Jelenlegi hely

50 éves a BKV - Kiállítás a föld alatt

Egy kis nosztalgiázás a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában rendezett kiállításon: régi BKV-s egyenruhák, járműtáblák, utastájékoztató anyagok, járművek modelljei, jegylyukasztók,  kapaszkodók és lámpák idézik a retrókorszakot.

50 éve, 1968. január 1-jén alakult meg a BKV. Azóta a fővárosi közlekedés rendkívül eseménydús fél évszázadot tudhat maga mögött, amelynek tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában.

A BKV több, korábban önállóan működő közlekedési vállalat: a Fővárosi Villamosvasút, a Fővárosi Autóbuszüzem, a Budapesti Helyi Érdekű Vasút, és a Fővárosi Hajózási Vállalat összevonásával született meg, amelyekhez 1973-ban új ágazatként a metró is csatlakozott.

Az 50 évvel ezelőtti Budapestet még a Ganz villamosok, a 620-as és 180-as ősrégi Ikarusok és a szovjet gyártmányú trolibuszok jellemezték. A főváros fejlődésével párhuzamosan aztán változott, modernizálódott a közösségi közlekedés is. Nem csak új viszonylatok létesültek, korábban nem létező közlekedési csomópontok alakultak ki, de az évek múlásával a járműpark is kicserélődött, sőt bővült az igénybe vehető közlekedési eszközök köre is.

A BKV szervezete később, az 1970-es években a zugligeti libegővel, majd az 1986-ban újraindított Budavári Siklóval is gyarapodott. Egészen 2016-ig a HÉV is a Társaság keretei között működött.

Az idők során a BKV nevében és struktúrájában is több változás következett be: 1991-ben a BKV a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába került, 1996-ban részvénytársasággá, 2006-ban pedig zártkörű részvénytársasággá alakultunk, 2012-től pedig üzemeltetői vállalatként működik.

A kiállítás ennek a fél évszázadnak a történetét mutatja be. Olyan – ma már kuriózumnak számító – tárgyi emlékek segítségével csodálkozhatunk rá közelmúltunkra, mint:
-  régi BKV-s egyenruhák és karszalagok,
-  eredeti járműtartozékok (kapaszkodók, lámpák), amelyek felidézik a harminc-negyven évvel ezelőtti hangulatokat
-  a nosztalgia homályába vesző menetrendi táblák és járműtáblák
-  BKV-s plakettek, érmék, jelvények, zászlók
-  valamikori utastájékoztató anyagok
-  hajdani jegyek, bérletek, jegylyukasztók
-  a kor emblematikus járműveinek modelljei
-  a retrókorszakot felidéző egyéb fotók és dokumentumok

A Deák téri metróaluljáróban található különleges hangulatú múzeum hétfő kivételével 10 és 17 óra között tart nyitva, az 50 éves a BKV című kiállítás december 31-ig látogatható.

Jegyárak: felnőtt 350 Ft; diák és nyugdíjas 280 Ft; fotó- és videójegy: 500 Ft.

Forrás

- Budapestimami -

Partnereink