A tuti főtt kukorica recept
A nagy nyaralásokhoz a főtt kukorica is éppúgy hozzátartozik gasztroélményként, mint a lángos, vagy a palacsinta, a dinnye. Hol vannak ma már azok a filléres kukoricák? A lángos áráról folyamatos értekezés folyik a sajtóban, pedig egy-egy alkalommal eszünk csak. Épp így beszélhetnénk a kukorica piaci áráról is, hiszen az is hatalmasat változott.
Nem csoda, ha ilyen körülmények között sokat ér egy elronthatatlan kukorica recept.
Valaha nagymamám úgy tanította, hogy a kukorica leveleiből tegyek a fazék aljára, így ízesebb lesz. Ma már nem merném ezt meglépni, lenyomozhatatlan eredetű, kemikáliatartalmú kukoricákat is lehet a vásárolni.
A jó kukorica vásárlás titka
A cél a zsenge, friss kukoricacsövek becserkészése. Azaz ne legyünk szégyenlősek, és húzzuk szét a csövek tetején a leveleket, lessünk bele. A zsenge, kisebb szemű, friss sárga szemek a befutók; a zöldje és a bajsza legyen friss színű, nem barna, nem száraz.
A főzés
A hiedelmekkel ellentétben maga a főzés rövid idejű folyamat, általában 8-12 perc elég a forrástól számítva.
A trükk
Tégy a főzővízbe 2 evőkanál sót, 2 evőkanál cukrot, és 2 evőkanál almaecetet. Forrald fel és ebbe mehetnek a csövek. A szemek ropogósak és ízesek lesznek, és sokkal kevesebb só is elegendő lesz hozzá.
A kukorica nemcsak főzve jó!
Grillezve
A grillezés kihagyhatatlan kelléke, és a grillmesterek nem tévednek. A főtt kukoricát félbe-harmadba törve érdemes megrillezni-pirítani a parázson.
Nincs időd megfőzni? Tedd a félbetört csöveket egyesével némi vajjal alufóliába, és dugd a parázs közé. Isteni lesz!
A beburkolt csöveket könnyű fűszerezni: együtt sütheted bacon szalonna darabkákkal, vajjal, sóval, borssal, mehetnek rá apróra vágozz zöldfűszerek, vagy fűszeres vaj.
Fűszeres vaj ötlet
Hozzávalók: friss csilipaprika, szegfűbors, bacon szalonna, currypor, pirospaprika, só, bors, vaj
A megmosott, szárazra törölt csilipaprikát finomra aprítjuk, a szegfűborsot mozsárban szétnyomkodjuk. Az apróra kockázott bacont egy kisebb edényben ropogósra sütjük. Majd megszórjuk a curryvel, a pirospaprikával, a szegfűborssal, valamint az aprított csilivel, és rövid ideig pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat, kevergetve megolvasztjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk.
Mexikói fűszerezésű grillezett kukorica
Sajnos még Mexikóban élőben nem próbáltam, de ottjárt ismerőseimnek elhiszem, hogy életveszélyesen csípős, mindenhol kapható street food. Eredetileg csípős, sajtos chiliporba forgatják, ember legyen a talpán, aki meg tudja enni!
Ez a receptverzió jóval szelídebb, de azért a füstölt paprika, a parmezán és a lime intenzív ízeivel izgalmas élményt ad.
Elkészítése
Ehhez olyan kukoricacsövet válasszunk, melyet teljesen körbevesznek a levelei. Ezzel együtt sütjük 15-20 percig is akár, míg a csuhé teljesen megfeketedik. A parázsról levéve tálba tesszük, letakarjuk, hogy saját gőzében párolódjon tovább.
Közben az alábbi fűszereket egy kis tálban összekeverjük: ízlés szerint só, bors (frissen őrölt), 1 tk. füstölt paprika, 1 teaskanál őrölt római kömény, 1 teaskanál cayenne-bors
Tálalás
Szükséges még: 5 dkg olvasztott vaj; 2 darab lime, 9 dkg parmezán, 1 tk. koriander
A kukoricákat kibontjuk a megpörkölődött héjból, megkenjük az olvasztott vajjal, beleforgatjuk a fenti fűszerkeverékbe. egy kevés limelevet csepegtetünk rá, végül megszórjuk a reszelt sajttal és a durvára aprított korianderrel.
Utálod, hogy belemegy a fogadba a héja?
Tipp: támaszd a csövet függőlegesen a tányérra, és késsel vágd le a kukorica szemeket róla.
Megmaradt a főtt kukorica, már unja a család?
Vágd le a csövekről, tedd be a fagyasztóba egy zacskóba. Ha egy-egy cső megmarad, mindig hozzáteheted. Jól jön majd a kukoricás rizshez, krémleveshez, pizzához.
ADL - Debrecenimami
Fotók: pexels.com; pixabay.com; debrecen.imami.hu
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges