Jelenlegi hely

Mikorra várható a szülés?

Amikor új családtag érkezésére lehet számítani, akkor az első kérdés, amit megkapnak a kismamák, az általában a szülés várható időpontjára vonatkozik. Tény pedig, hogy ez tulajdonképpen egy kalkuláció, és a babák sokszor nem a kiírt napon érkeznek, hanem korábban, vagy akár hetekkel később.

Fókuszban az utolsó menstruáció

A szülés várható idejének meghatározásában az utolsó menstruáció első napja játszik szerepet. Egy átlagos 28 napos ciklus esetén ettől számítva 14 nappal történik meg a peteérés, majd egy-két napon belül a termékeny napokon a megtermékenyítés. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez az ideális eset, hiszen az életmód, a stressz, vagy ezer más tényező is hatással lehet arra, hogy hogyan alakul egy nő ciklusa. Ma már online segítséget is igénybe lehet venni ahhoz, hogy sikerüljön kiszámolni a szülés várható idejét. Kattints a terhességi kalkulátor oldalra, melyet szülész-nőgyógyász szakértő is javasol annak érdekében, ha szeretnéd megtudni, mikorra érkezik a kis pocaklakó. 

Az a bizonyos 40 hét

A terhesség ideje 40 hét, vagyis 280 nap. A szülészek betöltött hetekkel számolják a terhesség idejét. A WHO információi szerint a szülés normál esetben a 37-42 hét között történik, ha korábban érkezne a kicsi, akkor koraszülöttnek számít. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túlhordás sem jó, ekkor ugyanis a méhlepény már öregnek mondható, és nem biztos, hogy a baba megfelelő táplálását teszi lehetővé. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen a kismamák szinte hétről-hétre szeretnék tudni, hogy éppen milyen fejlettségi állapotban van a pocaklakó. E tekintetben a 6. hét mindenképpen figyelmet érdemel, hiszen ekkor a méh rohamos növekedésnek indul, és vele együtt a baba is. 

A 6 hetes magzat fejlődése

A 6 hetes magzat fejlődéséről a Nutriklub.hu cikkében olvashatsz bővebben. Az ekkor még csak 2-4 mm-es embrió számos izgalmas fejlődésen megy keresztül. A szív kezdeménye, a szívcső már kapcsolatba kerül az erekkel, és a hatodik hét végére beindul a vérkeringés. Nem csak a szív-és érrendszer kezdeménye van ekkor jelen, hanem az emésztő-és légzőrendszeré is. A végtagok kezdeményei mellett a velőcső, vagyis a gerincvelő elődje is megjelenik. Ugyan ebben az időszakban a fej még aránytalanul nagy, de a szem és a fül kezdeményei, az úgynevezett szemkehely és hallóhólyag már szintén jelen vannak, de a száj kezdeti nyílása szintén látható. 

A terhesség hatodik hetében már nyilvánvalóvá válik a kismama számára, hogy testében alapvető változások mennek végbe. Még csak émelygés és hányás sem szükségesek ahhoz, hogy több pihenést igényeljenek ekkortájt a nők. A reggeli rosszullét nem az egyetlen jelen a várandósságnak, ugyanis emésztési zavarok, fej-, derék-, és nyakfájás is társulhat hozzá. A megfelelő nőgyógyász megtalálása mellett nagyon fontos, hogy találj olyan relaxációs elfoglaltságot, ami segít csökkenteni az érzelmi és a testi stressz tüneteit. 

A szülés időpontjának ismerete nem csak nyilvánvaló okok miatt fontos, hanem a megfelelő felkészülés apropóján is. A kismamáknak sokat segíthetnek a különféle tanfolyamok, melyek felkészítik őket a vajúdás és a szülés folyamatára, de lényeges az is, hogy fejben is eldőljön, milyen erőbedobással szeretnének a megmérettetéshez és az után a következő évekhez hozzáállni. Érdemes hétről-hétre figyelemmel követni azt, hogy a kis pocaklakó milyen változásokon megy keresztül, hiszen így tisztában lehetsz azzal, mi zajlik benned és tudatosíthatod, mekkora felelősség az apró kis élet védelme. 

- Budapestimami -

Partnereink