Jelenlegi hely

8+1 "Nagyi vigyázó" tipp, hogy biztonságban legyenek idős szeretteink, ismerőseink

Az Imami lassan 11 éve igyekszik segíteni a gyermekes családokat, a Pécsi Karanténjárat működtetőjeként viszont sok idős egyedül élővel kerültünk kapcsolatba.

Az ő segítésük eleinte csak az élelmiszerek, gyógyszerek beszerzésével indult, de megtapasztaltuk, hogy ez sokszor nem elég...

Egyre több olyan problémával találkoztunk, amire talán nem voltunk felkészülve és ami egy kis odafigyeléssel sokkal könnyebben orvosolható lett volna.

A gyógyszerkiváltáson túl apránként kvázi családtagként már a kórházi csomag összekészítése, orvosokkal való konzultáció, banki ügyek intézése, kórházba szállítás is a napi rutin része lett... de amire a legnagyobb szükség volt sok esetben az a beszélgetés, odafigyelés...

E számunkra új, szívesen végzett, de nehéz küldetés során olyan tapasztalatokat szereztünk, amit szeretnénk veletek megosztani.

Talán nektek is vannak olyan idős szüleitek, rokonaitok, ismerőseitek, akik nem a közeletekben, hanem tőletek nagyon távol, egyedül élve töltik a napjaikat.

Ha segítségre szorulnak, egy hozzánk hasonló „idegen” ember próbál majd megoldást találni a problémájukra, amit néhány egyszerű javaslat megfogadásával sokkal könnyebbé lehet tenni.

Jó egészségnek örvendő, közelünkben élő szüleink állapotában is bármikor bekövetkezhet változás, ilyenkor természetes, hogy mindent igyekszünk megtenni... de talán nem is gondolnánk, hogy milyen akadályokba ütközhetünk.

Van kulcs elérhető helyen a lakásához?

Nem veszi fel a telefont, pedig egész délelőtt hívtam...

Ilyenkor természetes, hogy nagyon aggódunk és mielőbb meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy jól van. Lehet, hogy csak lenémította véletlenül a telefonját, de mi van, ha elesett és nem tud felkelni?

Legyen szó idős szüleinkről, vagy akár egy kedves, egyedül élő szomszédról: érdemes gondoskodni arról, hogy ilyen esetben be lehessen jutni a lakásba.

Friss élmény, hogy a mentősöknek be kellett egy ajtót törni a mentéshez, mely borsos javítási számlát hagyott maga után.

Van mobilja?

Sok idős nem szívesen használ mobilt, inkább  vonalas telefonon kommunikál.

Kórházba kerülés esetén viszont a mobil telefon az egyetlen lehetőség, hogy közvetlenül lehessen vele beszélni, annak hiányában marad az ünetetek továbbítása a nővéreken keresztül...

Így ha nem is használja nap mint nap, érdemes készenlétben tartani egy használható, feltöltött mobiltelefont.

Kórházi csomag?

Inkább legyen összekészítve, és ne legyen rá szükség... de sajnos előfordult, hogy egy SOS kórházba szállított néninek idegenként nekünk kellett összeszedni hálóinget, alsóneműt,  tisztálkodó szereket, miegyebet...

Nem mindent találtunk meg, és mivel nem volt mobilja sem, amin elmondhatta volna, hogy mit hol találunk, van, amit újra meg kellett vásárolni.

Elérhetőségek, adatok, zárójelentések, számlák...

Érdemes jól látható helyre, akár a bejárati ajtó belsejére kiragasztani annak az elérhetőségét, aki hívható, ha bármi gond van.

Megeshet, hogy az idős olyan állapotba kerül, hogy nem tud az őt megmentőkkel kommunikálni, így a legutóbbi zárójelentések, orvosi papírok is jó, ha elérhető helyen vannak.

Ha hosszabb időre kerül kórházba valaki, akkor a számlák befizetéséről is gondoskodni kell: ezek is jó, ha szépen, rendezetten, fix helyen megtalálhatók.

Ügyintézés

Érdemes készíteni egy letanúzott meghatalmazást, mellyel akár postai, egészségügyi, gyógyszertári ügyek baj esetén intézhetők.

Pénzügyek...

Megtörtént eset, hogy az idős, otthonát elhagyni nem tudó bácsi bankkártyája lejárt, az újat nem találta, a készpénze pedig elfogyott otthon, így nem tudta kifizetni a vásárlása összegét és gyakorlatilag nem tudott hozzájutni a nyugdíjához.

Létezik egy meghatalmazás, amivel van lehetőség más helyett készpénzt felvenni, ehhez viszont minden adat, és annak a számlának a számlaszáma is szükséges, amiről a pénzt felvenné a meghatalmazott.

A bácsi nem tudta a számlaszámát sem, így több mint 3 órás ügyintézésre és a bank jóindulatára volt szükséges ahhoz, hogy az őt megillető nyugdíjához hozzájusson és élelmiszert tudjunk neki vásárolni.

Azt azonban megtudtuk, hogy ha "valahogy" oda tudjuk vinni az idős mozgáskorlátozottat a bank épületéhez és előre jelezzük a kérést, akkor nem kell bemennie a bankfiókba, hanem két ügyintéző kimegy hozzá és segítenek elintézni az ügyét.

Szomszédok?

Ha jó a viszony a szomszédokkal, érdemes megkérni őket, hogy figyeljenek idős szerettünkre és szomszédként érdemes ezt nekünk is megtenni a közelünkben élő idősekkel. Ez életmentő lehet...

És talán a legfontosabb:

beszélgessünk velük!

Saját szüleink esetében ez talán természetes, de idős szomszédaink, ismerőseink számára is megfizethetetlen a néhány perces odafigyelés.

Tiszteletben tartják, hogy saját életetünk, sok munkánk van, de nagyon-nagyon jól esik nekik az a pár perces, akár mindig ugyanabban a mederben folyó eszmecsere, amit rájuk szánunk, vagy akár egy-egy apró segítség.

Lehet, hogy a mi naptárunk milliónyi tennivalóval, megbeszélésekkel és határidőkkel van tele, de egy idős számára talán a nap legfontosabb eseménye a pár perces látogatásunk, vagy telefonhívásunk.

Amit nagy betűkkel jegyez fel a naptárába... mert igen, erre is láttunk példát!

Szép körforgás ez... anno ők gondoskodtak rólunk, most pedig mi tesszük ezt velük, szeretettel, a legjobb tudásunk szerint.

De van, hogy ez nem elég...

+1 TIPP: házi segítségnyújtás

Van, amikor a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudunk eleget tenni az időseinkért, hiszen ha állapotuk leromlik, akkor a munkánk, gyermekeink ellátása mellett más megoldást is keresnünk kell, hogy a

saját otthonukban, mégis maximális biztonságban tudhassuk őket.

A házi segítségnyújtást, mint szolgáltatást is az utóbbi hónapokban ismertük meg, és csak felsőfokon tudunk beszélni azokról az elhivatott szociális gondozókról, akik akár minden nap látogatást tesznek az arra rászoruló időseknél.

Segítenek a tisztálkodásban, a gyógyszerek kiadagolásában, vérnyomást mérnek,  ha szükséges, akkor a bevásárolnak és kiváltják a gyógyszereket... és meghallgatják őket, beszélgetnek velük.

Ez a házi segítségnyújtás, ami mellett kérhető étkeztetés és úgynevezett jelzőrendszeres házi segítségnyújtás is, utóbbi esetben a csuklón, vagy nyakon viselt vészjelző gomb megnyomása után azonnal érkezik a segítség.

 

- Pécsimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére