Jelenlegi hely

Gyereksarok a tranzitváróban

Naponta több ezer menekült – köztük sok gyerek – érkezik Budapestre, a legtöbben továbbutaznak. A segélyszervezetek, civilek és rengeteg önkéntes erőn felül segíti a családokat, ételt, italt, információt, jó szót, reményt adnak nekik. Tolmácsolnak, pakolnak, fuvaroznak, szállást-, munkát adnak, foglakozást szerveznek. A játéksarokban pedig megpróbálják elviselhetőbbé tenni a kicsik számára az itt töltött időt.

Új tranzitváró nyílt a BOK Sportcsarnokban

Március 21-én nyílt meg a tranzitváró a BOK "B" csarnokban az ukrajnai menekültek számára, amelyet a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve alakított ki. A Keleti, a Nyugati és a Kőbányai vasútállomásokon tolmácsok és hatósági munkatársak segítenek a rászorulóknak, akik különbuszokkal juthatnak el a BOK Sportcsarnokba.

A humanitárius tranzitponton a segélyszervezetek munkatársai útbaigazítással, foglalkozásokkal, adományokkal segítenek a rászorulóknak váltott műszakokban, hiszen a csarnok 0-24-ben nyitva van a menekültek számára.


Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tranzitváróban többek között olyan térítésmentes szolgáltatásokat biztosítanak, mint a meleg váróhelyiség, tolmácsszolgáltatás, baba-mama és gyereksarok, illemhelyek, orvosi ellátás, telefontöltési lehetőség, internetelérés.

A menekültek közlekedését is segítik. Kihelyezett MÁV nemzetközi jegypénztár nyílt a váróban, a továbbutazók számára pedig biztosítják az eljutást a Kelet és Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Szállás és munkalehetőség szervezésében is segítséget nyújtanak, illetve a menedékstátusszal és a tartózkodási engedéllyel kapcsolatos ügyintézésekre is van lehetőség.


Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gyereksarok

Még a Keleti pályaudvaron hoztak létre egy gyereksarkot, egy "mini-ovit" lelkes önkéntesek az ukrajnai menekültek számára. (A gyereksarok március 21-től a BOK csarnokban működik.)

Itt a gyerekek legalább egy időre ki tudnak szakadni a fájdalmas helyzetükből, a várakozás óráiban megpihenhetnek, játszhatnak. A piciket pelenkázni, szoptatni, etetni is lehet, kérhetnek gyermekápoláshoz szükséges dolgokat. Az adományozóknak köszönhetően számos játék, plüss állat, színező, pelenka, babahordozó, cipő, bébiétel és sok más kellék összegyűlt.

A kezdeményezéshez  – még a Keletiben – több százan csatlakoztak, ezért a szervezők létrehoztak egy Facebook-csoportot.  Ezt írják: „Ez a csoport azért jött létre, hogy a menekült gyermekek és anyukájuk számára egy barátságos környezetet biztosítsunk. Az itt dolgozó önkénteseket koordináljuk.”

A csoportban folyamatosan jelzik, hogy éppen mire van szükség, ill. önkéntes munkára lehet jelentkezni. Egy közös táblázatba bárki beírhatja magát, hogy mikor tud menni a nap 24 órájában.

A BOK csarnokban lévő gyereksarok kialakításában néhány családszervezet is részt vett, akik bútorokat, gyerekruhákat, berendezési tárgyakat, gyermekfoglalkoztató eszközöket hoztak. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom programokat szervez az Ukrajnából érkező családoknak, gyerekeknek, ehhez várják önkéntesek jelentkezését.


Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fővárosban és az ország bármely pontján, ahol szállást kapnak a családok, a gyerekeknek, iskolás korú fiataloknak biztosítanak érdekes programokat, tartalmas időtöltést, pl. játékos feladatokat, kézműves foglalkozásokat, szabadidős sportprogramokat, oktatást.

Forrás: MTI, GyereksarokUAHU

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére