Jelenlegi hely

Szoptatásért Magyar Egyesület

Székhely: 2013 Pomáz, Németh László u. 19.
E-mail: Általános: szme@szoptatasert.hu
Oktatással kapcsolatos: oktatas@szoptatasert.hu
Titkári, tagsági: titkar@szoptatasert.hu
Telefon: Általános ügyekben: (30) 202-0870
Titkár, tagsági ügyek, kiadvány megrendelés: (20) 455-4745
Oktatással kapcsolatos kérdések, megrendelések: (20) 455-2313
Web: http://www.szoptatasert.hu

Egyesületünk

Egyesületünk közel húsz éves múltra tekinthet vissza a szoptatás támogatásában, az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő, tájékoztató, oktató munkában. A szoptatás támogatása elismerten a legköltséghatékonyabb primer prevenciós tevékenységek egyike. Fő célunk, hogy elősegítsük a csecsemők hat hónapos korig tartó kizárólagos és igény szerinti szoptatását, mint a legegészségesebb csecsemőtáplálási módot és a szoptatás folytatását hozzátáplálás mellett, legalább két éves korig vagy azon túl, ameddig a kisgyermek és az anya igényli. Tagjaink orvosok, védőnők, laktációs szaktanácsadók, pszichológusok, szoptatást segítő csoportok vezetői és tagjai és számos érdeklődő, aki egyetért céljainkkal és aktívan támogatni kívánja munkánkat. A feladatokat az egyesület tagjai és vezetősége nagyrészt önkéntes munkában végzik.

Tevékenységünk fő területei

1. Közvetlen tanácsadás - telefonon, személyesen és online - várandósok és szoptató nők számára.
2. Információs anyagok (tájékoztató füzetek, videó kazetta) készítése és eljuttatása a családokhoz.
Terveink között szerepel óvodások, általános iskolások, gimnazisták számára ismeretterjesztő mesekönyv, játékszer, információs kiadvány készítése, valamint beszélgetések szervezése ebben a témakörben. A későbbi      szoptatási hajlandóságot és sikert ugyanis alapvetően befolyásolhatják az előzetes információk és attitűdök.
3. Ismeretterjesztő programok szervezése várandósok, szoptató anyák, családok számára, illetve aktív részvétel a mások által szervezett hasonló programokban.
4. Az elmúlt években több sikeres tanfolyamot és továbbképzést szerveztünk főként egészségügyi dolgozók és érdeklődő édesanyák számára. 7, 20 és 40 órás tanfolyamunk évek óta akkreditált, pontszerző továbbképzés  védőnők, csecsemősnővérek, szülésznők számára.
2010-ben a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben elindítottuk a maga nemében egyedülálló Laktációs Szaktanácsadó Vizsgára Felkészítő Szakirányú Továbbképzési Szakot.
Tervezzük egy házi gyermekorvosok számára szervezett egynapos továbbképzési program akkreditáltatását is. Célunk, hogy a szoptatás támogatásának gyakorlati ismeretei mellett a nemzetközi kutatási eredményeket és az ezek alapján kidolgozott szakmai standardokat is ismertté és elismertté tegyük.
5. Honlapjainkon keresztül (www.szoptatasert.hu; www.szoptatasportal.hu; www.ibclc.hu; http://biblio.szoptatasert.hu) naprakész információkkal látjuk el a szülőket és a szakembereket egyaránt.
6. Levelezőlistákat üzemeltetünk olyan szakemberek számára, akik szoptató édesanyákkal foglalkoznak. Ezeken a fórumokon lehetőségük van arra, hogy kapcsolatot tartsanak és konzultáljanak egymással, valamint, hogy értesüljenek a szakmát érintő legfrissebb tudományos hírekről és eseményekről.
7. Egyesületünk tagjai közül többen is aktív részt vállalnak a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság munkájában. A Bizottsággal szoros együttműködésben bababarát kórház munkacsoportunk a WHO-UNICEF Bababarát Kórház Kezdeményezésének segítésével foglalkozik. E munkacsoport célja a cím megszerzésének elősegítése tanfolyamok, vagyis a szakdolgozók oktatása révén. Képzett felmérőbiztosaink kérésre meglátogatják a címre pályázó szülészetet, segítenek a hiányosságok felmérésében és a szükséges változtatások kivitelezésében.
8. Korábban egyesületünk kezdeményezése volt, de ma már a SZTNB programjai közé tartozik a Bababarát Terület mozgalom, amelyben tagjaink szintén tevékenyen részt vesznek. A Bababarát terület munkacsoport célja, hogy minél több intézmény lehetővé tegye a csecsemők szoptatását a maga területén, és biztosítsa ehhez a szükséges feltételeket. (Dohányfüstmentes, csendes helyiség pelenkázóval, székkel, kézmosási lehetőséggel, segítőkész dolgozók illetve személyzet, aki nyitottak a kisgyermekes családok fogadására és speciális igényeik kielégítésére.)
9. Az egyesületünk keretein belül működő IBCLC Laktációs Szaktanácsadók Magyarországi Csoportja a nemzetközi vizsgával rendelkező hazai laktációs szaktanácsadók szakmai és érdekvédelmi szervezete. Tagjai számára rendszeres továbbképzéseket szervezünk, amelyek célja, hogy a tanácsadók tudása naprakész legyen a szakterületükön. Ugyanebből a célból támogatjuk tagjaink hazai és külföldi konferenciákon való részvételét is.
A csoport kezeli az egyesület könyvtárát, szakirodalmi információs központot tart fenn, konzultációs lehetőséget biztosít egészségügyi dolgozók és édesanyák számára, valamint részt vesz az egyesület által szervezett tanfolyamok lebonyolításában és az oktatásban.
10. Mivel egyesületünk tagja a World Alliance for Breastfeeding Action-nek és az IBFAN-nak (International Babyfood Action Network), IBFAN munkacsoportunk a WHO tápszerkódexének hazai monitorizálásával, a tápszermarketing figyelemmel kísérésével, és a kódex elleni vétségek megállapításával is foglalkozik. Célunk a Kódex hazai törvénybe iktatása, és a fogyasztóvédelem hatékony megszervezése ezen a területen. A tápszermarketing számos etikátlan lépése súlyosan veszélyezteti ugyanis, hogy a csecsemők és kisgyermekek addig élvezhessék a szoptatás nyújtotta testi-lelki előnyöket, ameddig erre szükségük van.

A felsorolt területek mindegyikén szép eredményeket értünk már el, bár a célok természetéből fakadóan nem beszélhetünk lezárt programokról. Terveink szerint a jövőben is ezeken a területeken fog egyesületünk tevékenykedni.

Laktációs Szaktanácsadók Magyarországi Csoportja

2004-ben megalakult az Egyesület szoptatási szaktanácsadók érdekvédelmi szerveként működő csoportja.
Neve: Laktációs Szaktanácsadók Magyarországi Csoportja, amely nemzetközi fórumokon angol elnevezéssel, Group Of Hungary's Lactation Consultants (HAB-GHLC) néven szerepel. Vezetője: Rózsa Ibolya IBCLC.

A csoport tagjainak névsora itt olvasható.

További hasznos információk (pl.: szoptatós füzetek, letölthető írások, könyvajánló, videók, linkajánló, stb.) az Egyesület honlapján találhatók: http://www.szoptatasert.hu

Forrás: http://www.szoptatasert.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére