Jelenlegi hely

Tarts #WhiteMonday-t a konzumünnepek ellen

Pazarló társadalmunk egyre habzsolóbb szokásai, konzumünnepei mint a Black Friday, Cyber Monday vagy a Singles Day mentális ellenpontjaként jött létre a White Monday gondolata. 

A White Monday-ról már évekkel ezelőtt már olvashattatok nálunk. A felesleges vásárlást ellenző gondolat egyre több helyen és erősebben terjed, a Föld ökológiai krízisének kellős közepén folyamatos alternatíva keresésben vagyunk.

2022-ben a Black Friday és Cyber Monday alkalmával az amerikaiak 87 billió dollárt költöttek el; a kínaiak még ennél is többet a tőlük eredő Singles Day-en. Ez utóbbi a szinglik vásárlási napja hagyományosan november 11-én. Négy egyedülálló egyetemista fiú ötlete, a négy darab egyes szám 11.11 erőteljes szimbólumaként. Így nem is csodálkozunk, hogy az alibaba.com kínai webáruház ilyenkor bonyolítja le évente a legnagyobb forgalmát.

Az Instagram erejének köszönhetően a #WhiteMonday mozgalom új üzenete egyre gyorsabban jut el a tömegekhez: válassz újrafelhasználható, megjavított vagy újrahasznosítható tárgyakat. A gazdasági körforgás elméletét a svéd Henning Gillberg formálta mozgalommá White Monday néven hazájában.

A White Monday mozgalommal egyetértőket arra bátorítják, hogy mindezt a közösségi platformokon is jelenítsék meg:

  1. a képek mellett használd a #WhiteMonday-t
  2. ne vegyél részt a Black Fridayban azaz ne vásárolj semmit
  3. próbáld meg a felmerülő igényeid használt, megjavított vagy bérelt eszközökkel megoldani.

Mindezekkel csökkentheted saját környezeti lábnyomod és a Föld terhelését. Ha nem veszed meg, ezzel is jelezed a gyártóknak, hogy feleslegesnek találod a Föld bolygót elárasztó árudömpinget.

Több mint 200 szervezet, influencer és vállalat szerte a világon vesz részt az idén november 25-ére eső #WhiteMonday eseményen.

Egyéni fogyasztóként is megvan az erőnk ahhoz, hogy bojkottáljuk a shopping napokat a közösségi marketingen keresztül és egyre ismertebbé váljon a körforgásos gazdasági modell.

Miért nem lehet azt a mosógépet hosszabb időre tervezni?

Méltatlankodunk, hiszen egy vagyonba került, és nem akarnánk lecserélni, az új modell, a szállítás és futárvárás tennivalóival bajlódni. Az újonnan keletkezett elektronikai szemét elhelyezéséről nem is beszélve. És mennyi ilyen hétköznapinak mondható helyzetbe kerülünk az elektronikai termékek mellett a ruhákkal, otthonunk és munkahelyünk tárgyaival!

Pedig meg lehetne hosszabbítani az élettartamát, jobb minőségű anyagokból gyártani és két évvel később is találni hozzá alkatrészt.

Körforgás és gazdaság?

A fogalom nem insta termék, és nem is a közgáz tantárgy egyik vizsgatétele.

A körforgásos gazdaság mindennapjainak része, elegendő csak arra gondolni, hogy mikroszinten mi is továbbadjuk a használt gyerekruhákat a rokonságnak vagy elmegyünk börzézni.

A körforgásos gazdaság fogalma rendkívüli gyorsasággal robbant be a köztudatba, 2015-ben még csak egy-egy tanulmányok jelentek meg róla.

Az olyan fogyasztási cikkek gyártásakor, mint például a mobil telefon, a hosszabb élettartam, a könnyebb javíthatóság és az újrahasznosíthatóság alapvetően fontos az erőforrás-hatékony körforgásos gazdaság eléréséhez. De a körforgásos üzleti modell nem bízhat egyedül a jobb terméktervezésben; szükséges az érintett szolgáltatások és infrastruktúrák fejlesztése is.

Bő öt éve, a 2017-ben Helsinkiben megtartott Körforgásos Gazdasági Világfórumon (World Circular Economy Forum) olyan jelentések láttak világot (Circular by design — products in the circular economy), melyek fontosnak tartották a termék kinézete mellett a hosszabb élettartamot, az újrajavíthatóságot és a hatékonyabb anyaghasználatot.

A jelenlegi lineáris modell: gyártunk – használunk – eldobunk erősen függ a viszonylag olcsó és bőségesen rendelkezésre álló alapanyagoktól és energia készletektől. Az alapanyagok mennyisége már korántsem olyan bőséges. Ez a máról holnapra élés egyre súlyosbodó környezeti gondokhoz vezetett, mint a növekvő hulladékmennyiség, a széndioxid kibocsátás és a fajgazdagság elvesztése.

Az újrahasználat, a termékek javítása és rendbehozása jelentős környezeti és gazdasági eredményt hozhat, például a kevésbé környezetterhelő termékek tervezésének ösztönzésével és a szolgáltatások átalakulásával.

ADL - Debrecenimami

Forrás; Forrás, képek: Pexels.com; listakép

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hátizsák

Hátizsák

„Június volt s ujjongtunk, nincs tovább…” Hosszú évekig június közepe táján Dávid is átérezte az Ady-vers üzenetét, várva a „szabad mellű” örömöket ígérő vakációt. A gimnázium hat évének legutolsó tanítási napján viszont nem volt ujjongás. Valami véget ért. Eljött a búcsúzás ideje.
Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére