Jelenlegi hely

Sárkányt röptetünk – Hogyan töltsünk minőségi időt a gyerekekkel?

Emlékszel a Mary Poppins c. film utolsó jelenetére? Banks Papa, az elfoglalt tisztviselő feleségével és két gyerekével sárkányt eregetnek a parkban, Mary pedig elégedetten nézi ezt, majd elrepül a nyugati széllel.

A hétköznapokon is érdemes odafigyelni a gyerekekkel töltött önfeledt, vidám percekre, nemcsak akkor, amikor megfordul a szél…

Sürgős vagy fontos?

Mi a különbség a kettő között? Sürgős dolog befizetni a csekkeket, átutalni a számlákat, bevásárolni a hétvégére, rendben tartani a háztartást, elvégezni a határidős munkákat. A fontos dolgok nem annyira látványosak, de hosszú távon ezek határozzák meg a családtagjaim életminőségét: játszani, olvasni, foglalkozni a gyerekekkel, beszélgetni, nemcsak megbeszélni, együtt elmenni közös programokra, barátokkal találkozni. Arra törekszem, hogy megéljem, ne csak túléljem a napot! Idős koromban azokat a perceket fogom sajnálni, amit nem a gyerekeimmel töltöttem. A sürgető teendőkre ugyanis nem fogok emlékezni, de amit a gyermekeimért teszek, az maradandó lesz!

Szeretetnyelve: a minőségi idő

Gary Chapman szerint a minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Amikor a szülő minőségi időt tölt gyermekével, jelenlétével ajándékozza meg. A minőségi idő a gyerekek számára azt fejezik ki, hogy egyedülállóan fontos vagy nekem és nagyon szeretlek. Nem maga a tevékenység számít, hanem a puszta együttlét, amikor odafigyelünk rá. Persze nem könnyű ezt mindig beiktatni napirendünkbe, de megfelelő szervezéssel könnyen bekerülhet a napi rutinba, sőt akár szokásunkká is válhat. Tekintsük olyan befektetésnek, ami a jövőben bőségesen megtérül a gyermekünk, sőt egész családunk életében. Minden gyermekünkre jó lenne időt szakítanunk külön is, amikor csak és kizárólag vele foglalkozunk.

Nem kell valami különleges alkalomra várnunk, hogy minőségi időt nyújtsunk gyerekünknek, bárhol és bármikor nyílik erre lehetőség.

Praktikák a minőségi idő megteremtéséhez

Végezzük együtt a házimunkát!

Az együtt végzett otthoni teendők közben jókat lehet beszélgetni, meghallgatni egymást.

 • mosogatás, törölgetés, pakolás,
 • ki-, bepakolni a mosógépből, teregetni,
 • porszívózni, rendet rakni,
 • együtt főzni, sütni,
 • lemosni az autót,
 • ruhák összehajtogatása, vasalás együtt,

Üresjáratban használjuk ki az időt!

Utazás közben az óvodába vagy iskolába, dugóban ülve, sorban állva ügyintézés közben, az orvosnál, postán, boltban várakozva is lehet játszani, beszélgetni.

Étkezzünk együtt!

Az oldott hangulatú családi vacsoráknak közösségformáló ereje van, legalább napi egy közös étkezés, amikor mindenki otthon van, biztosan megoldható. Ilyenkor mindenki elmesélheti, hogy mi történt vele aznap, mi az, ami épp foglalkoztatja.

Kapcsoljuk ki, tegyük félre a telefont!

Az egyik legnehezebb dolog, hogy egy időre félre tegyük vagy kikapcsoljuk a telefonunkat, számítógépünket, és osztatlan figyelmet szenteljünk a gyermekünknek. Amikor a gyerek mesél a napjáról, figyelmesen hallgassuk!

Legyenek közös családi élmények!

 • Szervezzünk családi programokat, közös hétvégi kiruccanást!
 • Nézzünk együtt filmeket!
 • közös játék (társav vagy kártya)
 • esti meseolvasás
 • Készítsünk papírsárkányt és egy szellős napon eresszük szélnek!

"Sárkányt röpítünk, fel míg ellát szemünk. Sárkányt röptetünk, a széllel szálljon. Fel, hol nem jártunk még, fel, hol oly kék az ég!”

Sok sikert hozzá!

Halász Kinga, Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Láthatatlan maszkjaink – 13 kedvenc idézetünk az álarcokról

Láthatatlan maszkjaink – 15 kedvenc idézetünk az álarcokról

„Az álarcok változnak, de a komédiás ugyanaz marad.” – Gondolatok a mindennapi maszkjainkról.
Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Nyegle gyerekből sportos ifjú? Beszélgetés a Z módszer oktatójával

Szülőként előbb-utóbb sokan szembesülünk gyermekeink civilizációs életből fakadó problémáival. Abban is biztosan egyetértünk, hogy mindannyian testiekben is teljes életet élő embereket szeretnénk nevelni, s ehhez bizony elengedhetetlen a test jóllétével való foglalkozás már kicsi kortól. Hogyan induljunk neki, hogyan motiválhatunk egy kisgyereket?
Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Programajánló a Magyar kultúra napjára. Mit csinálsz január 22-én?

Gondolnád, hogy 26 éve minden január 22-én megünnepeljük a Himnusz születésnapját?  A Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezve meg erre a mindnyájunknak fontos születésnapról.
Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére