Jelenlegi hely

Folytatódik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online ismeretterjesztő műsora

A Spacebontó című tudományos, szórakoztató előadássorozat célja, hogy mindenki, akit érdekel a csillagászat és a tudomány, az otthona kényelméből csatlakozhasson a Világegyetem virtuális felfedezéséhez. Az ineraktív műsorban szó lesz a Marsutazásról, a Hold kialakulásáról és meghódításáról, óriás gázbolygókról, extrém csillagokról, a Tejútrendszerről, a galaxishalmazokról, a sötét anyag és sötét energia talányos témaköréről is.

Január 10-től vasárnaponként új, 10 részes sorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló online műsora Spacebontó címmel. A tudományos, szórakoztató előadássorozat célja, hogy mindenki, akit érdekel a csillagászat és a tudomány, az otthona kényelméből csatlakozhasson a Világegyetem virtuális felfedezéséhez!

Jó lehetőség ez azoknak, akiket mindig is vonzottak a csillagászat és a Világegyetem kérdései, hogy egy könnyen érthető és emészthető, szórakoztató ám a tudományos tényeket szem előtt tartó sorozat részeit követve mindent megtudjanak a témáról.

A sorozat a Földtől távolodva kalauzolja a nézőket az izgalmas témák helyszíneire: szó lesz a Marsutazásról, a Hold kialakulásáról és meghódításáról, óriás gázbolygókról Naprendszerünkben és más csillagok körül, extrém csillagokról, a Tejútrendszerről vagy akár galaxishalmazokról, illetve a sötét anyag és sötét energia talányos témaköréről.

Az interaktív műsor közben az előadó csillagászoknak kérdéseket is lehet feltenni, amire a nézők helyben válaszokat kapnak, illetve az elhangzottak alapján kvíz-kérdésekkel is mindenki letesztelheti a tudását.

9-99 éves korig

Az epizódokat 9-99 éves korosztályig mindenkinek ajánlják az előadók, tartalmas kikapcsolódást kínálva az egész családnak:

a január 10-én kezdődő sorozat új epizódjaiban a gyereket rajzversenyre invitálják, az előadás közben rajzolhatnak a témával kapcsolatban, melyet be is küldhetnek és minden alkalommal egy szerencsés díjazásra is kerül.

Egy kis tartalmi betekintés az izgalmas témákból:

Vajon miként befolyásolják Földünket a világűrből érkező kozmikus hatások? Hogyan védekezik ellenük bolygónk – és mit tehet az ember a veszély elkerülése érdekében? A veszélyek mellett a nézők megismerkedhetnek azok elhárításának – már-már a science fiction határát súroló – módszereivel!

A „Hold volt hold nem volt” adásban égi kísérőnk rendkívül fontos szerepéről lesz szó: A Holdnak köszönhetjük az évszakok stabilitását, az extrém éghajlatok hiányát és az élet elterjedését. Holdunk kozmikus nyomgyűjtemény, és a csillagászok az évmilliárdok heves becsapódásainak, robbanásainak, kitöréseinek és lávafolyásainak is nyomába erednek.

Szó lesz naprendszeren belül és azon túli gázóriás bolygókról, több száz éve tomboló viharról, impozáns gyűrűrendszerekről, valamint újszülött holdakról és metánfelhőkből hulló „gyémánteső”-ről is!

Hova csomagoljon az emberiség, ha el kell hagynunk a Földet: a Marsra, a Vénuszra, esetleg a Merkúrra? Ennek is utána járnak a csillagászok.

A sorozat epizódjai a Svábhegyi Csillagvizsgáló weboldalán érhetőek el.

Forrás

- Budapestimami .

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére