Jelenlegi hely

Szülő leszek: 8 hasznos tipp, ami segíti a felkészülést a szülőségre

A várandósságot egyre több nő tudatosan próbálja megélni. Figyel nem csupán a testében, de a lelkében végbe menő változásokra, tudatosan és egészségesen táplálkozik, előre olvas gyereknevelési kérdésekben, stb. Mindez nagyon hasznos, sokat segít, hogy zökkenőmentesebben és boldogabban menjen végbe az első, sokszor embert próbáló időszak.

Az alábbiakban 8 hasznos tippet adok, melyek segíthetik a lelki felkészülést, a szülővé válást Neked és párodnak is!

  1. Nézzetek pároddal közösen családi fotókat! Meséljetek egymásnak szüleitekről, nagyszüleitekről. Ezek kapcsán előkerülnek a főbb nevelési elvek, illetve a családban jellemző szokások. Jó, ha ezt időben összehangoljátok!
  2. Minden hónapban beszélgessetek pároddal kicsit arról, milyen volt ez a hónap a várandósság szempontjából! Miben volt új, milyen érzések vannak bennetek?
  3. Ha van olyan gyereknevelési könyv, újság, amit fontosnak tartasz, azt olvasd el, a lényeget jelöld ki, és add oda párodnak, vagy meséld el neki röviden! Ne feledd, hogy őt más dolgok foglalkoztatják, a családfenntartói szerep kialakításán fáradozik. Jó, ha röviden, a lényeget kiemelve találkozik az őt érintő kérdésekkel!
  4. Gondold át, mit tudsz a saját születésedről! Beszélgess anyukáddal, nagymamáddal, hogy hogyan szültek a nők a családban. Gondold át, Te mit szeretnél, hogyan szeretnél szülni!

 

  1. Gondold át, hogyan szeretnél szülni, mitől félsz, mik a vágyaid, mit vársz a párodtól, stb. Beszéljétek át ezeket közösen is! Jó, ha tisztában vagytok azzal, mitől fél a másik, mi nyugtatná meg.
  2. Beszélgessetek az apás szülés lehetőségéről! Sok apa szívesen bemegy a szülésre, míg másoknak ez sok félelmet okozhat. Nem vagyunk egyformák! Nem jó, ha rákényszeríted a párod, hogy bent legyen, ha ő erre nem képes. De az se jó, ha egyedül érzed magad a szülőszobán. Ebben az esetben találd ki, kit szeretnél magad mellé támogatásnak!
  3. Beszélgessetek arról, mi fog változni az életetekben a baba megérkezése után! Vajon ugyanúgy látjátok? Mire számítotok? Mitől féltek, vagy épp min nem akartok változtatni? Ki lesz a segítségetek, és mit vártok tőle?
  4. Gondoljátok át, mi az álláspontotok a távolabbi rokonokkal kapcsolatban, pl. nagyszülők szerepe, keresztszülők, stb. Kitől mit vártok, hogyan szeretnétek a kapcsolattartást, mi fontos Nektek – a gyerek szempontjából is –  abból a kapcsolatból?

Mindezek a közös „gyakorlatok” segíthetnek Nektek, hogy átgondoltabban, jó érzésekkel érkezzetek meg a szülőségbe.

A várandósság nem csupán biológiai szempontból jelentős, de pszichológiailag is nagy változás a nő életében. Hatására átértékelődik a leendő szülő integritása és belső világának összetétele, mely hatást gyakorol a pszichológiai működésmódra, többek között megnövekszik a mágikus gondolkodás és primitív fantáziák szerepe. Erről ITT olvashatsz többet.

Döbör Ágota pszichológus, családterapeuta, kapcsolatanalitikus - Budapestimami

Fotó: Pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Távoli világok meghódítói – Makettépítő pályázat

Pályázat típusa: makettépítő pályázatBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Tégy jót, varázsolj mosolyt! - országos kreatív pályázat gyerekeknek

Pályázat típusa: kreatív pályázatBeküldési határidő: 2022. április 29.Korcsoport: óvodás, általános iskolás, középiskolás

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére