Jelenlegi hely

Őszi programok, amit a gyerekek és a szülők is imádni fognak

Az ősz nem csak a lehulló falevelek, a hűvös idő és a rövidülő nappalok évszaka, hanem a családi programoké is. Ilyenkor ugyanis sok lehetőség van arra, hogy együtt töltsük az időt a gyerekekkel, és felfedezzük Magyarország szépségeit. Íme néhány ötlet, amit érdemes kipróbálni az őszi szünetben vagy a következő hétvégéken.

Kirándulás Budapest körül

Ha szeretnénk elmenekülni a város zajától, és élvezni a természet nyugalmát, akkor érdemes kirándulni egyet – amit akár akkor is megtehetünk, ha a fővárosban élünk. Sok szép hely van ugyanis, ahová könnyen eljuthatunk autóval vagy akár  tömegközlekedéssel is.

A budai hegyek egyik legkedveltebb kirándulóhelye például a Normafa, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. Itt sétálhatunk az erdőben, megnézhetjük az Erzsébet-kilátót, vagy akár felmehetünk a János-hegyre is, ahol található Magyarország legmagasabb építménye, az Erzsébet-kilátó.

Ha hosszabb kirándulásra vágyunk, akkor érdemes ellátogatni a Dunakanyarba, mondjuk Visegrádra, ahol megnézhetjük a Fellegvárat, a Salamon-tornyot és a Királyi Palotát, vagy részt vehetünk egy lovagi tornán is. De indulhatunk a Pilis-hegységbe is, ahol rengeteg túraútvonal közül választhatunk. Sétáljunk fel a Dobogókői kilátóig, vagy gyönyörködjünk a Dunakanyar páratlan panorámájában a dömösi Prédikálószéki-kilátóról. Ha nem szeretnénk eltévedni, vagy digitális detoxra vágyunk, akkor vigyünk magunkkal egy-egy walkie-talkie-t is, amivel könnyen tudunk kommunikálni egymással, és akkor sincs baj, ha valaki egy kicsit lemarad a csapattól.

Kisvasutazás

Magyarországon több helyen is találhatunk kisvasutakat, amelyek eredeti mozdonyokkal és kocsikkal, gyönyörű útvonalon közlekednek. Ilyen például a Kismaros-Királyréti kisvasút, amit a Dunakanyarban található, és Kismarostól Királyrét felé közlekedik. Az út során áthaladunk a Börzsöny hegységben, és láthatjuk a Nagy-Hideg-hegyet, a Kemencei-völgyet, sőt a Királyréti Erdei Múzeumot is.

A Bükk hegységben található a szilvásváradi kisvasút, amely Szilvásváradról indul, és a Szalajka-völgyben ér véget. Az út során megcsodálhatjuk a természet szépségeit, például a Fátyol-vízesést, a Gloriett-tisztást vagy az Istállós-kői barlangot.

A Bakony hegységben található bakonyi kisvasút Zircről indul és Bakonynánára érkezik. Az út során megtekinthetjük a Zirci Apátságot, a Cseszneki várat és a Gerence-patak völgyét is.

Csillagösvény-labirintus

Ha szeretnénk egy különleges élményt, akkor látogassunk el Ópusztaszerre, ahol a Csillagösvény labirintus található. Ez egy 3,5 km hosszú, sövényfalakból álló útvesztő, Európa egyik legnagyobb labirintusa. Nemcsak az a cél, hogy megtaláljuk a kijáratot, hanem az is, hogy jól válaszoljunk az útelágazásokban feltett kérdésekre, ezzel játékosan is megismerve az ősi magyar történelmet és kultúrát.

Kalandparkok

A gyerekek imádják a kalandparkokat, de számos olyan pálya is van, ahol a felnőttek is kipróbálhatják magukat.

A Pilis hegységben található a Dobogókői Kalandpark, ami Magyarország első és legnagyobb erdei kalandparkja. Itt több mint 70 akadálypálya várja a bátrakat, amelyek között van kötélpálya, függőhíd és csúszda is. A kalandparkban ráadásul nemcsak nappal, hanem éjszaka is lehet játszani.

A Budapesthez közeli Mogyoródi Kalandpark a Hungaroring mellett található. Itt több mint 40 akadálypálya közül választhatunk, amelyek között van falmászás, kötélhinta és óriáshinta is. A kalandparkban emellett lehet gokartozni, quadozni és paintballozni is.

A Zemplén hegységben található Zempélni kalandpark Magyarország legnagyobb bobpályájának is otthont ad. Itt több mint 30 akadálypálya közül választhatunk, amelyek között van drótkötélpálya, csúszópálya és mászófal is. A kalandparkban emellett lehet síelni, szánkózni és hófánkozni is a téli időszakban.

Állatos programok

Ha szeretjük az állatokat, akkor érdemes ellátogatni a veresegyházi Medveotthonba, ahol több mint 40 medve és 20 farkas él. Az óriási területet bejárni is felér egy túrával, miközben megnézhetjük, hogyan játszanak, esznek vagy pihennek az állatok. Etetni is lehet a lakókat, ha előre jelentkezünk rá. Legalább ilyen népszerű a nőtincsi alpakkafarm. A dél-amerikai, puhaszőrű cukiságokat meg lehet simogatni, sőt etetni és száron sétáltatni is engedik a kedves tulajdonosok.

Biciklis túrák

Bicikliseknek is van néhány tippünk – persze azoknak sem kell otthon maradniuk, akik nincsenek jó kondiban, számukra az e-bike jelenthet jó megoldást! A Velencei-tavat vagy a Tisza-tavat körbetekerni gyerekjáték lesz, de a Balatonnál is bérelhetünk elektromos kerékpárt, hosszabb-rövidebb túrákra.

Magyarországon sok lehetőség van arra, hogy kiránduljunk, játszunk, tanuljunk és élvezzük az őszi hangulatot. Legyen szó kirándulásról, kisvasutazásról, kalandparkról, állatokról vagy biciklizésről, biztosan találunk olyan elfoglaltságot, amit a gyerekek és a szülők is imádni fognak. A programokra érdemes felkészülten érkezni, legyen nálunk víz, hogy hidratálhassunk, nassolnivalók, hogy elkerülhessük az éhségből adódó problémákat, de ne felejtsük el magunkkal vinni a walkie-talkie-kat sem, hiszen ezek még szórakoztatóbbá teszik az őszi programokat.

 - Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére