Jelenlegi hely

Légy ételmentő! Receptverseny iskolásoknak, családoknak

A Hajdú-Bihar megyei Élelmiszermentők idén is ételmentő receptversennyel kezdik a karácsonyt! A jóléti társadalmak egyik legnagyobb problémájára, az élelmiszerpazarlásra szeretnék felhívni a figyelmet.

Élelmiszerpazarlás - a jóléti társadalmak gondja

A jóléti társadalmak egyik legnagyobb problémája és velejárója az élelmiszerpazarlás. A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület élja az elkerülhető élelmiszerhulladék minimalizálása, ezzel csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

A pazarlás pénzben is kifejezhető, a felelőtlen élelmiszer-felhasználásból eredő közvetlen anyagi veszteség évi 750 milliárd dollárra (168 billió forintra) tehető globális szinten.

A közhasznú civil összefogás 2018-ban alakult meg. Az elmúlt 5 évben több mint 1.200 tonna élelmiszert juttatott el 30-nál is több karitatív partnerszervezete segítségével, 18.000 rászorulóhoz.  

Olyan problémával állunk szemben, amelynek megoldásához kivételesen nem több pénzre, hanem mindössze több figyelemre lenne szükség.

Az Egyesület hidat képez a környezettudatos és szociálisan érzékeny élelmiszeripari termelők, kereskedők és a hátrányos helyzetű embereket segítő karitatív szervezetek között. Az Élelmiszermentő Egyesület sokkal hatékonyabban képes összehangolni az igényeket, és a felajánlásokat, hatékonyabbá tenni az elosztást, és tehermentesíteni mind az adományozót, mind a karitatív szervezeteket, hogy mindenki a fő tevékenységére tudjon koncentrálni. Rendelkezik a feladat elvégzéséhez szükséges infrastruktúrával, szakmai kompetenciával és humán erőforrással.

Tevékenységüket Facebook oldalukon is követheted ITT.

Érdekes tények az élelmiszerpazarlásról

 • Az összes termelt hulladék majdnem 21%-át élelmiszerhulladék teszi ki.
 • Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik
 • Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet becslései szerint az élelmiszerveszteség és -kidobás a kibocsátott üvegházhatások mintegy 8 %-ért felel a világon.
 • Ha az évente világszerte előállított élelmiszer egy ország lenne, akkor a harmadik helyet foglalná el a világon üvegházhatású gázok kibocsátásában, az Amerikai Egyesült Államok és Kína mögött.
 • A lebomló étel a metánkibocsátás közel 25 %-ért felel, ami mintegy 86-szor károsabb a környezetre nézve, mint a szén-dioxid.
 • Világszerte a termőföldek 28 százalékát használják olyan táplálék termesztésére, amelyek végül sohasem jutnak el a fogyasztókhoz.
 • Évente mintegy 250 köbkilométer víz használódik el az élelmiszer-termelésre, ami a Boden-tóban lévő víz ötszörösének felel meg
 • Az élelmiszerpazarlás globális ún. kékvíz (felszíni és felszín alatti friss víz) lábnyoma a Volga folyón évente lefolyó vízmennyiséggel egyenértékű.

Minden élelmiszer-vásárlásra szánt 100 Ft-ból 10-11 Ft a szemétben végzi.

Egyik - tavaly már nag sikert aratott kezdeményezésük - az élelmiszer mentésre irányuló receptverseny. A tavalyi győztesek és a receptek között itt tudsz nézelődni.

Élelmiszermentő receptverseny

Szakmai zsűri tagjai értékelik a beküldött recepteket, a nyertes ételötletek weboldalukon megtekinthetőek. Nen kell ahhoz főállású szakácsnak lennie senkinek, hogy nyerjen. Épp elég, ha van egy finom ötleted!

Nevezni 4 kategóriában lehet:

 • Alsós
 • Felsős
 • Középiskolás
 • Családi nevezés

A közönség is szavazhat majd a weboldalra felkerült receptek közül.

Nyeremények

A legötletesebb receptek alkotóit értékes nyereményekkel jutalmazzák: élményfőzés, családi ebéd, pizzautalvány. Az első 50 pályázó garantált ajándékot kap!

A nevezés határideje: 2023. január. 8., vasárnap. 

A receptek beküldése

Nevezni legalább 3 fázisfotóval a www.elelmiszermentes/receptpalyazat oldalon lehet. A részleteket is itt találod. 

ADL - Debrecenimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére