Jelenlegi hely

Budapest Napja – Játék, kaland, alkotás, zene minden szinten

Idén ünnepli 150. születésnapját Budapest, aminek alkalmából a BTM Vármúzeum egésznapos programsorozattal készül valamennyi korosztálynak november 18-án. Ezen a napon különböző játékos családi workshopok, előadások, hagyományőrző bemutatók és tárlatvezetések lesznek.

Ezen a napon nyílik meg az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás, amelyben az érdeklődők izgalmas vezetéseken kívül egy rendhagyó színjátékot is láthatnak. A nap során olyan különleges műtárgyakkal is megismerkedhetnek a látogatók mint a már a városegyesítést megelőzően is használt nyomdagép, amelyet ki is próbálhatnak.

A múzeumi forgatagban állomásról állomásra haladva a különböző korszakokat megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a divathoz, építészethez kapcsolódó bemutatókon, tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók.

A Mare Temporis hagyományőrző csapatának segítségével találkozhatunk és beszélgethetünk egy Mária Terézia korabeli hölggyel, egy 1848-49-es nemzetőrrel, egy reformkori párral piacra mehetünk, valamint szóba elegyedhetünk egy századfordulós társasággal is.

Többek között arra is fény derül, hogy milyen volt a főváros az egyesítés évében, vagy éppen kipróbálható egy közel 200 éves nyomdagép – sőt a korabeli a divat is terítékre kerül. Mindezekkel játékos formában, a látogatók bevonásával, kreatív, alkotói folyamatok keretében ismerkedhetnek meg. Vagy éppen részt vehetnek rövid tárlatvezetéseken, amelyeknél a legkülönfélébb témák kerülnek előtérbe – például többet megtudhatunk a honfoglaló magyarokról, Árpád- és török kori kincsleletekről, a késő középkori kerámiaművességről vagy éppen a legendás Kána faluról.

A megújult kiállítás további „sztárjai”, a gótikus szoborleletek is reflektorfénybe kerülnek: a Szoborhistóriák című, rendhagyó színházi előadáson életre kelnek a múzeum szenzációs relikviái korabeli élőzenével, előadóművészettel, középkori vásári színjátékkal, miközben betekintést nyerhetünk a leletegyüttes és a korszak történetébe. A szobrokat Egyed Brigitta színész és bohóc szólítja meg, hol gúnyolódik rajtuk, hol viccet csinál belőlük, esetenként mély beszélgetésbe is elegyedik velük. 

Az egésznapos mulatságból nem maradhat ki a zene sem: a Kackiás verklis igazi századfordulós hangulatot varázsol a budai Várba, de annak sem kell aggódnia, aki modernebb zenei hangzásra vágyik, ugyanis Szabó Balázs-szólókoncerttel is készülnek a szervezők.

Egész napos programok   

  • Működésben a sajtó - Nyomtass várost! / Vándornyomdászunk segítségével kipróbálható a közel 200 éves nyomdagépünk
  • Fegyvermustra - a nyílvesszőtől a golyóbisig / Ismerkedj meg a különböző fegyverek fejlődéstörténetével, amelyek a középkortól meghatározták a magyar történelem fontos összecsapásainak harcmodorát!
  • Élő történelem -  A Mare Temporis hagyományőrző csapatának segítségével  találkozhatunk és beszélgethetünk egy Mária Terézia korabeli hölggyel, egy 1848-49-es nemzetőrrel, egy reformkori párral piacra mehetünk, és szóba elegyedhetünk egy századfordulós társasággal.

Kreatív kézműves programok:

  • Ékszerkészítés az újrahasznosítás jegyében molinóból
  • A pesti retró divat: öltöztetős baba textilből női divatfigurákra
  • Multikulti-kockák: mértani testekből alkotunk budapesti fotók segítségével kockát, játékot
  •  Közösségi programok:
  • Fonalgrafikus közösségi alkotás a sokszínű Budapestről -   Gyere, és hozzuk létre együtt Budapest identitását Budapest Napján! 
  • Budapesti film-kockák - Játssz, és gondold újra! - közösségi játék budapesti filmekről, zenékről

Tárlatvezetések, előadások

11:30 Csillagok a holló udvarában - asztrológia Mátyás király korában (45 perc)
 
A   FÉNY ÉS ÁRNYÉK kiállításban egymást követő mini vezetések:

  • 12:50 Kincsleletek az Árpád-korban és a török korban
  • 13:10 Későközépkori kerámiaművesség
  • 13:30 "Budapest fürdőváros" - régen és most
  • 14:10 Középkori kézművesség Budán
  • 14:30 Az Árpád-kori Kána falu

Újranyílik a  Gótikus szoborlelet és a magyar-Anjou kárpit kiállítás
11:20  A magyar-Anjou trónkárpit csodálatos története /  előadó: B. Nyékhelyi Dorottya, régész, főmuzeológus
11:45  A szenzációs gótikus szoborlelet /   előadó: Takács Ágoston, a Középkori Kőtár gyűjteményvezetője, régész, muzeológus

Előadások újra:
14:50   A magyar-Anjou trónkárpit csodálatos története / előadó: B. Nyékhelyi Dorottya, régész, főmuzeológus
15:15   A szenzációs gótikus szoborlelet /  előadó: Takács Ágoston, a Középkori Kőtár gyűjteményvezetője, régész, muzeológus

Színházi előadások
14:30-15:15 RomKult - FéBé ifjúsági színjátszó társulata

16:45-17:45 Szoborhistóriák

19:00 Szabó Balázs szólókoncert

JEGYEK egész napra (kivéve esti koncert):
Felnőtt (6-70 éves korig): 1.873 Ft
Családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek): 3.900 Ft
A belépés 6 év alatt és 70 év felett ingyenes.
A Családi jegy a jegy kosárba helyezését követően a Kedvezmény oszlopban választható ki.
​Szabó Balázs koncert jegy: 3500 Ft

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére