Jelenlegi hely

A tökéletes kismama melltartó titkai

A nők nagy része nem nélkülözheti a mindennapi életben a melltartót, de vannak jópáran, akik szerencsés adottságaik folytán megvannak e nélkül a kiegészítő nélkül. Főleg a kisebb méretekkel megáldottak nyugodtan elhagyhatják sok esetben.

Legalább egyet be kell szerezni

Van viszont egy olyan időszak az életben, amikor gyakorlatilag nélkülözhetetlen ez a darab, ez pedig akkor következik be, ha gyerekünk születik, és anyatejjel szeretnénk táplálni. Számos olyan testi változás következik be az anyánál abban a viszonylag rövid, ám viharos időszakban, amíg a gyerek megszületik, majd babából kisgyerekké cseperedik. 

Sokan nehezen vészelik át, hogy nem kevés fáradtsággal jár a terhesség, majd az, hogy egy gondoskodást igénylő, sokszor nyűgös bébi van mellettük éjjel-nappal. Ilyenkor minden segítség jól jön, legyen az fekvést segítő párna, szoptatós fotel, babahordozó. 

Az egyik legalapvetőbb eszköz egy kismama számára a szoptatós melltartó. A babák nagy szerencséjére ma már egyre elterjedtebb az anyatejes táplálás, és a szoptatás időszaka a szakemberek szerint legkevesebb 3-4 hónapig jó, ha eltart. Ezalatt viszont naponta többször is meg kell etetni a babát, netán le kell fejni a tejet. 

Fél kézzel is kezelhető legyen

A szoptatós anyukáknak sokkal nagyobb méretű melltartóra van szükségük, mint korábban, és mindenképpen meg kell támasztaniuk ezt a testrészt. Még maga a szoptatás alatt sem árt valami támaszték, olyannyira húzza a megnövekedett súly a kebleket. Ha nem ügyelünk a tehermentesítésre, akkor az eredmény, hogy megnyúlnak a szalagok, és elveszti a formáját testünk eddigi ékessége, illetve striák is kialakulhatnak. 

Igen gyakori, hogy testképzavar következik be az anyukáknál, főleg ha több szoptatási időszakon is túl vannak. Hogy önbizalmuk a régi legyen, rengeteg nő plasztikai műtéttel ‘teszi helyre’ később a kebleit. Nem elhanyagolható tehát a probléma. 

Olyanról is sokat hallani, hogy valaki épp a hátrányos fizikai változások elkerülése végett kihagyja a szoptatási időszakot, és tápszerrel eteti az első naptól a babát. (Ez persze nem keverendő össze azzal az esettel, amikor valaki szeretne, de nem tud anyatejet nyújtani az újszülöttnek.) 

A keblek alakjának megőrzése érdekében tehát rendkívül fontos a kismamáknak melltartót hordani, és ebből is nagyon ajánlott a szoptatós melltartó viselése. Ezeket az etetésekhez nem kell levenni, csak szétkapcsolni, méghozzá egy kézzel. Az elöl kapcsos darabok még praktikusabbak, mint a hátul kapcsolódóak. 

Ha a melltartóviselés mellett döntünk, gondosan kell kiválasztani a megfelelő darabot. A túl szoros vagy kemény melltartó mellgyulladáshoz is vezethet. Fontos, hogy a kosár alatti gumiszalag a mell alatti redőben fusson, a pánt pedig finoman emelje a keblek alsó részét. Mindenképpen kényelmes darab legyen a választottunk. 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére