Jelenlegi hely

Gyermek a családban: születéstől a felnőtté válásig – Semmelweis Egészség Napok márciusban

A Semmelweis Egyetem március 25-én Gyermek a családban: születéstől a felnőtté válásig címmel tartja következő tematikus napját. Az ingyenes, online rendezvényen a legfontosabb gyerekbetegségek mellett szó lesz a kicsik egészséges táplálásáról, de újraélesztési és mozgásfejlesztési bemutatót is tartanak.

A Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája a március 25-i rendezvényen összesen húsz prezentációval, illetve ezekhez kapcsolódó konzultációs lehetőséggel, mozgásfejlesztési és újraélesztési bemutatóval készül.

Szó lesz a többi között arról, hogy mit látnak és éreznek az újszülöttek életük első óráiban, hogyan élhetnek teljes életet a gyerekek cukorbetegként, mi a különbség a "sima" hasfájás és a gyulladásos bélbetegség között, mi történik a gyermeksürgősségi osztályon, és milyen vitaminokra van szüksége egy gyermeknek.

Mindezeken túl a gyermekkori májbetegségekről, a májátültetésről és az éjszakai légzéstámogatásról szóló előadások is helyet kaptak a programban.

A szülők választ kaphatnak például arra, mire figyelmeztet a csecsemősírás, mire jó és mire nem a kalcium, kell-e húst enniük a gyerekeknek ahhoz, hogy ne legyenek vérszegények. A korai daganatok felismerésének fontosságára éppúgy felhívják majd a figyelmet, mint a gyermekkori mozgásszervi betegségekre, vagy a gyermekkori elhízás elkerülésére és az egészséges étrend szerepére.

Gyógytornászok vezetésével a csecsemők mozgásfejlődését is végigkísérhetik az anyukák, és babáikkal a képernyő előtt csatlakozhatnak is a bemutatóhoz. A gyermekkori mozgásfejlesztés érdekében pedig olyan speciális tornagyakorlatokat mutatnak be a szakemberek, amelyekkel a kisiskolások is megtanulhatják a helyes testtartást akár a számítógép előtt, akár az iskolapadban ülnek.

Csecsemő- és gyermek alapszintű újraélesztési bemutatót is láthatnak az érdeklődők, és azt is megtudhatják, miért kell másképpen végezni egy felnőtt és egy gyermek mellkasi nyomását.

Program

  • 15:00 – 15:30 - Miért sír a csecsemő? Mire figyelmeztet a csecsemősírás? (dr. Tomsits Erika, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 15:00 – 15:30 - Mire NEM jó a kálcium? (dr. Németh Ágnes, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 15:30 – 16:00 - Mit látnak, mit hallanak, és mit éreznek az újszülöttek az első életórában? (dr. Szabó Miklós, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 15:30 – 16:00 - Hogyan lesz a cukorból cukorbetegség? – Teljes élet cukorbetegként (dr. Tóth – Heyn Péter, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 16:00 – 16:30 - Csomó vagy daganat? – A korai daganat felismerés fontossága (dr. Csóka Monika, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 16:00 – 16:30 - Tranzíció: mi történik, ha egy diabeteszes kinövi a gyerekklinikát? (dr. Luczay Andrea, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 16:30 – 17:00 - Hasfájás/IBD (dr. Béres Nóra, dr. Cseh Áron, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 16:30 – 17:00 - Kell – e húst ennünk ahhoz, hogy ne legyünk vérszegények? (dr. Kovács Gábor, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika
  • 17:00 – 17:30 - Mit tudhatunk meg egy csepp vérből a gyermeksürgősségben? (dr. Krivácsy Péter, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 17:00 – 17:30 - Szükségünk van – e vitaminokra? – Hiányállapotok megelőzése (dr. Szabó András, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 17:30 – 18:00 - Történetek a nagy nyirokcsomóról – A korai daganat felismerés fontossága (dr. Erdélyi Dániel, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 17:30 – 18:00 - Mi fáj? Gyere mesélj! – Fókuszban a gyermekkori mozgásszervi betegségek és azok megelőzése (dr. Constantin Tamás, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 18:00 – 18:30 - A helyes táplálás – Elhízás prevenció (dr. Gács Zsófia, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 18:00 – 18:30 - Májátültetett gyermek a családban (dr. Dezsőfi Antal, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 18:30 – 19:00 - Hogyan étkezzünk jól? Segít az Okostányér! (Czuppon Krisztina, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 18:30 – 19:00 - Ki számít túlsúlyosnak? – A felnőttkori elhízás megelőzése gyermekkorban kezdődik (dr. Szabó András, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 19:00 – 19:30 - Ügyes kisbabák, okos gyerekek! – Csecsemőkori mozgásfejlesztés 0 – 6 hónapos babák számára gyógytornászok vezetésével (Andor Ildikó, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 19:00 – 19:30 - Tornázz velünk! – Gyermekkori mozgásfejlesztés speciális tornagyakorlatokkal 6 éves kortól: Érezd jól magad a bőrödben! (Medve Gabriella, Váradi Szonja, Fehér Anna, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 19:30 – 20:00 - Gyógyulás alvás közben – éjszakai légzéstámogatás gyermekeknél (dr. Czövek Dorottya, I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)
  • 19:30 – 20:00 - Csecsemő – és gyermek alapszintű újraélesztési bemutató (dr. Horváth Klára, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika)

A programon ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött.

A részletes program és a regisztráció ITT érhető el.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére