Jelenlegi hely

Így cselezzük ki az egyetemi jelentkezési határidőt

Már csak pár hét van hátra a bűvös, híres – hírhedt február 15-éig, ameddig minden 12. osztályos diáknak el kell döntenie, hogy szeretne-e továbbtanulni valamelyik egyetem ősszel induló képzésén.

Akik már biztosan tudják, hogy hová adják be a jelentkezésüket, ők hátradőlhetnek, de sok ezer diáknak és szülőnek meglehetősen stresszesek még ezek a napok, mert csak nagyon homályos elképzeléseik vannak arról, hogy milyen szakot kéne választani.

Őket szeretném most elsősorban megnyugtatni ebben a cikkben, ugyanis tényleg vészesen közeleg a jelentkezési határidő, de néhány fontos szempont átgondolásával elég sok időt lehet még nyerni a végső döntéshez. - Tóth Ákos Károly pályaorientációs és életpálya-építési szakember írása!

Sajnos senkinek sincs időnyerője, mint Hermionénak a Harry Potterben, de ha van már arról némi (ha nem is feltétlen minden elemében kiforrott) elképzelése a diáknak, hogy milyen szakokon lenne érdemes folytatnia a tanulást, akkor máris nyert öt hónapot.

Ugyan valóban február 15. a jelentkezési határidő, eddig lehet megjelölni maximum hat jelentkezési helyet (ha egy adott szaknál valaki az államilag finanszírozott és az önköltséges képzést is megjelöli, az egy helynek számít), és ezután már nem lehet új szakra jelentkezni, viszont július 12-éig a jelentkezési helyek sorrendjén egy alkalommal lehet módosítani és helyeket is vissza lehet vonni.

Mit is jelent akkor ez valójában?

Azt, hogy sokkal, de sokkal könnyebb feladat és kevesebb stresszt jelent hat szimpatikus szakra bővíteni (vagy esetleg szűkíteni) az elképzeléseket, mint úgy érezni, hogy már csak pár hét van meghozni a tökéletes, az egész életet meghatározó döntést.

Nézzük meg két valós eseten keresztül, melyekkel az elmúlt hetekben találkoztam, hogy mit is tehetnek az olyan diákok, akiknek több időre van szükségük a pályaválasztási döntéshez (a kliensek nevét természetesen megváltoztattam).

Virág idén fog érettségizni. Előzetesen csak annyit tudott biztosan, hogy gyerekekkel szeretne foglalkozni, illetve nagyon jó az angolja, amit akár a munkájában is kamatoztatna, esetleg külföldön is tanulna. Arról viszont fogalma sem volt, hogy milyen szakokra lenne érdemes jelentkeznie (a pedagógiai szakmákat sem zárja ki, sőt. Viszont a pedagógusok jelenlegi alacsony megbecsültsége erősen elbizonytalanítja).

Egy rövid tanácsadási folyamat során egyértelművé vált számára, hogy különböző segítő szakmák képzései közt érdemes tovább keresgélnie. Ez lehet akár pszichológia vagy szociálpedagógia, de nem veti el azért az óvodapedagógia szakot és azt sem, hogy idegen nyelv tanár legyen. Bármelyik képzés közben részt vehet Erasmus ösztöndíjon (ha a politika is úgy akarja), illetve a mesterképzést már minden bizonnyal egy külföldi egyetemen végezné el.

Boti szeretne egyetemre járni, a tanulmányi eredményei alapján erre minden esélye meg is van, de rendkívül bizonytalan volt abban, hogy hol tanuljon tovább. Egy dolgot viszont teljesen biztosan tudott: a választott szakmája valamilyen módon kapcsolódjon az autókhoz.

Adja magát valamilyen mérnöki szakma (pl.: járműmérnök), de különböző okok miatt még nem tudta eldönteni, hogy tényleg szeretne-e legalább három és fél éven keresztül egy mérnöki képzésre járni. Mivel jó kommunikációs készségei vannak, és a karrierprofilja alapján az üzleti és vezetői kompetenciái is erősek, lehetséges alternatívaként így felmerültek különböző gazdasági szakok is. Mert ezeknek az elvégzésével később dolgozhatna az autókereskedelemben vagy idővel akár egy saját vállalkozást is indíthatna.

Virág és Boti példája is világosan megmutatta, hogy nem tragédia, ha február 15-ére még nincs meg a végső döntés, csak azok a szakok, melyek közül már csak jót, vagy még jobbat tudnak választani.

A következő hónapokban mindketten alaposan utánajárhatnak a felmerült és megjelölt szakmáknak és szakoknak.

Érdemes beszélgetniük a pályán régóta dolgozó szakemberekkel, hogy személyes tanácsokat kapjanak a munkájuk szépségeiről és esetleges árnyoldalairól. Megnézhetnek különböző szakmaajánló videókat és érdemes sokat böngészniük különböző releváns szakmai újságokat, honlapokat. Ez mind a pályaismeretüket fogja erősíteni, ezáltal a döntésüket segíteni.

A várható felvételi pontokat is érdemes kiszámítani. Ehhez hadd ajánljak egy, a felvi.hu kalkulátoránál jobban átlátható eszközt (megnyitás után érdemes letölteni a saját változatot).
Ezeken túl pedig nagy szükség van rá, hogy minél elmélyültebben végiggondolják, megtervezzék, hogy milyen karriert, milyen életpályát szeretnének felépíteni maguknak.

Ha igazán bölcs pályadöntést akarnak hozni, akkor a következő három szempont közös metszetében lévő szakmákhoz tartozó szakokat kell választaniuk:

  • Mi az, amiben jó vagyok?
  • Mi az, ami érdekel?
  • Milyen lehetőségeim vannak egy adott szak elvégzéséhez? (Török Réka alapján)

Ezekre a kérdésekre nem mindig könnyű egyedül megfelelő válaszokat találni, ilyenkor nagyon hasznos lehet egy professzionális pályatanácsadóhoz fordulni.


Szerencsére a most jelentkezőknek is van még egy kis idejük, de azért jól teszik a 11-esek, és az idén fakultációt választó 10-esek is, ha időben elkezdik a tervezést. Mert azért lássuk be, mindenki nyugodtabban alszik, ha nem február 14-én, 23.45-kor kezdünk el azon gondolkodni, hogy hova is kéne beadni a jelentkezést.
 

Tóth Ákos Károly
pályaorientációs és
életpálya-építési szakember

www.eletpalyaepites.hu
+36 30 392 3412
info@eletpalyaepites.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére