Jelenlegi hely

Június 10-én különleges égi jelenségnek, gyűrűs napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás szemtanúi lehetünk mi magyarok is. Először is napfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Nap és a Föld közé bekerül a Hold, és így az árnyékot vet a föld egy részére.

Napfogyatkozásból többféle létezik. Van teljes napfogyatkozás, amikor a Hold teljes egészében eltakarja a napkorongot. Gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold látszólagos átmérője kisebb, mint a Nap látszólagos átmérője, és hibrid napfogyatkozás, ami viszonylag ritka, ez egy átmenetet jelöl a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás között.


Forrás: www.petrhoralek.com

A mostani napfogyatkozás egy gyűrűs napfogyatkozás lesz, melyet teljes pompájában Kanadából, Grönlandról és Szibériából lehet majd megfigyelni. Nekünk nem ez lesz a leglátványosabb napfogyatkozásunk, de mindenképp egy különleges jelenség lesz. Magyarországon a Napot 9 százalékban fogja lefedni a Hold. Magyar idő szerint Budapesten 12:04-kor kezdődik és 13:27-kor lesz vége. A legnagyobb kitakarást 12:45-kor fogja elérni.

Csak biztonságosan!

Fontos hangsúlyozni, hogy szabad szemmel sohasem szabad napfogyatkozást nézni. Ha szabadszemmel néznénk, akkor erre kapható speciális napfogyatkozás-néző szemüveg, vagy heggesztőszemüveg (12-13-as fokozattól). Természetesen a nagyobb városok csillagvizsgálói mind szeretettel várják a látogatókat ezen a napon is, de otthoni távcsővel semmiképp nem szabad a jelenséget követni, hiszen komoly szemsérüléseket szenvedhetünk tőle. A gyerekekre is fokozottan figyeljetek!

Miért ilyen különleges?

A napfogyatkozás mindig egy különleges esemény az emberi életben, hiszen nincs még egy olyan csillagászati jelenség, amely akkora lélektani hatást gyakorolna az emberekre, mint a teljes vagy csaknem teljes napfogyatkozás. Amikor még az emberi agy fel sem tudta fogni miért lehet ez a jelenség, hatalmas hiedelmet okozott a földön, pl. a Távol-Kelet egykori lakói óriási sárkányt képzeltek az égre, amely felfalja a Napot, vagy az Újvilág indiánjai úgy vélték, egerek rágják a fogyatkozó égitesteket. Így ne is csodálkozzunk azon, hogy akkoriban a napfogyatkozás idején óriási lármát csaptak az emberek, hogy elűzzék a napot takaró ártó szellemeket, sárkányokat, óriásokat vagy akár az egereket.

Ha a napfogyatkozást a világ összességében nézzük, akkor azt is mondhatnám nem túl ritka esemény, de ha Magyarországról szeretnénk vizsgálni, akkor mégis bizony ritka és különleges programnak ígérkezik. Gyűrűs napfogyatkozás egy ember életében többször is előfordulhat, de teljes napfogyatkozás utoljára nálunk 1999. augusztus 11-én volt, amikor Magyarország egy „sávja” dél körül sötétbe borult. A következőhöz már körülbelül 21.900-at kell aludni, azaz 2081. szeptember 3-án lehet majd hasonló teljes napfogyatkozást megfigyelni. A teljes napfogyatkozás olyannyira ritka, hogy nálunk 1999 előtt utoljára 1842-ben volt hasonló. Egyébként érdekesség, hogy a napfogyatkozások dátumát, körülbelül tízezer évre előre ki lehet számolni, mert a bolygók és csillagok nagyon pontosan mozognak a világegyetemben.

Makai Marianna - Kecskemetimami 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

46 kütyümentes elfoglaltság nyárra

Mivel kössük le a gyerekeket a hosszú nyári napokon? Tablet, telefon és TV helyett próbáljatok ki valamit a listáról!
Relax

Miben rejlik a természet vonzereje? Újabb vitalitástipp a lendületes nyárkezdéshez

Mindannyian szeretünk a természetben kikapcsolódni. Valaki a sport kedvéért, gyorsan átsuhanva a vidéken, akár extrém élményekre is vadászhat. Mások csapatban a közösségélményért kirándulnak.
3 laktató leves akár 30 perc alatt?

3 laktató leves akár 30 perc alatt?

Több kardinális problémával szembesülhet napi szinten egy anyuka, ha a "mit együnk ma?" téma kerül szóba. Az első a „gyorsan valami meleget, laktatót” kérdése. A másik inkább a tálaláskor merül fel: a „már megint ez van? Tegnap is ezt ettük!” – felháborodott gyermekhangon szinkronizálva. Erre a két kérdéskörre alakult ki nálunk ez a „3az1ben” megoldás.
A legrövidebb éjszaka - Szent Iván-éj

A legrövidebb éjszaka – Szent Iván-éj

Idén június 21-én lesz az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány szerint Szent Iván-éjnek neveznek. A nyári napforduló ünnepe a kereszténységet megelőző korokból ered. A világ minden táján örömtüzeket gyújtanak, ami mutatja a fény és a világosság győzelmét a sötétség és a halál felett, ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. A szerelem, szenvedély, a termékenység, örök megújulás és a megtisztulás varázslatos éjszakája is ez.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére