Jelenlegi hely

Hogyan takarítsunk meg pénzt szülőként?

Egy gyerek eltartása egyre több felelősséggel jár, ez pedig pénzügyileg sincs másképp. Tanulmányok szerint egy gyerek felnevelése most 40%-kal többe kerül, mint 10 évvel ezelőtt. A ruhák, élelmiszerek megvásárlása és a tanulmányok finanszírozása mind a mi feladatunk, ezért a hónap végére könnyen pénz nélkül maradhatunk.

Nagyon sok esetben az a probléma, hogy a pénzmegtakarítás ilyenkor áldozatokkal jár: bizonyára nem szeretnénk lemondani a kirándulásokat vagy az egyéb közös programokat csak azért, hogy több pénzt takaríthassunk meg.

A Financer.com tanácsainak követésével elérhetjük azt, hogy a megtakarításaink mellett a legjobbat biztosítsuk a gyerekeink számára. Néha a legkisebb változtatások azok, amelyek a legtöbbet segítenek.

A következő tippek betartásával több pénzt takaríthatunk meg és rengeteg felesleges kiadást küszöbölhetünk ki.

Étkezések megtervezése

Amikor egy egész családnak főzünk, tudnunk kell, hogy legközelebb mi kerül az asztalra. Jól esik néha étteremben enni vagy gyorskaját rendelni, azonban ez sokkal több pénzbe kerül. Ha az ételt saját magunk készítjük el, akkor pénzt takaríthatunk meg, sőt, sokkal egészségesebben tudunk étkezni. 

Ha minden héten eltervezzük a jövő heti menüt, akkor ez által időt és pénzt spórolhatunk meg. 

Okos vásárlások

A bevásárlás mindig sok pénzt visz el, ezért vigyáznunk kell arra, hogy mire költjük el a fizetést. A legjobb választás az, ha az élelmiszereket egyszerre szerezzük be, ezért havonta csak 2-3-szor kell nagy bevásárlásokat tartanunk. Ezzel üzemanyagot és időt is meg fogunk takarítani.

Keressük meg az olcsó és minőségi termékeket, és olyan áruházat válasszunk, ahol kedvező árak vannak. 

Az is jó ötlet, ha a gyerekek nélkül vásárolunk. Ilyenkor jobban tudunk koncentrálni, hamarabb befejezzük a vásárlást, és kevesebb felesleges dolgot veszünk. 

Olcsóbb kiruccanások szervezése

A lakásunkhoz közel is találhatunk olyan elfoglaltságot, ami jó élmény lehet a gyerekek számára. Nem kell messzire menni a kikapcsolódáshoz és a családi program szervezéséhez. Nézzünk körül a városban és a környező településeken, ugyanis rengeteg lehetőség tárulhat elénk.

Egyhasználatú tárgyak kerülése

Az eldobható tárgyak olcsók és praktikusak, azonban hosszútávon nem éri meg őket vásárolni. Papírtörlő helyett használjunk törlőkendőt, kéztörléshez törülközőt, és máris pénzt takarítunk meg. Ha van kicsi a családban, akkor vásárolhatunk mosható pelenkát is.

Mielőtt egyhasználatú eszközöket vásárolnánk, gondolkodjunk el azon, hogy biztos megéri-e, és hogy nem tudnánk pénzügyileg egy előnyösebb megoldást találni.

Használt termékek vásárlása

Sokan rossz véleménnyel vannak a használtpiacról, azonban vannak olyan tárgyak, amelyeket érdemesebb használtan megvásárolni. Ezek általában azok a termékek, amelyeket használtan is hasonló minőséget nyújtanak.

Könyveket például sokkal érdemesebb használtan vásárolni, főleg, hogy a két ár között óriási különbség van. A játékok, valamint a hamar kinövendő ruhák szintén ide tartoznak. 

A gyerekeknek azért érdemes használt tárgyakat vásárolni, mert gyakran változik az ízlésük, a játékokat pedig hamar megunják.   

Otthoni szórakozás

A gyerekek vágynak a figyelemre, és a közös időtöltést is nagyon szeretik. Ezt viszont nem csak a moziban vagy a vidámparkban kaphatják meg: otthon is rengeteg programot lehet szervezni. A társasjáték vagy filmnézés ugyanolyan jó móka lehet, és szinte semmibe nem kerül.

Ha mindenképpen ki kell menni, akkor látogassuk meg a környékbeli parkokat, ahol a gyerekek együtt játszhatnak és egymással barátkozhatnak. 

Energiatakarékosság

Az energiakarékosság fontos akkor, ha pénzt akarunk spórolni. Mivel a gyerekek által több energiát használ a család, minél hamarabb tanítsuk meg nekik az energiatakarékos életmódot.

Ha a víz nem folyik hiába, a villany pedig csak szükség esetén van felkapcsolva, máris energiatakarékosabbak vagyunk, mint az átlag. 

Az energiatakarékosság a gyerekek számára is szokássá fog válni, ezért jobb őket minél hamarabb erre szoktatni. 

Összefoglaló 

A megtakarítás nem mindig jár áldozatokkal. Csak egy alapvető kreativitás kell ahhoz, hogy havonta akár tízezreket spóroljunk meg. Próbáljunk mindig alternatív, olcsóbb megoldásokat találni, főleg akkor, ha a hónap végére sokszor pénz nélkül maradunk.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére