Jelenlegi hely

Hátizsák

„Június volt s ujjongtunk, nincs tovább…” Hosszú évekig június közepe táján Dávid is átérezte az Ady-vers üzenetét, várva a „szabad mellű” örömöket ígérő vakációt. A gimnázium hat évének legutolsó tanítási napján viszont nem volt ujjongás. Valami véget ért. Eljött a búcsúzás ideje.

Ezen a reggelen is, mint annyiszor, hátizsákkal a hátán felsétált a patinás iskola márványlépcsőjén, végig a folyosókon a jól ismert terembe. Egykor az apja is ide járt, az osztálytablója a biológia terem és a kémia előadó közötti falon látható. Az ő tablójuk vajon hol lesz?

Mindent hazaviszünk! – mondta Aczél tanár úr jellegzetes hanglejtéssel. Az osztályfőnök intelme a tanítási szünetek előtt szokott elhangozni, ezt még a táblára is felírja. Ilyenkor Dávid a hátizsákjába bepakolja a tornazsákot, a szekrényben hányódó tanszereket, pulóvert, kulacsot. Több napos szendvicseket és régi dolgozatok kallódó lapjait is rendszerint talál a padban.

Ez a hátizsák, amit a 14. szülinapjára kapott – farmer anyagból varrt, fényképpel, monogrammal díszített táska – végigkísérte a gimnáziumi évek alatt. Kicsit megkopott már, de valahogy nem akart megválni tőle, hozzátartozott, mint egy hűséges barát.

Vele volt az első biciklitúrán, amikor eláztak a viharban, a barátokkal töltött vidám délutánokon, ez volt a focikapu a meccsen, a hátán volt, amikor remegő lábakkal jött vizsgázni… Nyolcadikban a vitorlástáborból még „meglepetésvendéget” is hazahozott benne: egy egér ugrott ki belőle. Egyszer elveszítette a sítúrán, de szerencsére később előkerült.

Most elérkezett a pillanat, amikor tényleg mindent hazaviszünk! – gondolta.

Az emlékeket, a találkozásokat, fájdalmakat és örömöket… Mindent hazaviszünk! A sokadfokú egyenletek megoldását, a történelmi összefüggéseket, a sav-bázis reakciót, a verselemzést, a latin mondásokat… és ami ezeknél is fontosabb, az itt szövődött barátságokat, a közösséget, a kapott törődést, a közös élményeket. Ezek mind beleférnek a hátizsákba, amit magával visz az útra.

Kilépve az életbe „az elbocsátó iskolapadok” közül, hivatalosan is véget ért a gyerekkora. A hátizsákot, amibe mindent belepakolt, nem veszítheti el többé. Örökre vele marad.

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére