosztályt. Már a délelőtt folyamán is épületséta, zseblámpás kriptatúra, műtárgy- és bútorraktár vezetés várja a vállalkozó kedvű családokat.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 14-től retro játékbarlangba csöppenünk, ahol számtalan, a szülők, esetenként a nagyszülők idejéből származó játékszer, így többek között ugró béka, macska-egér türelemjáték, snóbli és fonaljáték várja a gyerekeket.

Aki pedig szeretne saját tornádót létrehozni, annak 15 órától az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a helye.

A június 23-áról 24-ére virradó éjszaka egy szűk nemzedék óta már nem csak a nyári napforduló ünnepe, Szent Iván napjának előestéje, a Szentivánéj, melybe még William Shakespeare is varázslatos szerelmi kalamajkát álmodott. Idén 16. alkalommal ezen az éjszakán megnyílnak a múzeumok kapui, és csaknem ezernél több program közül választhat az évről-évre népesebb, csaknem félmillió álmatlan érdeklődő és látogató. 

Az idei fő gondolat a Családok évéhez kapcsolódik. Ami összeköt: Család és Kultúra – ezzel a sokfelé elágazó, megannyi értéket, mint amennyi felfedezendő titkot rejtő mondattal segíteni és ösztönözni szeretnék a Múzeumok Éjszakájához csatlakozó intézményeket. Ha a történelem horizontján nézzük, minden múzeum történetében szerepel egy vagy akár több fontos család, akinek szerepe és jelentősége köré múltat és jelent is fel lehet építeni. Másik oldalról a család az az egység, amelyet meg tud szólítani egy múzeum: nagyszülő unokájának, a szülő gyermekének tanítja meg, hogy egy múzeumban ne csak nézzen, hanem lásson is. 

Az idei év főszereplő városa Pécs lesz: az a városunk, mely már Európa Kulturális Fővárosa is volt. Ahogy akkor egész Európa láthatta déli városunk kulturális pezsgését, most egy nyári éjszakára újra ez a virtus és sokszínű kavalkád kerül a figyelem középpontjába. 
Minden évben van egy arca is a rendezvénynek: idén a választás Oláh Gergő zenészre esett, aki az elmúlt két hónapban számos izgalmas múzeumi kalandba keveredett. 

Ami összeköt: Család és Kultúra

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban családi kincskeresőre invitálják az érdeklődőket népművészetünk nyomában. A kiállítások kapcsán furfangos kérdések, különleges tárgyak vezetik a családokat a régi népművészeti kincseinktől indulva napjaink alkotásaihoz.

A játékos feladatokat szülők és gyerekek csak együtt tudják megoldani, a Játékszerek Anno Kiállítóterembe ellátogatók nem csak megnézhetik, de ki is próbálhatják a különleges játékokat, azok történetével és gyártásának módjával is megismerkedhetnek, majd az utcán interaktív üveggolyó versenyben próbálhatják ki magukat. A főnyeremény 1 kg üveggolyó!

A Magyar Fotográfusok Házában 11-től igazi családi csemegének ígérkezik a 124 éves Mai Manó Ház felfedezése, ahol idén először teljes egészében, pincétől a padlásig bejárható Budapest leghíresebb fényképészének műteremháza. A túra során a szemfüles látogatók Mai Manós ajándékokkal gazdagodhatnak.

A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria „Mesél a család” címmel egy különleges mikrovilág, különböző technikákkal, anyagokkal történő elkészítésére invitálja a családokat, illetve arra, hogy az így elkészített világokat építsétek össze a családtagok, barátok által készített világokkal és már kész is a síkból térbe kihajtható apró könyvecske, szárnyalhatnak a mesék!

A Magyar Nemzeti Múzeumban 15-től Családi BETŰKereső várja az érdeklődőket, akiknek az ABC összes betűjét kell összegyűjteniük, vagyis 40, a múzeum állandó kiállításaiban elrejtett feliratos tárgyat kell felkutatniuk. A családi összefogás, taktikus együttműködés nélkülözhetetlen. 18-tól még mindig a családi programok keretében élő stratégiai társasjátékra várják a családokat, akik a Hunyadiak idejébe kell, hogy visszautazzanak az időben, hogy ott aztán interaktív, stratégiai játékban akár a nádori címig is vihetik.

A Mesemúzeumban Tabáni kalandpálya, rendhagyó kirándulás várja családokat a Kompánia Színházi Társulattal. A kalandpálya állomásain Grimm-mesékhez kapcsolódó színházi jelentek bontakoznak ki, melyek továbbgondolására ösztönzik a kicsiket és nagyokat. 20-tól pedig táncra perdülhet az egész család a vidám mesediszkóban, ahol Rutkai Bori horgolt bábjaival varázslatos történetek kelnek életre.

Az Országos Széchenyi Könyvtárban 16-tól játékos nyomozásra nyílik alkalma a családoknak a Széchényi család kulturális öröksége után. Feladatok és rejtvények megoldása közben a résztvevők megismerhetik a család egy-egy tagját és a könyvtár különböző tárait.

A Törley Pezsgőmanufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a pezsgőkészítés rejtelmeivel, miközben a kicsik csokoládét a nagyok pedig pezsgőt kóstolhatnak.

A Várkert Bazárban 18:30-tól hallgatós-összebújós koncert kicsi és nagy gyermekeknek, anyukáknak és apukáknak, nagymamáknak és nagypapáknak, fiataloknak és öregeknek. Az előadásban ismert gyermekdalok csendülnek fel a cselló simogató hangjának kíséretében, vidám furulyahangokkal fűszerezve.

További információ és részletes program

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink