Jelenlegi hely

A pihenőszéktől az Adamo hintáig: ebben pihen a babád

Képzeld el, hogy hirtelen egy ismeretlen bolygón találod magad, egy teljesen ismeretlen világban, ahol a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb dolgot meg kell tanulnod, értened. Pontosan ez történik az újszülött babáddal, aki a megszületése pillanatától fogva folyamatosan tanul, tapasztal, ezért gyakran szüksége van pihenésre.  De hogyan lesz a pihenése pihentető?

Hogyan pihen a babád?

Lehet, hogy most megdöbbensz, de a babád nem pihent már a hasadban sem. Lehet, hogy te azt gondolod, kímélted magad a várandósságod alatt, de gondolj bele, pontosan mit tettél a születése előtti hetekben, hónapokban? Orvosoknál jártál vizsgálatokon. Stresszeltél, hogy minden rendben legyen. Felkészültél az érkezésére. Hónapokon át „fészket raktál”: vásároltál. Eközben az is lehet, hogy egész sokáig dolgoztál. 

Amikor megszületett, és megkezdte az ismerkedését a világgal, percenként volt valami dolga a kórházban: hol valamelyik boldog nagyi, hol a kezét tördelő apuka, máskor meg a barinő matt toltad ki az üvegajtóhoz. Most, hogy otthon vagytok, és szupersebességgel tanul, maga miatt nincs ideje pihenni: ha mégis sikerül, óránként/kétóránként felkel, mert éhes, mert szomjas, mert fél, mert egyedül van, mert fázik, mert melege van: legyen éjjel, vagy akár nappal. Ha neked minőségi idő jár, a babádnak is, a minőségi „pihenő”idő. Hogyan tudod neki megadni? Hogyan és mikor tud igazán pihenni a baba?

A minőségi pihenő(idő)

Néhány évvel ezelőttig csak kevesen hallottak a „minőségi idő” fogalmáról: egyszerűen volt az az idő, amit azzal töltöttünk, akivel akartunk. Az volt a te időd, divatosan: az énidő. Aztán megjelent egy könyv az 5 szeretetnyelvről, amelyikből az egyik szeretetnyelvet „minőségi idő”-nek nevezett el a szerző. De mi ez? Hogyan lehet egy idő nem minőségi? 

A minőségi idő lényege az együttlét. Akkor hívjuk így, amikor együtt vagyunk valakivel, és az alatt az együtt töltött idő alatt osztatlanul figyelünk rá, és ő ránk. Például a babánkkal. Ilyenkor közösen teszünk valamit, ezek a tevékenységek emlékké válnak, és olyan mélyen raktározódnak el bennünk és a babánkban is, hogy később alapvetően hatnak ránk. 

Persze a babád nem arra fog emlékezni, hogy anyu egyszer milyen szorosan ölelt engem az Adamo hintában, vagy milyen szuper volt a pihenőszékemben, hanem érzésekre. Mondjuk az Adamo hintában a ringatózásra, a szuper lágy, kellemes rugózásra, a pihenőszéknél pedig arra a dalra, amit a szék játszott, illatokra, hangokra.


Pihenőszék babáknak

Így pihen a baba (és vele te is)

Sokáig úgy vélték, hogy a babád csak akkor pihen, ha alszik, ez azonban már nem helytálló. Sokak szerint a baba ugyanúgy képes félálomban, vagy teljesen éber állapotban is pihenni, ehhez csak az kell, hogy olyan kényelmembe tudja magát helyezni, ahol teljesen elengedi magát.  

Ha eléri a flow állapotát éppúgy pihen, mint te, amikor valami téged „kikapcsol”. Ahogy neked, neki sem szükséges ehhez aludnia. De akkor pontosan mit tegyen, hogyan tudtok a minőségi idő mellett minőségi pihenőidőt szerezni, és egyáltalán mi az a flow? 

Flow, az Adamo hinta, és a pihenőszék

Csíkszentmihályi Mihály – a flow elmélet megalkotója – úgy írja le a flow-t (lefordítva talán „lebegés” állapotot), hogy az olyan, mint amikor minden eltűnik, mert valami olyasmi történik, amitől minden tökéletes. Felnőttként kerülhetsz flow-ba egy könyv olvasásakor, amikor annyira belemerülsz, hogy minden más eltűnik. Vagy bármilyen alkotó tevékenység, például festés, vagy társasozás közben. A babádnak azonban eleinte segíteni kell, hogy annyira kikapcsoljon, és olyan pihentető, szinte lebegő állapotba kerüljön, ami közelít ahhoz, amikor te flow-ban vagy. 

Az Adamo hinta ilyen: amikor pihenésre van szüksége, akkor az Adamo hinta pontosan azt az érzést adja a babának, amit a legjobb helyen, a pocakodban érzett: ahogy jobbra-balra, le és fel ring a hintában, éppolyan érzése lesz, mint amikor a pocakodban a magzatvízben hintázott, mert anyuci éppen felállt, elindult, vagy lehuppant a kanapéra. Nem az Adamo hintának írunk reklámot, de emellett talán az egyetlen hinta, amibe úgy rakod bele a babádat, hogy nem tud belőle kiesni, és kint, és bent is használhatod.


Adamo hinta

Ugyanezt a csodás flow szerű extra pihenő állapotot éli meg a babád a pihe puha, kellemes, dönthető pihenőszékekben, amiben nincs szeparációs szorongása, hiszen, ha akarod akkor nagyon közel van hozzád a baba, miközben kellemes zene, és néhány foglalkoztató csörgő, színes játék is leköti a figyelmét. Az, hogy az Adamo hinta, vagy a pihenőszék jobb-e a gyerekednek, eldönthetetlen, de tény, hogy mindkettővel elérheted a tökéletes pihenését. 

Segíts neki pihenni, döntsd el, hogy az Adamo hinta, vagy a pihenőszék tetszik neki jobban?

Partnereink